Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle je Havaj! Objevte rajské ostrovy plné harmonie

Dovolená na Havaji

Dovolená na Havaji Shutterstock

Havajské ostrovy jsou opravdovým rájem na zemi. Celoroční slunce, nekonečné vody Tichého oceánu, ohromující tropická krajina, houpavé tance a vřelé přivítání. Nejen to čeká na cestovatele, kteří vystoupí z letadla na pevninu opředenou bájnými příběhy a uslyší všudypřítomné aloha. Tento výraz není jen pouhá zdravice, představuje také symbol havajské kultury a harmonického stylu života v lásce, míru a sounáležitosti s ostatními lidmi i okolní přírodou.  

Špetka historie

Pobřeží Na Pali, Kauai, Havaj

Pobřeží Na Pali, Kauai, Havaj Shutterstock

Je tomu více než 1500 let, kdy ke břehům souostroví v Tichém oceánu doveslovali na svých kánoích první obyvatelé z oblasti Polynésie. O 500 let později je následovala skupina rodáků z dnešního Tahiti, která si ostrov podrobila a nastolila vládu pevnou rukou. Do 18. století byl ostrov izolován od okolního světa, až u jeho břehů zakotvil mořeplavec James Cook, jehož příjezd byl nejdříve spojován s oslavou božského proroctví, nakonec byl však při potyčce s domorodci zabit. V zátoce Kealakekua na Big Island je na počest jeho památce vystaven pomník. V roce 1810 nastoupil na trůn první král z rodu Kamehameha, jehož následníci vedli zemi více než sto let. Poslednímu havajskému monarchovi můžeme vděčit za obnovování místních tradic, na kterých stojí zdejší kultura dodnes.

Závěrem 19. století se Havaj stala 50. státem USA, tou dobou tu mimo jiné začal vzkvétat turismus. V poválečném období sem díky rozmachu letecké dopravy přijíždělo stále více cestovatelů a výstavba hotelů i kvalitního cestovatelského zázemí na sebe nenechala dlouho čekat. Dnes si tu tak můžete dopřát dovolenou uprostřed panenské přírody, vyšperkovanou službami té nejvyšší úrovně.

Vydejte se na Havaj

Taneční obřad hula hula

Havajské tanečnice

Havajské tanečnice Shutterstock

Směsice obyvatel, která v předchozích staletích žila na jednotlivých ostrovech, tu zanechala nesmazatelnou stopu v podobě kulturních tradic, které utváří dnešní nezaměnitelný ráz ostrova. Mezi neodmyslitelné charakteristiky souostroví patří vlnění boků v rytmu tance hula hula. Vídáme ho v podání dívek zdobených květinovou korunou a sukní z trávy, které se smějí z tilulních stranek cestovatelských průvodců. Tanec má však kořeny v dávné minulosti, kdy byl spojován s posvátnými náboženskými obřady, při kterých se domorodci pohupovali v rytmu chrámových zpěvů a vyjadřovali tím čest bohům i svým náčelníkům.

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

Čtěte také:

Galapágy: Nedotčený zvířecí ráj zrozený z ohně

V dobách, kdy ještě neexistoval žádný psaný jazyk, byl tanec hula jedním ze způsobů, jak si obyvatelé mohli předat znalosti a zkušenosti z generace na generaci. Díky odhodlání zachovat si své tradice stůj, co stůj, si i přes snahy křesťanských misionářů Havajané svůj tradiční jazyk i zvyky uchránili a my dnes můžeme být svědky této nevšední podívané. Pokud se někdy ocitnete na Havajských ostrovech, nenechte si legendární taneční vystoupení ujít. Vlnění boky si tu můžete vyzkoušet i na vlastní kůži při lekcích hula hula. K oblíbeným symbolickým aktům pak patří předávání květinových věnců zvaných leis, které symbolizují přijetí a přivítání na ostrově.

Kolébka surfingu 

Profesionální surfař na Havaji

Profesionální surfař na Havaji Shutterstock

Věděli jste, že právě na Havaji se zrodila i tradice surfování? Tento světově proslulý sport vznikl jako výsadní aktivita starších domorodců k udržení fyzické kondice. Podobně jako dnešní surfaři, využívali dlouhých prken k výpravám na širé moře, aby na nich následně sjížděli mořské vlny zpět ke břehu. Místní domorodí obyvatelé považovali vlnobití oceánu za posvátné, proto mu věnovali mnoho modliteb, básní a jeskynních kreseb. Díky postupnému přílivu turistů se začal tento vodní sport nabývat na popularitě. Skupinky místních surfařů i dnes předávají řadě nadšenců cenné informace o vlnách v uvolněné a přátelské atmosféře, která k surfování patří stejně jako slunce a oceán. 

Zkroťte vlny na prkně: Užijte si ty nejlepší surfařské destinace

Čtěte také:

Zkroťte vlny na prkně: Užijte si ty nejlepší surfařské destinace

Přírodní ráj

Tuleň středomořský na Havaji

Tuleň středomořský na Havaji Shutterstock

Při toulkách havajskou přírodou narazíte na stovky endemických rostlin a zvířat. V korunách stromů se to hemží původními ptáky jako sova pueo, rybák noio nebo havajský národní pták nene. Zdejší vody jsou domovem mnoha mořských živočichů, které je radost pozorovat z břehu, při projížďce na kánoi nebo pod hladinou s potápěčskými brýlemi a šnorchlem. Spatřit můžete tuleně středomořské, mořské želvy a několik druhů ještěrek, zdejší vyhřáté vody jsou také plné exotických ryb a korálových útesů. Od prosince do května navštěvují pobřeží souostroví majestátní keporkaci, aby se spářili, porodili a následně vychovávali svá mláďata.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Jako pestrá paleta barev, i tak by se dal popsat pohled na ostrovy v záplavě kvetoucích stromů a keřů. Představte si, jak se do širého okolí line omamná vůně kvetoucích magnolií a zrak přechází ze záplavy barevných ibišků, které představují národní symbol a ozdobu vlasů sličných tanečnic. Hodny obdivu jsou i další exotická květenství, z nepřeberného množství druhů a barev krásných orchidejí se vám dost možná zatají dech. Lví podíl na tom má zdejší úrodná půda, ve které se skvěle daří i cukrové třtině nebo kávovníkům. Vyhlášenou lahůdkou jsou místní makadamové ořechy, slaďoučké ananasy a čerstvé banány. Lahodné poklady tu ulovíte jak na tržišti, tak přímo v korunách stromů.

Putování divočinou

Waimea Canyon, Kauai, Havaj

Waimea Canyon, Kauai, Havaj Shutterstock

Hlavním důvodem, proč nedají Havajské ostrovy spát mnoha cestovatelům, je místní příroda. Těžko byste hledali jiné místo, které se může pyšnit bílými plážemi plnými vzrostlých palem a průzračným teplým mořem kontrastujícím s nádherným hornatým povrchem. Pokud si však zdejší krajinu představujete výhradně jako tropickou oázu, možná vás překvapí, že na ostrovech najdete takřka všechny klimatické pásy naší planety. Ten, kdo se vydá na putování po ostrovech Big Island nebo Maui, může očekávat razantní změny podnebí i rázu krajiny, od tundry, po vyprahlé pouště, přes stepi, hluboké lesy až k deštnému pralesu.

Vydejte se do Makaronésie aneb Ostrovní ráje ve vodách Atlantiku

Čtěte také:

Vydejte se do Makaronésie aneb Ostrovní ráje ve vodách Atlantiku

Projděte se vesmírným terénem v Národním vulkanickém parku, který je živoucí památkou na čilou sopečnou činnost a místem, kde můžete názorně pozorovat proces vzniku země vlivem erupce žhavé lávy. Čarování vodních živlů si užijete při návštěvě vodopádů Akaka Falls, které leží přibližně 10 km od města Hilo. Stanete se svědky toho, jak proudící masa vody padá z výšky více než 140 metrů a společně s okolní divokou přírodou vytváří dokonalé přírodní divadlo. Unikátní příležitostí k poznání života na ostrovech je výlet na kávovou farmu. Nejznámější plantáže se nachází na vrcholcích, které se tyčí nad městem Koha. Kromě podívané na řady kávovníků vás přivítají panoramatické výhledy do svěží zeleně. Zlatým hřebem vašeho havajského putování pak může být zdolání nejvyšší hory Mauna Kea. Její vrchol ve čtyřtisícové výšce není pro zkušené horolezce žádnou velkou výzvou, ale pokud chcete šetřit síly a čas na další výlety, můžete si cestu zkrátit autem. Ve chvílích, kdy svahy přikryje sněhová peřina se nabízí možnost vyměnit surfařské prkno za lyže nebo snowboard a užit si zdejší sjezdovky, zatímco v dáli vykukují zelené palmy a modravá hladina moře.

Dovolená na Havaji

Pláže všech barev

Pláž Punaluu, Big Island, Havaj

Pláž Punaluu, Big Island, Havaj

Jedním z největších lákadel ostrovů jsou zdejší pláže. Přesvědčte se o tom, že některé z nich mohou být doslova epické, k přesně takovým patří pláž Waimea, která se nachází na severním pobřeží ostrova Oahu. Uchvátí nejen milovníky slunce, ale i vyznavače vodních sportů, díky idylickému spojení zlatého písku, křišťálově čisté vody a možnosti adrenalinových radovánek. V zimních měsících sem míří zástupy nadšených surfařů z celého světa, aby si na mocném vlnobití užili svůj oblíbený sport a mezi vysokými vlnami metaly jedno salto za druhým. Neotřelým zážitkem je jen pouhý pohled na parádní surfařskou jízdu, ale zapojit se samozřejmě můžete i jako aktivní účastníci. V klidnějších letních měsících se pláž stává útočištěm pro všechny, kteří milují koupání, šnorchlování nebo opalování. Pokud vás plážové radovánky omrzí, zamiřte na výlet do nedalekého údolí Waimea, kde se zchladíte ve stínu botanické zahrady za zvuků hřmících kaskádových vodopádů.  

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Čtěte také:

11 romantických rájů aneb Láskyplné putování ve dvou

Nevšední podívaná vás čeká i pár kilometrů od hlavního města Honolulu. Na pláž Kualoa Beach se vyplatí vyrazit časně z rána. Slunce se přehoupne přes obzor, potemnělá scenérie začne hrát mnoha barvami a první teplé sluneční paprsky pohladí zvrásněné skalní masivy, u kterých se natáčely scény z Jurského parku. Prostředí z vědeckofantastického filmu poznáte i kousek dál ve vnitrozemí, konkrétně na vrcholcích hor Ko’olau Range, které se společně s bujnou vegetací zrcadlí v průzračných vodách rozlehlých jezer.

Pláž Papakōlea Beach, Havaj

Pláž Papakōlea Beach, Havaj Shutterstock

Na souostroví najdete i části pobřeží pokryté černým pískem, který vznikl v dávných časech, když místní vulkány chrlily žhavou lávu. Ta se pak zchladila na dně oceánu a rozemlela na jemný písek. Pokud vás láká vyzkoušet odpočinek i koupání na krásné kamenité pláži s čedičovým pískem, zamiřte na Punaluu Beach na ostrově Big Island. Těšit se můžete nejen na plážové bary, ve kterých můžete popíjet třeba lahodné mai tai, ale hlavně na neopakovatelnou atmosféru, jež bývá umocněna častými návštěvami mořských želv. Ty v těchto místech s oblibou vylézají z vod Pacifiku, aby si odpočinuly ve vyhřátém písku.

Neobvyklou plážovou alternativou je Papakōlea Beach na jižním cípu ostrova Havaj. Matka příroda se tu opravdu vyřádila, pláž totiž vyniká zeleným pískem. Neobvyklé zbarvení jemných pískových zrnek je dáno obsahem částeček olivínu, vzácnému vulkanickému minerálu, kterému se přezdívá havajský diamant. Pokud nemáte v plánu si užívat pouze koupání, vydejte se na pobřežní túru. Z nedalekého útesu se můžete kochat výhledem na úchvatnou krajinu i domorodé rybáře, na jejichž úlovcích si pochutnáte v místních restauracích.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín