Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okouzlující Omán: Objevte elegantní orient

Omán – elegantní orient

Omán – elegantní orient Shutterstock

Pociťujete na svém těle známky zvýšené únavy a vaše jindy veselá nálada je delší dobu pod bodem mrazu? Nezoufejte. Možná vám jen vaše tělo dává signál, že potřebuje doplnit vitamín D. Skvělou příležitostí pro jeho načerpání je pobyt na slunci, ideálně spojený s koupáním v moři. Svou ozdravnou kůru můžete absolvovat třeba ve stále oblíbenějším Ománu, který představuje dokonale vyváženou směs slunečného počasí, krásných pláží, teplého moře, orientálních památek, rozmanité přírody, chutné kuchyně a v neposlední řadě i přátelských obyvatel.

Pohádkový Muscat

Hlavní město Ománu, Muscat

Hlavní město Ománu, Muscat Shutterstock

Hlavní město Muscat leží v sevření Ománského zálivu a pohoří Al-Hadžar. Vedle monumentálního sultánského paláce Al Alam, zdobeného ryzím zlatem, jsou zde k vidění obranné pevnosti z 16. století. Impozantním dílem je Mešita sultána Kábuse, která se dle zvyklostí rozkládá na vyvýšeném místě. Zde jsou příjmy z obchodu s ropou a pevná muslimská víra pozorovatelná na každém kroku. Velkolepost této stavby z naleštěného mramoru, je podtržena několika nej. Prohlédnout si tu můžete lustr měřící 14 metrů či ručně tkaný perský koberec o délce 70 metrů. K pravidelným modlitbám se tu běžně schází až dvacet tisíc věřících. Milovníci klasické hudby mohou v Muscatu navštívit operu – jedinou na Arabském poloostrově.

Objevujte s námi Orient: Vyberte si z nejširší nabídky zájezdů

Smyslná fata morgana

Okružní plavba v ománských fjordech

Okružní plavba v ománských fjordech Shutterstock

V okolí metropole se nachází množství luxusních hotelových resortů. Průzračné vody Arabského moře, v kombinaci se skvělými službami a místní pohostinností, tak začínají oslovovat stále větší množství turistů všech věkových kategorií. Pobřeží táhnoucí se od Muscatu lemují rybářské vesnice. Rybolov je tu důležitým hospodářským odvětvím a cestovatelům se skýtá jedinečná možnost účastnit se lovu spolu s místními rybáři.

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Čtěte také:

Cenově dostupná exotika: 6 tipů kam vyrazit v zimě za sluncem

Vnitrozemí Ománu je kamenité a vyprahlé. Džípem se lze dopravit do Wádí Ghul, kde skalnaté srázy padají do soutěsky z výšky až 1 kilometru. Nelítostné paprsky slunce ve vyprahlé krajině vytváří dojem, že zelené oázy jsou jen bájnou fata morganou. Skutečné životadárné ostrůvky, lemované palmami s křišťálově průzračnými jezírky, nabízí vítané občerstvení. Třeba v podobě sladkých čerstvých datlí, kterých se zde pěstuje hned několik druhů. Velké oázy se povětšinou staly místem pro zbudování nedobytných pevností. Jako tomu bylo u An-Nachtal. Pevnosti Nazvá nebo Rustak byly vybudovány jako ochrana měst před nájezdy nepřátel. Pevnost Bahla má hradby dlouhé až 10 kilometrů. Cestou vnitrozemím dost možná potkáte stáda volně pobíhajících velbloudů. Na těch ochočených se dají  podniknout dobrodružné výpravy do hlubin pouště.

Nekonečné pláže

Salah Beach, ománský Karibik

Salah Beach, ománský Karibik Shutterstock

Jižní část země připomíná karibský ráj. Na široké pláží Salalah Beach, pokryté zlatavým pískem, si můžete dopřát osvěžení v podobě čerstvým kokosů nebo voňavé papáji. Nedaleká Mirbat Beach okouzluje jemným bílým pískem. Nejvýchodnější výběžek Ománu zabírá přírodní rezervace Ras al Jinz, která vznikla za účelem ochrany mořských želv. Turisté mohou poodhalit tajemství jejich života během prohlídky s průvodcem.

Gurmánský ráj

Chuť a vůně Ománu

Chuť a vůně Ománu Shutterstock

Samostatnou kapitolu návštěvy Ománu tvoří výtečně jídlo, nesoucí v sobě závan indické i africké kuchyně. Většině pokrmů vévodí maso z ryb, mořských plodů, jehněčí či kuřecí. Světové proslulosti dosáhl kebab. Za ochutnání stojí také obilná kaše harees. Přílohou či hlavním pokrmem bývá šafránová rýže se zeleninou a arabský chléb. Z nápojů si nenechte ujít silnou kávu kahwa, ochucenou špetkou kardamonu. Podává se spolu s datlemi nebo chalvou, jako důkaz pohostinnosti. Samozřejmostí je typický sladký mátový čaj podávaný v malých sklenkách. Osvěžení přinese laban - lehce slané, vychlazené podmáslí.

Poklad ze dna moře: Jak chutná nejstarší pivo světa?

Čtěte také:

Poklad ze dna moře: Jak chutná nejstarší pivo světa?

Velký výběr voňavého koření, které je nedílnou součástí ománské kuchyně, můžete levně pořídit v některé z typických tržnic – súků.  Příjemnou vzpomínkou na cesty po Ománu mohou představovat i čerstvé dalte, perské koberce či keramika. Smlouvání je nezbytné, a to i při nákupu zlatého šperku.

Praktické info:

Sultanát Omán je ekonomicky velmi vyspělá země, ležící v jihovýchodním cípu Arabského poloostrova. Panuje zde celoročně teplé podnebí. Ideálním obdobím pro návštěvu nastává mezi říjnem a dubnem, kdy se denní teploty pohybují okolo 30 °C. V letních měsících stoupá rtuť teploměru nezřídka i přes 40°C. Nádherná pobřeží Arabského moře a Ománského zálivu svou krásou tyrkysových vod napovídají, že se zde dají strávit jakékoliv teploty. Pro vstup do země platí vízová povinnost. Vízum lze zařídit po příletu na letiště. Podmínkou udělení je cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po odletu. Úředním jazykem je arabština, ale většina obyvatel se domluví i anglicky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín