Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

4 důvody, proč vyrazit na dovolenou do Ománu

Salalah, Oman

Salalah, Oman Shutterstock

Věříte v lásku na první pohled? Takovou, která vám zamotá hlavu i bez kapky alkoholu, naučí vás vidět krásu, tam, kde byste ji nečekali a dopřeje vám pocit výjimečnosti? Přesně takový je Omán. Malebná země, jejíž něžný půvab zastiňují sousední Spojené Arabské Emiráty, vás okouzlí osvěžující volností pohybu, bohatě zdobenou arabskou architekturou, divokou pouštní krajinou, krásou arabských koní, vůní kadidla i samozřejmostí s jakou vás Ománci pozvou k bohatě prostřenému stolu.

Pokud jste někdy v minulosti navštívili Spojené Arabské Emiráty, pak vás bezpochyby překvapí, jak rozdílná je atmosféra Ománu oproti hektické Dubaji či excentrickému emirátu Abú Dhabí. Jen pár hodin jízdy od Dubaje najdete klidná místa bez obchodních domů a mrakodrapů, která se sice nepyšní zápisy v Guinnessově knize rekordů, ale čarují úchvatnými přírodními scenériemi i zákoutími, která si vás podmaní.

Nabídka zájezdů do Ománu

1. Bezpečná země

Vodopády Darbat, Salalah, Omán

Vodopády Darbat, Salalah, Omán Shutterstock

V Ománu, ležícím v jihovýchodní části Arabského poloostrova, vás přivítají příjemné letní teploty a prohřáté vody Indického oceánu. Šestihodinový let můžete věnovat třeba studiu úctyhodně pestré historie tohoto sultanátu. Nejstaršímu nezávislému státu v arabském světě vládne od roku 1744 pevnou rukou rodina Al Said, díky níž má Omán pověst nejbezpečnější arabské země.

Okouzlující Omán: Objevte elegantní orient

Čtěte také:

Okouzlující Omán: Objevte elegantní orient

2. Divoká a vzácná zvířata

Delfíni v Ománu

Delfíni v Ománu Shutterstock

Nenajdete tu jen vyprahlou poušť, mořské pobřeží lemované luxusními hotely a nehostinná skaliska. V Ománu vás překvapí divocí velbloudi přebíhající přes silnici, skryté oázy, které se před vámi objeví uprostřed nekonečné masy písku, volně rostoucí kadidlovníky i panenské pláže, které si pro kladení vajec vybraly kriticky ohrožené želvy zelené. Celá řada vzácných zvířat je k vidění v přírodních rezervacích i průzračně čistých vodách Indického oceánu, kde se mezi hejny pestrobarevných rybek prohání stěží uvěřitelných 22 druhů velryb a delfínů. V kopcovitém terénu nejvyššího pohoří Al Hadžar můžete spatřit stáda exoticky vyhlížejících bílých Oryxů arabských. Antilopa s dlouhými rovnými rohy a výrazným ramenním hrbolem je národním zvířetem Ománu a její jméno nesou i zdejší čerpací stanice.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

3. Neodolatelná města i vísky

Muttrah Corniche, Maskat, Omán

Muttrah Corniche, Maskat, Omán Shutterstock

Zasteskne-li se vám uprostřed přírody po ruchu městských ulic, pak zamiřte do starobylé metropole Maskat, která vás oslní jedinečnou arabskou architekturou, úzkými uličkami, neopakovatelnou atmosférou a vůní tržišť i skvostnou mešitou sultána Kábúse, pevností Nizwá i hradem Džabrín. Nezapomeňte se zastavit v některé z místních kaváren a dopřejte si požitek z národního nápoje Ománců, skvělé kahwy – silné kávy s kardamomem, ke které tu neodmyslitelně patří datle, čerstvé ovoce a družný hovor. O poznání komornější atmosféra panuje ve vesnicích Al Hamra s tradičními hliněnými domky či malebné horské vísce Misfat al Arbyeen s úžasnými terasovitými políčky, na kterých dozrávají pod žhavým sluncem šťavnatá manga, granátová jablka, banány i papája. Vyhlídkové plošiny nabízejí úchvatný panoramatický výhled do drsné hornaté krajiny.

Objevujte s námi Omán

4. Tajemství esence života

Omamná vůně kadidla

Omamná vůně kadidla Shutterstock

Ománci vynikají nejen v kladném vztahu k ochraně životního prostředí. Patří také k světově nejlepším stavitelům lodí, o čemž se můžete přesvědčit třeba na pobřeží poloostrova Musandam. Zdejší zálivy, které s oblibou navštěvují skupinky delfínů, jsou jako stvořené pro potápění a šnorcholování. Ománci jsou také mistrnými chovateli ušlechtilých arabských koní. Vlání koňských hřív a vůně kadidla je dokonalou esencí života v Ománu. Zemi, kde je ke konzumaci alkoholu sice zapotřebí policejní licence, ale omámí vás svou krásou, vůní a bezprostředností místních obyvatel.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín