Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na míru: Který z Emirátů je tím pravým právě pro vás?

Který Emirát je pravý právě pro vás?

Který Emirát je pravý právě pro vás? Shutterstock

Živoucí luxus, touha po výjimečnosti, pohoda na plážovém lehátku, posvátná místa, úchvatná příroda i silně zakořeněné tradice. Spojené Arabské Emiráty nejsou jen světem adrenalinových atrakcí a výhodných nákupů. Každý z emirátů má své osobité kouzlo, které jen čeká až jej objevíte.

Elegantní Abu Dhabí

Velká mešita šejka Zayeda

Velká mešita šejka Zayeda Shutterstock

V největším z emirátů sídlí kromě stejnojmenného hlavního města také vláda, parlament a celá řada ministerstev. Na špici turistického zájmu se drží zejména díky kosmopolitní atmosféře, velkolepé architektuře i poloze na břehu průzračně modrých vod Perského zálivu. Ty nejlepší městské pláže, pokryté jemným bílým pískem, najdete podél světoznámé promenády Corniche. Pohled na slunce zapadající nad luxusními mrakodrapy, širokými bulváry i rozlehlými zelenými parky vás na chvíli přenese do pulzujícího New Yorku.

Promenáda Corniche, Abu Dhabí

Promenáda Corniche, Abu Dhabí Shutterstock

Až vás omrzí slunění a procházky městskými ulicemi, můžete zavítat do některého ze zábavních parků, kde na vás čekají zážitky vskutku královské. Zábavní park Ferrari World Abu Dhabí vás ohromí nejen futuristickým designem, ale také množstvím atrakcí, vzdávajících hold ikonickému italskému supersportu. Na nejrychlejší horské dráze světa poletíte rychlostí 240 km/h a pro ty méně odvážné je připravena celá řada originálních atrakcí, jak jinak než v červené barvě. V Abu Dhabí si užijete i špetku francouzského šarmu. V elegantních prostorách pobočky světoznámého pařížského muzea umění Louvre Abu Dhabi si prohlédnete mistrovská díla dávných mistrů i současných umělců. Zajímavé etnologické a historické sbírky jsou k vidění také v muzeu sídlícím v Al Ain – druhém největším městě emirátu, zasazeném v dramatických kulisách hory Hafit.

Čím vás okouzlí Abu Dhabi?

Čtěte také:

Čím vás okouzlí Abu Dhabi?

Abú Dhabí však není jen místem plným pozlátka a touhy po rekordech. Má i svou romantičtější tvář. Tu si nejlépe vychutnáte během výletu k pouštním oázám, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Jízda po písečných dunách vás vrátí zpět do časů bezstarostného dětství a s pískem mezi zuby vám bude silný černý čaj chutnat na vlas stejně jako ten od babičky.   

Zájezdy do Spojených arabských emirátů

Stylová Dubaj

Dubajská Marina

Dubajská Marina Shutterstock

Přijde-li řeč na dovolenou ve Spojených arabských emirátech, pak se vám s největší pravděpodobností vybaví snímek ikonického hotelu Burj al Arab, který posunul hranice luxusu do závratných výšin. Pokud máte rádi dovolenou nabitou zážitky, pak bude Dubaj vaším splněným snem. Toužíte po stylových nákupech? Je vám k službám největší nákupní centrum na světě Dubai Mall, jehož součástí je nejen krytá sjezdovka, obří bruslařský stadion, největší obchod se sladkostmi, ale i největší akvárium světa Dubai Aquarium. Spolu s krásnými plážemi, pokrytými jemným bílým pískem, teplými vodami Perského zálivu a zázemím luxusních hotelů je dovolená v Dubaji ideálním základním táborem pro poznávání okolních emirátů.

Vydejte se do Dubaje a zažijte Expo 2020

Čtěte také:

Vydejte se do Dubaje a zažijte Expo 2020

Tradiční Sharjah

Mešita v Sharjah

Mešita v Sharjah Shutterstock

Vydat se můžete třeba do sousedního emirátu Sharjah, který se od kosmopolitní Dubaje liší nejen striktními pravidly pro turisty, úplným zákazem konzumace alkoholických nápojů, ale i skvostnými památkami. Právě na území tohoto emirátu byly nalezeny první známky lidské činnosti, datované do roku 85 000 př. n. l. Okouzlí vás tu bohatě zdobené mešity, štíhlé věže minaretů, exponáty v budově Archeologického muzea i Science Museum s fosiliemi dinosaurů a vystaveným meteoritem. Odpočinout si tu můžete na plážích Ománského či Arabského zálivu a energii z přírody načerpáte v přírodní rezervaci Kalba, jež je největší svého druhu v zemi.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Zelený Ras al Khaimah

Ras al Khaimah

Ras al Khaimah Shutterstock

Nejsevernější z emirátů má ideální podmínky pro zemědělskou činnost, a kromě pouští vás tu přivítají i zelená údolí a nádherné přírodní scenérie. Nemusíte mít obavu z nepříznivého počasí. Ani na chladném severu neklesají teploty pod příjemných 26 °C. Nachází se tu i nejvyšší hora v zemi – 1930 m vysoká Jebel Jais, z jejíhož vrcholu je nádherný panoramatický výhled do okolí. Bez davů turistů si tu užijete autentickou atmosféru orientálních bazarů, průzračně čisté moře, skvělou kuchyni i nefalšované pouštní dobrodružství. A kdyby se vám přeci jen zastesklo po vřavě zábavních parků, pak vás s otevřenou náručí přivítá třetí největší aquapark světa Ice Land.

Jaké atrakce a krásy ukrývá emirát Ras al Khaimah?

Čtěte také:

Jaké atrakce a krásy ukrývá emirát Ras al Khaimah?

Plážová perla Fujairah

Plážová Fujairah

Plážová Fujairah Shutterstock

Pokud si chcete Spojené arabské emiráty vychutnat především z pohodlí plážového lehátka, pak neváhejte a vydejte se za krásami emirátu Fujairah, proslulého především nádhernými plážemi. Blankytně modré vody Ománského zálivu jsou ideální pro plážové radovánky, potápění i vodní sporty. Zázemí luxusního hotelového resortu můžete vystřídat za prohlídku hlavního města Fujairah s monumentální pevností, výlet na některý z ostrovů nebo k vodopádům Al Wurrayah.

Tenhle emirát si zamilujete: Fujairah léčí tělo i duši

Čtěte také:

Tenhle emirát si zamilujete: Fujairah léčí tělo i duši

Poklidný Um Al Quwain

Emirát Um Al Quwain

Emirát Um Al Quwain Shutterstock

Bělostné pláže lemované palmami, rybářské vesničky a atmosféra na míle vzdálená hektické Dubaji. Svou malebností vás potěší přírodní rezervace Seneyah Island, ve které jsou k vidění početná hejna ptáků, zástupců z říše hmyzu, obojživelníků i savců. Akvária se vzácnými druhy mořských živočichů včetně žraloků a mořských želv si zblízka prohlédnete v Marine Research Centru, ležícím v severní části Emirátu. Největším turistickým lákadlem je vodní park Dreamland, největší akvapark na Středním východě, který vám na ploše 250 tisíc metrů čtverečních nabídne nespočet tobogánů, skluzavek, bazény s umělými vlnami, divoké řeky, umělou sopku i nekonečný bazén.

Objevujte s námi Emiráty

Trpasličí Ajman 

S rozlohou pouhých 260 kilometrů čtverečních nemůže Ajman konkurovat ostatním emirátům. S přehledem je ovšem poráží co do počtu turistů, kteří sem míří na jednodenní výlet z 20 kilometrů vzdálené Dubaje. Získají tu úhledný balíček zážitků všeho druhu. Nasají atmosféru tradičních trhů, okusí to nejlepší z místní kuchyně, pokochají se krásou paláce v hlavním městě a nahlédnou pod pokličku výroby tradičních dřevěných lodí zvaných dhows. Zbylý čas mohou strávit na některé ze zdejších pohádkově krásných pláží, kde začínají jako houby po dešti vyrůstat luxusní hotelové resorty.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín