Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování s miminkem

Letání s miminky

Letání s miminky

Cestování s miminkem, ať už letecky nebo vlastní dopravou, není v dnešní době žádný problém. Nepodceníte-li dostatečnou přípravu, neměla by vás při cestě potkat žádná nepříjemnost.

V jakém věku může miminko letět?

Děťátko s vámi může letět  prakticky od prvního týdne života, avšak pro matky po porodu může let představovat zvýšené riziko trombózy. Nejen proto se vyplatí pár týdnů či měsíců počkat.

Kdo je infant?

Výrazem infant je označováno dítě od narození do dvou let, přičemž dítě nesmí dovršit věku dvou let ani poslední den zájezdu. Děti mladší dvou let jsou u většiny leteckých společností přepravovány zdarma nebo za malý jednorázový poplatek. Je třeba počítat s faktem, že vaše děťátko nemá v tomto případě nárok jak na sedadlo v letadle, tak na občerstvení na palubě a dokonce ani na odbavené zavazadlo. V místě pobytu pak nepočítejte se samostatným lůžkem ani službami v hotelu.
Miminko musí během startu i přistání sedět u vás na klíně a být připoutáno speciálním pásem.

Vlastní letenka pro miminko

Děťátku můžete samozřejmě zaplatit i samostatné sedadlo. Jeho cena se bude pohybovat mezi 65% až 100% ceny v závislosti na podmínkách té či oné letecké společnosti. Přeprava je možná i ve vlastní autosedačce, která je certifikovaná pro použití v letadle. Sedačka však nesmí být použita v situaci, kdy musí být cestující připoután (start, přistání).

Co zabalit miminku do kufru?

Při balení věcí příliš nezáleží, na jak dlouhou cestu vyrážíte, na množství potřeb pro miminko to velký vliv mít nebude. Jsou věci, které vzít musíte, ať jedete na pár dní nebo na měsíc. Patří mezi ně:

  • Teploměr
  • Náplasti
  • Léky od bolesti a horečky
  • Repelent
  • Klobouček proti slunci
  • Vlhčené ubrousky
  • Antibakteriální ubrousky nebo gel
  • Krém s dostatečným ochranným faktorem
  • Krém nebo pudr proti opruzeninám
  • Fenistil gel nebo kapky
  • Pleny – alespoň na první den

Co zabalit miminku

Co zabalit miminku

Co z potřeb pro miminko může obsahovat příruční zavazadlo?

Povolena je pevná i tekutá strava, avšak v případě tekuté stravy jen množství, které je nezbytně nutné po dobu letu. Je možné, že budete muset na vyzvání pracovníka bezpečnostní kontroly prokázat nezávadnost pokrmu, tzn. pokrm ochutnat. Všechny tekutiny musí být uzavřeny v průhledném sáčku, maximální množství v jednom sáčku je 100ml. Dále smíte mít s sebou dětské pleny, ubrousky, pudr a jinou pevnou kosmetiku.

Krmení a přebalování miminka v letadle

Je-li vaše miminko kojeno, máte o stravu v letadle postaráno. Pakliže je ale na umělém mléce a dalších příkrmech, poproste palubní personál o jejich ohřátí. Zpravidla vám rádi vyhoví, i když to jejich povinnost není.
S největší pravděpodobností bude třeba děťátko během letu přebalit. K tomu vám poslouží palubní WC, kde je pro tyto účely určen prostor, byť velmi omezený.

Krmení a přebalování miminka v letadle

Krmení a přebalování miminka v letadle

Pár užitečných rad a tipů pro let s miminkem

  • Každé dítě musí mít svůj vlastní občanský průkaz či pas, přičemž OP je platný pouze v zemích EU.
  • I když vaše děťátko poletí zcela zdarma, jeho jméno, příjmení a datum narození musíte nahlásit a to již při rezervaci letenek či při koupi zájezdu v CK.
  • Při vzletu a přistávání letadla je vhodné, aby vaše miminko pilo, nejlépe z lahvičky s dudlíkem. Vyhne se tím bolení oušek kvůli změně tlaku.
  • S maličkým miminkem volte spíše evropské destinace. Čím větší exotika, tím větší je riziko střevních potíží. Pokud kojíte, je riziko dvojnásobné.
  • Na palubu vezměte děťátku náhradní oblečení včetně svetříku nebo dečky, protože letadlo je klimatizováno. Nezapomeňte také na oblíbenou hračku a dudlík.
  • Máte-li možnost volby, vyberte si let v noci. Vaše děťátko velmi pravděpodobně celý let prospí a vše proběhne v klidu a bez zbytečného stresu.

Cestování autem s miminkem

Nepříliš vzdálené destinace můžete absolvovat vlastním vozem. Výhodou jsou zastávky kdykoliv je třeba, co se týče počtu a rozměrů zavazadel, jste limitování pouze velikostí kufru vašeho auta. Nevýhodou může být dlouhá jízda, která vás jistě unaví, a vy nebudete mít dostatek energie na péči o děťátko, které pravděpodobně podstatnou část cesty prospí. Proto se doporučuje mít po maximálně šesti hodinách jízdy zajištěn nocleh. Bude to tak lepší jak pro vás, tak pro vaše miminko.

Ať už cestujete kamkoli, jakýmkoli dopravním prostředkem, vždy je třeba brát jako prioritu potřeby, rytmus a režim vašeho děťátka. Jen tak si dovolenou užijete v klidu, pohodě a se vším všudy.

S miminkem k moři

S miminkem k moři

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín