Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tenhle emirát si zamilujete: Fujairah léčí tělo i duši

Mléčná dráha nad nádrží Hatta

Mléčná dráha nad nádrží Hatta Shutterstock

Býčí zápasy, potápění, fotbal, krásné písčité pláže, léčivé prameny, skvělá kuchyně, žhavé sluneční paprsky a nádherné horské scenérie. Tipujete Španělsko? Samá voda. Zveme vás do Spojených Arabských Emirátů. Konkrétně do emirátu Fujairah. Nejmladšího z emirátů v němž není nouze o historické památky, romantická skaliska, panenskou přírodu ani čilý noční život. 

Ideální období pro návštěvu emirátu Fujairah nastává na jaře nebo na podzim. Průzračně čisté vody Indického oceánu jsou příjemně prohřáté a přívětivé teploty vám dovolí poznat všechny přírodní i historické skvosty pátého největšího z emirátů.

Proč si zamilujete trpasličí emirát Ajman aneb Spanilá jízda dovolenkovým rájem

Čtěte také:

Proč si zamilujete trpasličí emirát Ajman aneb Spanilá jízda dovolenkovým rájem

Ohromující svět pod hladinou

Svět pod hladinou, Fujairah

Svět pod hladinou, Fujairah Shutterstock

Fujairah se táhne podél pobřeží Ománského zálivu. Dlouhé písčité pláže s pozvolným vstupem do dokonale průzračného moře lákají rodiny s malými dětmi i vyznavače potápění. V těsné blízkosti pobřeží je tu možné spatřit vzácné karety zelenavé, majestátní rejnoky i fantasticky barevný svět korálových útesů. To nejlepší z podmořského světa je k vidění na ostrůvku Snoopy Island, pojmenovaném podle podobnosti s ikonickým komiksovým psíkem. Ohromující korálové útesy, vraky lodí, útesoví žraloci, murény, mořské želvy i veselí klauni očkatí vám vykouzlí úsměv ve tváři. Malým cestovatelům zazáří očka při pohledu na množství vyplavených mušliček roztodivných tvarů i velikostí. Pestrost podmořské fauny je k vidění i na tradičních rybích trzích, kam s úsvitem připlouvají rybářské bárky s bohatými úlovky. Zkuste si po vzoru místních rybářů přivstat a vychutnat si magickou krásu východu slunce.

Zájezdy do Fujairah

Léčivé prameny, hory i pláže

Hory, pláž a Snoopy island

Hory, pláž a Snoopy island Shutterstock

Můžete se spolehnout, že plážové fotky z dovolené v emirátu Fujairah rozhodně nebudou nudné. Bělostné pláže tu přecházejí zvolna do horského masivu, jež chrání pobřeží před nepříjemnými větry. Právě příroda je tím pravým pokladem tohoto emirátu. Na úpatí pohoří se nachází oblíbená zahrada Ain Al Hadhab, známá svými minerálními prameny. V rozlehlém venkovním areálu si můžete odpočinout v bazénech napájených teplou minerální vodou s vysokým obsahem síry, jež působí blahodárně na choroby pohybového aparátu, artritidu, kožní nemoci i ženské obtíže. O tom, že Matka Příroda je brilantní architektka, se přesvědčíte v Wadi Al Wurayah. Chráněné horské oáze s divokými skalisky, jeskyněmi, přírodními bazény, vodopády i vzácnými archeologickými nalezišti. Během pikniku tu můžete spatřit i zástupce zdejší fauny. Horské gazely, karakaly, ptáky i množství plazů.

Užijte si Kalbu bez kapky alkoholu aneb Sharjah vás ohromí plážemi i ekoturistikou

Čtěte také:

Užijte si Kalbu bez kapky alkoholu aneb Sharjah vás ohromí plážemi i ekoturistikou

Architektura a tradice

Velká mešita šejka Zayeda, Fujairah

Velká mešita šejka Zayeda, Fujairah Shutterstock

Ani milovníci historie nepřijdou v emirátu Fujairah zkrátka. Tradiční arabskou architekturu zastupuje monumentální pevnost Fujairah, postavená v roce 1670. Orientálním půvabem okouzlí mešita Al Bidyah – nejstarší svého druhu ve Spojených Arabských Emirátech. Množství vzácných exponátů ze zlata, bronzu i oceli je k vidění v Muzeu Fujairah. Jedinečný vhled do historie regionu nabízí Fujairah Heritage Village, kde ožívá historická architektura i dávné tradice. Nahlédnete tu do venkovské kuchyně, holičství i obchodu s potravinami. Malé i dříve narozené chlapce uchvátí expozice zemědělské techniky.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Lahodná kuchyně

Baklava a sladkosti z datlí

Baklava a sladkosti z datlí Shutterstock

Nemusíte se bát, že by vám během výletů za přírodními i historickými krásami vyhládlo. Kromě prvotřídních menu, připravovaných šéfkuchaři přímořských hotelových resortů, si můžete užít i autentickou chuť arabské kuchyně. Třeba v některé z tradičních restaurací. Malý hlad zaženou vinné listy plněné kořeněnou rýží wara enab, skvělá čočková polévka shaurabat adas nebo špíz z jehněčího masa shis kaba. Za doprovodu silné kořeněné kávy si vychutnáte i super sladkou baklavu či halvu. Z pohodlí klimatizované cukrárny můžete pozorovat čilý ruch nočních ulic a naplánovat si další skvělý den plný zážitků v emirátu Fujairah.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín