Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burj Khalifa, nejvyšší budova světa

Burj Khalifa v Dubaji

Burj Khalifa v Dubaji

Burj Khalifa, nejvyšší budova na světě, je skutečným zázrakem, ohromujícím uměleckým dílem i nesrovnatelným výkonem inženýrství. Je rovněž symbolem nového, dynamického a prosperujícího Středního východu. Dokazuje rostoucí roli Dubaje v měnícím se světě. Byl stvořen díky lidskému talentu, vynalézavosti a iniciativě. Dle Mohameda Alabbara, předsedy společnosti Emaar Properties, je dokonce dosažením nemožného. Vychutnejte si osobní prohlídku vedenou hostujícím velvyslancem. Vydejte se na nejvyšší pozorovací plochu světa s venkovní terasou, osvěžte se občerstvením v salonku a prozkoumejte nejznámější památky Dubaje.

Světové rekordy Burj Khalify

Při stavbě velkolepé budovy se nasbíralo hned několik zajímavých rekordů a superlativů, jimiž je Burj Khalifa proslulý. Nejenže se jedná o vůbec nejvyšší stavbu planety, má také nejvýše položenou mešitu (ve 158. patře), nejvýše položenou venkovní pozorovací plošinu (ve 124. patře), nejvýše položený bazén (v 76. patře), nejrychlejší výtahy i nejvyšší servisní výtah. Je to vůbec nejvyšší volně stojící konstrukce, nejvyšší betonová stavba, nejvyšší obytná budova s největším počtem pater. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho…

Uvnitř mrakodrapu

Burj Khalifa se tyčí do výše 828 metrů a je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů Dubaje. V horním salonu Burj Khalifa SKY získáte díky speciálně navržené projekci pocit létání. Ve výšce 442 metrů nad městem tu stojí také výtečná restaurace, která může nabídnout soukromou jídelnu i neformální salonek. Moderní elegance tohoto podniku je zárukou skvělého zážitku, stejně jako výborné pokrmy a úžasné panoramatické výhledy na Arabský záliv. Burj Khalifa je také domovem několika rezidencí a apartmánů. Má bohatou škálu vybavení a služeb, které poskytují obyvatelům i hostům jedinečný životní styl. K dispozici jsou i nejmodernější fitness zařízení, vnitřní i venkovní bazény, rekreační místnost pro setkání a různé akce ad. Využít lze také služeb hotelu Armani, patrně nejvýznamnějšího hotelu na světě, jenž tu zabírá 37 pater. Jeho soukromá jídelna nabízí výhled na město, poušť i záliv. Hotel byl navržen Giorgiem Armanim a odráží čistou eleganci, jednoduchost a sofistikovaný komfort. Mrakodrap a okolní Mohammed Bin Rashid Boulevard zdobí přes tisíc kusů umění významných světových umělců. Jednotlivé kusy byly vybrány jako prostředek spojující různé kultury a komunity, což má symbolizovat, že Burj Khalifa je příkladem mezinárodní spolupráce.

124. patro Burj Khalify

124. patro Burj Khalify

Kudy k Burj Khalifa

K mrakodrapu lze dojet metrem, příslušná stanice se jmenuje Burj Khalifa/Dubai Mall. Stačí sejít z obchodního domu Dubai Mall o jedno poschodí níž, kde se nachází vstup do mrakodrapu. Poblíž nejvyšší stavby světa si můžete prohlédnout i slavnou dubajskou fontánu, kterou osvětluje přes šest tisíc světel a pětadvacet barevných projektorů. Voda odsud vyskakuje do výše 150 metrů.

Pohled z Burj Khalify na dubajskou fontánu

Pohled z Burj Khalify na dubajskou fontánu

Vstupné na Burj Khalifu

Standardní návštěva mrakodrapu trvá přibližně 60 minut, během té doby si můžete vychutnat dechberoucí výhled ze 124. patra. Cena za dospělou osobu je 1750 Kč a za dítě od čtyř do dvanácti let 1400 Kč. Mladší děti mají vstup zdarma. V nabídce je i vstupenka s rychlejším vstupem bez čekání ve frontě, která stojí 2650 Kč na osobu. V prodeji je rovněž VIP vstupenka do 148. patra, poskytující ještě větší zážitek. Vyjeďte výtahem nahoru, občerstvěte se džusem či zákuskem a jděte se podívat ven na hrající fontány. Čas vstupu je od 12:00 do 21:30. Cena se podle toho liší od 2650 Kč do 4250 Kč. Malé děti mají opět vstup zdarma. Vstupenky lze zakoupit na dobu od 8:30 do 23:30, poslední vstup do mrakodrapu bývá 45 minut před koncem otevírací doby, jež se ovšem může měnit.

Výhled z Burj Khalify

Výhled z Burj Khalify

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín