Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poklad ze dna moře: Jak chutná nejstarší pivo světa?

Jak chutná nejstarší pivo světa?

Jak chutná nejstarší pivo světa? Shutterstock
 

Chtěli byste ochutnat nejstarší pivo na světě, vylovené z vraku obchodní lodi? Australským pivovarům James Squire se podařilo vzkřísit 220 let staré kvasinky z pivních lahví, které našli uvnitř vraku objeveného u pobřeží Tasmánie.

Vzniklý mok Wreck Survivors' Ale byl pojmenován na počest členů posádky, kteří přežili a následně se vydali pěšky na statečnou cestu z jižního pobřeží Austrálie do Sydney. Jejich loď Sydney Cove během plavby z Kalkaty ztroskotala. Psal se rok 1797 a severně od pobřeží Tasmánie zuřila bouře. Spolu s lodí zmizelo na dně oceánu 31 500 litrů rumu a piva...

Znovuobjevený příběh obchodní lodi

Vrak lodi na dně moře

Vrak lodi na dně moře Shutterstock
 

Ztroskotaná loď Sydney Cove ležela téměř 200 let v zapomnění, dokud ji v roce 1977 neobjevili amatérští potápěči. Okolní oblast byla rázem prohlášena za historické místo a podle možností pečlivě prozkoumána. Z vraku vylovili keramické výrobky, boty, kotvy, děla a také uzavřené skleněné lahve s pivním pokladem. Díky korku a chladnému oceánu zůstal obsah dokonale zachován. Některé lahve jsou uloženy v muzeu královny Viktorie v Launcestonu. Omezené množství lahví je dostupné v australském řetězci supermarketů s likéry Dan Murphy’s a v pivovarech James Squire.

Objevte Austrálii všemi smysly

Wreck Survivors' Ale je fascinující směs tradičního anglického chmele Fuggle a Bramling Cross se zemitými tóny černého rybízu. Zásadní roli hrají kvasnice z vraku, které pivu dodávají příjemnou chuť hřebíčku.

Kterak odsouzenec k australskému pivu přišel…

Sydney, Austrálie

Sydney, Austrálie Shutterstock

Brit James Squire byl v roce 1785 odsouzen za krádež a transportován do Austrálie. Na přelomu století se proslavil první úspěšnou kultivací chmele na území protinožců a založil první australský komerční pivovar vyrábějící pivo pomocí ječmene a chmele. James provozoval řadu úspěšných podniků, například populární hospodu The Malting Shovel, pekárnu, řeznictví... Ze dna společnosti tak vystoupal ke hvězdám, od hanby až k věčné slávě.

Opilecká žranice: Odkud pochází to, co jíme, když jsme opilí?

Čtěte také:

Opilecká žranice: Odkud pochází to, co jíme, když jsme opilí?

Bohatou historii a intenzivní vášeň můžete díky značce James Squire a týmu zkušených pivovarníků z Malt Shovel Brewery ochutnat v každé kapce. Také jste dostali chuť na jedno vychlazené australské?

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín