Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muscat nebo Salalah? Které letovisko v Ománu splní vaše dovolenkové představy?

Vodopády ve Wadi Darbat, Salalah

Vodopády ve Wadi Darbat, Salalah Shutterstock

Přemýšlíte nad dovolenou v Ománu? Ať už jsou vaše přípravy v plném proudu, nebo se teprve rozhodujete, zda právě Omán bude vaší srdcovou destinací, rozhodně nepodceňte výběr letoviska. Jedině tak poznáte orient šitý na míru vašim představám. Hlavní město Muscat na severu země a letovisko Salalah na jihu od sebe dělí téměř tisíc kilometrů. A stejně vzdálené je i zdejší životní tempo.

Muscat: Ztělesnění orientu

Mešita sultána v Muscatu

Mešita sultána v Muscatu

Pulzující metropole Muscat je dokonalým ztělesněním orientu. Máte-li chuť na poznávání, pak jste na správném místě. Staré město je doslova nabité památkami, jejichž historie sahá až do 1. století n. l. K těm nejcennějším patří majestátní pevnost al-Miraní, palác Bait Al-Zubar i množství zajímavých muzeí. Historii města vám přiblíží návštěva Gate muzea, které je, jak název napovídá, situováno v budově, která je zároveň i vstupní branou do města.

4 důvody, proč vyrazit na dovolenou do Ománu

Čtěte také:

4 důvody, proč vyrazit na dovolenou do Ománu

Milovníky architektury zaujme netradičně pojatá budova sultánova paláce Al Alam. Staré město je ze všech stran chráněno horami, díky nimž nabývají zdejší západy slunce příjemně dramatický náboj. Atraktivní je také návštěva tradičních trhů, kde vám usměvaví trhovci nabídnou netradiční suvenýry, koření, lampy, jako z pohádky o Aladinovi, i čerstvé ovoce. Na tom si nejlépe pochutnáte při pikniku, který můžete uspořádat třeba v některém z městských parků. 

Pláž v Muscatu

Pláž v Muscatu Shutterstock

Největším klenotem Muscatu jsou zdejší soukromé i veřejné pláže, pokryté jemným zlatavým pískem. Po dni plném nákupů a poznávání si tu užijete dokonalý relax ve sluncem prohřátých vlnách Indického oceánu.

Zájezdy do Muscatu

Salalah: Panenská příroda

Vodopády Ayn Khor, Salalah

Vodopády Ayn Khor, Salalah Shutterstock

Atmosféra letoviska Salalah je o poznání komornější. Ač se může chlubit luxusními hotelovými resorty, středisky vodních sportů, plážovými promenádami, významným přístavem, a dokonce i mezinárodním letištěm, hlavní roli tu hrají především nádherné písčité pláže, panenská příroda a oceán, jehož barva ve vás možná probudí dosud netušené umělecké ambice. Dokonalá, tak by se dala jedním slovem popsat nejoblíbenější pláž Al Mughsail Beach. Kombinace bílého písku, blankytně modré vody a divokých skalisek v pozadí vás přesvědčí o tom, že cestování je tou nejlepší životní investicí. Velmi pestrý je i zdejší podmořský život s hejny pestrobarevných rybek a rozsáhlými korálovými útesy.

Pláž Al Mughsail, Salalah

Pláž Al Mughsail, Salalah Shutterstock

V těsné blízkosti pláže se nachází další z divů Matky přírody – Al Mughsail Blowholes – otvory ve skále, ze kterých v pravidelných intervalech tryská voda. Ze zdejší vyhlídkové terasy si vychutnáte dechberoucí výhled na pobřeží. U vchodu do nedaleké jeskyně Marneef hlásá nápis vyvedený ve zlaté barvě – Neodnášejte si nic jiného než vzpomínky. Nezanechte nic jiného než stopy. Zkuste se jím řídit, abyste se i pár let mohli těšit něžnou krásou bělostných pláží, divokou pouštní krajinou, gejzírem barev pod hladinou moře i srdečností s níž vás Ománci přizvou na kus řeči a šálek silného černého čaje.

Zájezdy do Salalah 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín