Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Časový posun na Novém Zélandu

Nový Zéland

Nový Zéland

Nový Zéland je sice poněkud daleko, ale věřte, že ta dlouhá cesta vám bude stát za to! Země tvořená dvěma ostrovy nabízí členitá pobřeží, vysoké zasněžené hory, svěží zelené kopce i krásné pláže, kde můžete relaxovat nebo surfovat. Než vyrazíte za všemi krásami Nového Zélandu, měli byste si zjistit, jaký je tam vlastně časový posun…

Časový posun na Novém Zélandu

Nový Zéland leží v časovém pásmu UTC +12:00, takže je tam o dvanáct hodin více než v Greenwichi, podle kterého se určují časové zóny. Protože v Česku je o hodinu více než v Anglii, rozdíl mezi Českem a Novým Zélandem je vlastně jen jedenáct hodin. Tato pravda ovšem platí pouze několik dní v roce, za což může střídání zimního a letního času. Čas na Novém Zélandu se posouvá jindy než v Česku. Zimní čas tam trvá kratší dobu než letní u nás, a proto je vzájemný posun deset, jedenáct nebo i dvanáct hodin. Dá se říct, že jedenáctihodinový rozdíl mezi zeměmi je asi dva měsíce v roce, desetihodinový cca pět měsíců a dvanáctihodinový pak zbylých pět měsíců.

Moeraki Boulders, Nový Zéland

Moeraki Boulders, Nový Zéland

Doba letu na Nový Zéland

Cesta na Nový Zéland je bohužel dlouhá i finančně nákladná. Letadlem se tam dostanete asi za 22 hodin. V současnosti navíc bohužel neexistuje letecká společnost, jež by létala na Nový Zéland přímo bez alespoň jednoho mezipřistání. Z České republiky lze na Nový Zéland letět pouze z pražského Letiště Václava Havla, alternativou může být odlet z Vídně, Frankfurtu nebo Londýna.

Příroda Nového Zélandu

Příroda Nového Zélandu

Co je na Novém Zélandu k vidění?

Nový Zéland toho může nabídnout opravdu hodně, od přírodních krás přes sportovní aktivity až po světoznámá filmová místa. Navštivte třeba jeho nejstarší národní park, Tongariro, jenž je zároveň jednou z nejhezčích oblastí Nového Zélandu. Leží na Severním ostrově a na jeho území najdete nejen sopky, ale také horu Ngauruhoe, kterou si jistě pamatujete jako Horu osudu z filmů Pán prstenů. Ty se vám připomenou také prostřednictvím Hobitína, malebné zelené vesničky, která vznikla u města Matamata pro účely natáčení. Stal se z ní populární cíl turistů (prohlédněte si i další místa z Pána prstenů v samostatném článku). Z dalších úžasných míst Nového Zélandu stojí za návštěvu zátoka Bay of Islands, jeskynní komplex Waitomo či známý fjord Milford Sound. Milovníci adrenalinu by neměli minout televizní věž Sky Tower, která patří k nejoblíbenějším atrakcím Aucklandu. Co takhle projít se po jejím vrcholku nebo si rovnou zkusit bungee jumping?

Auckland, Nový Zéland

Auckland, Nový Zéland

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín