Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojíte se rádi? 10 nejstrašidelnějších míst v Evropě

Vy, kdo se rádi bojíte, zbystřete! Máme pro vás tipy na nejděsivější místa Evropy, ze kterých vám bude běhat mráz po zádech, ale zároveň vás naplní nevšedními zážitky a řadou zajímavých poznatků.

1. Starý židovský hřbitov, Praha

Starý židovský hřbitov, spravovaný Židovským muzeem v Praze, patří k nejstarším a turisticky nejatraktivnějším na světě. Nejstarší náhrobek pochází z 1. poloviny 15. století. Ačkoli byl areál postupně rozšiřován, jeho plocha nebyla dostačující, a tak se zesnulí pohřbívali až v deseti vrstvách nad sebou. Z nejvýznamnějších osobností zde pohřbených jmenujme učence rabiho Löwa, legendárního tvůrce pražského golema.

Starý židovský hřbitov, Praha

Starý židovský hřbitov, Praha

2. Kostel duchů, Luková

Zchátralému a tajuplnému kostelu svatého Jiří v Lukové u Manětína bývá přezdíváno „kostel duchů“. Přestože je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou, nachází se v havarijním stavu. V roce 2012 bylo do jeho interiéru instalováno 32 stojících či sedících sádrových soch, jejichž výstava měla dopomoci záchraně kostela. Od 18. září 2017 je kostel pro veřejnost uzavřen právě kvůli rekonstrukci střechy, na niž se díky výstavě vybraly peníze.

Kostel duchů, Luková

Kostel duchů, Luková

3. Kostnice, Sedlec

Hřbitovní kostel Všech Svatých s kostnicí v Sedlci u Kutné Hory patří k nejnavštěvovanějším památkám Středočeského kraje. Zájemci mohou využít zážitkových programů, které umožňují navštívit tato místa mimo běžnou otevírací dobu. Dopřejte si působivou noční prohlídku kostnice za svitu svíček a poslechněte si vyprávění o její pohnuté historii.

Kostnice, Sedlec

Kostnice, Sedlec

4. Pařížské katakomby

Pařížské katakomby (Les catacombes de Paris) se od roku 1786 staly úložištěm pozůstatků lidských lebek a kostí z městských hřbitovů. Máte-li dostatek odvahy, pak u stanice metra Denfert Rochereau sestupte do studeného podzemí a projděte chodbami, které lemují kosti zemřelých Pařížanů.

Pařížské katakomby

Pařížské katakomby

5. Zámek Miranda, Belgie

Château Miranda, známý též pod názvem Château de Noisy, je novogotický zámek z 19. století, jenž se kdysi vyznačoval nesmírnou krásou a vznešeností. Od roku 1991 je však opuštěný, protože náklady na jeho údržbu byly příliš vysoké. Tajuplná stavba nyní podléhá rozpadu a vandalismu a láká lovce záhad. Koncem října 2016 bohužel začala její demolice.

Zámek Miranda, Belgie

Zámek Miranda, Belgie

6. Kapucínské katakomby, Palermo, Itálie

Povrch sicilské metropole pod sebou ukrývá unikátní kapucínské katakomby s více než osmi tisíci mumií. Z původně řádového pohřebiště se později stal prominentní hřbitov, určený nejen zemřelým mnichům, ale i zámožnějším občanům. Nyní je velkým lákadlem pro turisty, především kvůli fascinujícímu způsobu kapucínského balzamování těl. Pozornost přitahuje zejména mumie dvouleté Rosalie Lombardové, která vypadá, jako by pouze spala.

Kapucínské katakomby, Palermo, Itálie

Kapucínské katakomby, Palermo, Itálie

7. Kaple v Évoře, Portugalsko

Historické centrum Évory je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Město v jižním Portugalsku je plné významných památek, z nichž můžeme jmenovat například římský chrám nebo kostel sv. Františka (Igreja de São Francisco), jenž zahrnuje také hojně navštěvovanou kostnici. Její zdi pokrývají lidské lebky a kosti.

Kaple v Évoře, Portugalsko

Kaple v Évoře, Portugalsko

8. Les Hoia Baciu, Rumunsko

Rumunsko, to není jenom výprava po stopách hraběte Drákuly. Spolehlivě vyděsit a zaujmout vás mohou i jiná zdejší místa než proslulý hrad Bran. Například transylvánský les hrůzy Hoia Baciu, nacházející se nedaleko města Cluj-Napoca. Místní obyvatelé by vám ale nejspíš poradili, že lesu je lepší se obloukem vyhnout. Koneckonců, někteří lidé tam vstoupili a už se nevrátili…

Les Hoia Baciu, Rumunsko

Les Hoia Baciu, Rumunsko

9. Hora křížů, Litva

Pahorek s tisíci kříži je významným poutním místem poblíž města Šiauliai ve vnitrozemí Litvy. Počet křížů rozličných velikostí i tvarů a pocházejících z různých koutů světa přesahuje dokonce už několik set tisíc a pořád roste.

Hora křížů, Litva

Hora křížů, Litva

10. Dargavs, Rusko

Dargavs je příkladem toho, že „město mrtvých“ by skutečně mohlo existovat. Komplex devadesáti pěti středověkých nadzemních pohřebních staveb byl zbudován na úbočí hory Raminirach, na jednom z horských hřebenů severního Kavkazu. Protože je poměrně obtížné se tam dostat, navštěvuje Dargavs jen málo turistů. Možná je ale i něco pravdy na tom, že kdo do města vstoupí, už se odtamtud živý nevrátí.

Dargavs, Rusko

Dargavs, Rusko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín