Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená ve víru velkoměsta aneb 9 evropských metropolí s božskými plážemi

Dovolená ve víru velkoměsta

Dovolená ve víru velkoměsta Shutterstock

Chtěli byste svou letošní cestovatelskou sezónu okořenit skutečnou lahůdkou a nemůžete se rozhodnout, zda volit dovolenou na pláži nebo se raději nechat okouzlit některou z evropských metropolí? Nemusíte slevovat ze svých nároků. Evropská velkoměsta vám nabídkou pestrý kaleidoskop zážitků a jako třešničku na dortu přidají i zasloužený odpočinek na pláži. Stačí si jen zabalit kufr a nechat se inspirovat našimi tipy.

Barcelona

Barceloneta, Barcelona

Barceloneta, Barcelona Shutterstock

Geniálně ztřeštěné Gaudího stavby, pulzující centrum města, park Guell hrající všemi barvami, devět památek zapsaných na seznamu UNESCO i legendární fotbalový stadion Camp Nou. Hlavní město Katalánska vás okouzlí svým strhujícím rytmem, aby vás o několik bloků dál nechalo rozjímat ve spleti křivolakých uliček, které vás zavedou až k vyhlášené plážové promenádě, lemované palmami. Jemný zlatavý písek sem byl dovezen k příležitosti konání Olympijských her až z dalekého Egypta. Jednou z nejoblíbenějších městských pláží je Nova Icaria, která si vás získá pozvolným vstupem do moře, poklidnou atmosférou, množstvím sportovišť, dětských hřišť, moderním plážovým servisem i dobrou dostupností k celé řadě vyhlášených restaurací a barů.

Zájezdy do Barcelony

Valencie

 Playa los Olivos, Valencie

Playa los Olivos, Valencie Shutterstock

Plážových radovánek se nemusíte vzdávat ani když se chystáte na dovolenou na konci září nebo v říjnu. Žhavé španělské slunce vám ve Valencii dá rychle zapomenout na sychravá podzimní rána. S otevřenou náručí vás přivítají zahrádky tapas barů, kde můžete nad talířem vynikající paelly a sklenkou jiskřivého vína rozplánovat váš itinerář. Nezapomeňte se zastavit v katedrále na Plaza de la Virgen, kde jsou k vidění slavná Goyova plátna i kalich, ze kterého pil Ježíš při poslední večeři. Oázou klidu uprostřed města je Park Turie, vystavěný v korytu řeky. Okouzlí vás desítky mostů, fontány, rozkvetlé záhony a sportoviště všeho druhu. Pohled na exotická zvířata pohybující se takřka jako ve volné přírodě, bez mříží, tlustých skel a plotů, se vám naskytne v zoologické zahradě Valencia Bioparc. A samozřejmě vás tu čekají nejlepší pláže ve Španělsku. Jemný zlatavý písek, pozvolný vstup do moře a blankytně modrá obloha vás přesvědčí o tom, že Španělsku podzim sluší.

Zájezdy do Valencie

Alicante

Altea Playa, Alicante

Altea Playa, Alicante Shutterstock

Opalovat se na pláži v samém centru města a po západu slunce se vydat na procházku po jedné z nejkrásnějších promenád ve Španělsku nebo se ztratit v úzkých uličkách starého města s roztomilými barevnými domky a útulnými kavárnami... Zní vám to jako pohádka? O tom, že oblast Alicante byla osídlena už před 7 tisíci lety vás přesvědčí vzácné sbírky v muzeu MARQ Museo Arqueológico de Alicante. Vydejte se na vrchol hory Benacantil, odkud si můžete prohlédnout město z ptačí perspektivy a rozhodně si nenechte ujít lodní výlet na překrásný ostrůvek Isla de Tabarca, který vás okouzlí nádhernými scenériemi, průzračně čistým mořem i pestrým podmořským životem.

Zájezdy do Alicante

Lisabon

Pláž, Lisabon, Portugalsko

Pláž, Lisabon, Portugalsko Shutterstock

Město mořeplavců, vystavěné na sedmi kopcích, prověří vaši fyzickou zdatnost a jako odměnu vám dopřeje odpočinek na širokých písčitých plážích, omývaných divokými vlnami Atlantiku. Nemusíte mít strach, všechny krásy portugalské metropole zvládnete hravě navštívit během jednoho dne díky propracovanému systému lanovek, výtahů a tramvajových linek. Určitě si nenechte ujít jízdu tramvají číslo 28, jejíž trasa vám představí ta nejmalebnější městská zákoutí. Naprostou nezbytností je póza u slavného mostu Ponte 25 de Abril, který je téměř věrnou kopií Golden Gate, zdobícího americké San Francisco. Opomenout byste neměli ani návštěvu světově proslulého Oceanária s množstvím akvárií, představujících svět pod mořskou hladinou v celé jeho rozmanitosti. Plni dojmů pak můžete zakončit den piknikem na některé z městských pláží. Ty lisabonské vás překvapí svou čistotou i příjemně živou atmosférou.

Zájezdy do Lisabonu

Řím 

Ostia, Řím

Ostia, Řím Shutterstock

O tom, kam vedou všechny cesty budete možná v husté italské dopravě chvílemi pochybovat, ale pár horkých chvilek za volantem vám Řím vykompenzuje měrou vrchovatou. Ať už se těšíte na ikonickou fontánu di Trevi, duchovní atmosféru Sixtinské kaple nebo věštbu starodávného detektoru lži La Bocca della Veritá, stejně nakonec skončíte v některé z místních autentických kaváren. A pokud zatoužíte po společnosti rozjařených Římanů, pak není nic jednoduššího než vyrazit na pláž Lido di Ostia. Kromě lekce italštiny si tu užijete sluncem prohřáté moře, korzování plážovou promenádou i tu nejlepší smetanovou zmrzlinu.

Zájezdy do Říma

Den Haag

Pláž Scheveningen, Den Haag

Pláž Scheveningen, Den Haag Shutterstock

Ve třetím největším nizozemském městě má své sídlo král i parlament a o honosné budovy, muzea a galerie tu rozhodně není nouze. Minout byste určitě neměli palác Mauritshuis ve kterém jsou k vidění plátna takových mistrů jakými byli Rembrandt či Rubens. Všechny turistické atrakce Nizozemí si prohlédnete ve známém miniaturním městečku Madurodam. Velkou nákupní jízdu za každého počasí si užijete v jediné zastřešené pasáži v zemi nazvané jednoduše Passage. Zbylý čas můžete věnovat procházkám po pláži, pouštění draků nebo obdivování úlovků na rybím trhu. Ten největší se koná v nedalekém letovisku Scheveningen, které je dobře dostupné místní dopravou a může se pochlubit také 381 m dlouhým molem, krásnou písčitou pláží, stylovým majákem a velkým mořským akváriem.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Kodaň

Pláž Amager, Kodaň

Pláž Amager, Kodaň Shutterstock

Město Malé mořské víly vás mile překvapí velkým množstvím zeleně, barevnými domky ve starém přístavu Nyhavn i skvělou kuchyní. Pokud chcete dokonale zapadnout mezi místní, půjčte si kolo. Ve městě vám bude k dispozici na 250 km cyklostezek a vašeho železného oře bez problémů zaparkujete u kterékoli restaurace či památky. Z vyhlídkové věže Rundetaan budete mít celou Kodaň jako na dlani. Do bezstarostných dětských let vás přenese návštěva Tivoli – nejstaršího zábavního parku v Evropě. A nohy unavené od šlapání do pedálů nejlépe odměníte odpočinkem na krásné písčité pláži Amager Beach Park.

Zájezdy do Kodaně

Amsterdam

Pláž, Zandvoort, Amsterdam

Pláž, Zandvoort, Amsterdam Shutterstock

Voda je v hlavním městě Nizozemska všudypřítomná. Projít se tu můžete po některém z 1281 mostů, protínajících 165 kanálů, táhnoucí se v délce téměř 100 kilometrů. Ještě než nasednete na palubu některé z mnoha turistických lodí, zajděte se podívat na díla slavných nizozemských mistrů vystavených v Muzeu Van Goghg či Rijksmuseum. Temnou stránku světových dějin připomíná Dům Anny Frankové. Červeň do tváří vám vžene prohlídka hříšné čtvrti De Wallen a takřka povinná je také návštěva některého z coffeshopů. Nákupní horečku zaženete v ulici Albert Cuypstraat, kde se konají jedny z největších trhů v Evropě. Skutečnou raritou je plovoucí květinový trh, odehrávající se na kanálu Singel. Ač se v městských ulicích nejčastěji setkáte se spěchajícími cyklisty, na pláž vás nejspolehlivěji dopraví vlak. Jen 25 minut jízdy vás dělí od příjemné písčité pláže Zaandvort, jako stvořené pro sladké nic nedělání.

Zájezdy do Amsterdamu

Marseille 

Pláž v Marseille

Pláž v Marseille Shutterstock

Hlavní město Středomoří představuje pomyslnou bránu do Provence. Je také kolébkou francouzské elegance, pétanque, marseilleského mýdla a skvělé rybí polévka bouillabaisse. Možná za to může zvukomalebná francouzština nebo slaný mořský vzduch, ale Marseille vás téměř okamžitě přepne do uvolněného dovolenkového módu. Autentickou atmosféru města nasajete v pevnosti Saint-Jean, ze které je nádherný výhled na přístav i čilý městský život. Odtud už to není daleko k monumentální katedrále Sainte-Marie-Majeure. Druhé největší francouzské město má co nabídnout i milovníkům plážového nicnedělání. S nezbytným croissantem či křupavou bagetou můžete vyrazit na rušnou písčitou pláž Plage des Catalans nebo vyhlášenou pláž Bonneveine, která ožívá se západem slunce.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín