Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rady na cestu: Průvodce adaptéry do zásuvky

Zásuvky ve zdi

Zásuvky ve zdi Shutterstock

Země po celém světě mají rozdílné zásuvky a jejich napětí. Protože neexistuje žádná norma, je potřeba si dát pozor, jestli náhodou nebude při cestách do zahraničí nutný adaptér. Ukážeme si, kde se bez něj neobejdete a kde vám naopak bude stačit standardní nabíječka k vašemu zařízení.

Jak je to se zásuvkami na cestách?

Málokterý cestovatel se na cestách obejde bez svých elektronických zařízení, ať už je to mobilní telefon nebo notebook či fén na vlasy. Nemít možnost svou elektroniku nabít se tak může stát hotovou noční můrou, které se ale dá předejít se správným cestovním adaptérem. Je dobré se předem připravit a zjistit si jestli bude potřeba, protože odlišné zásuvky najdeme nejen ve vzdálených koutech světa. Příkladem je třeba Velká Británie.

Níže najdete náhled na jednotlivé typy zástrček s jejich odpovídajícími zásuvkami podle země, kde se s nimi můžete setkat.

Dovolená s dětmi: Užijte si rodinné výlety na maximum

Čtěte také:

Dovolená s dětmi: Užijte si rodinné výlety na maximum

Typy zástrček

Typy zásuvek a zástrček se výrazně liší podle toho, ve kterém koutu světa se zrovna nacházíte. Jsou rozděleny písmny od „A“ po „O“. V některých zemích je adaptér naprostou nezbytností.

Typ A a B

Pro typ A je charakteristický dvěma hranatými kolíčky, typ B se pak vyznačuje třetím, kulatým. Nejdominantnější je v zemích Severní a Střední Ameriky, částečně i v Asii. Máte-li v plánu dovolenou v USA, Kanadě nebo Mexiku, pořiďte si raději adaptér.

Zásuvka typu B

Zásuvka typu B Shutterstock

Typ C

Také přezdívaná euro-zástrčka. Využívá se po celé Evropě s několika výjimkami, jmenovitě Anglie a Irsko. Poznáme ji podle dvou kulatých kolíčků. Je možno do nich zapojit také typ E a F.

 

Typ C přezdívaný euro-zásuvka

Typ C přezdívaný euro-zásuvka Shutterstock

Typ D

Tři kulaté kolíčky, uspořádané do trojúhelníku, jsou jednoduchým poznávacím znakem zástrčky typu D. Typický je pro africké země jako Namibie, Tanzanie a Jihoafrická republika. Opět bude potřeba cestovní adaptér.

Zástrčka typu D

Zástrčka typu D Shutterstock

Typ E

Standardní typ pro africké země, částečně Francii a Belgii. Zástrčka má dva kolíčky a jeden otvor, korespondující zásuvka pak dva otvory a jeden kolíček.

Zásuvka typu F

Zásuvka typu F Shutterstock

Typ F

Nalezneme spolu s typem C téměř po celé Evropě, ale s jedním zásadním rozdílem. Má navíc uzemnění plochými konektory po stranách zástrčky. Možná jste se s nimi setkali pod názvem SCHUKO zástrčky a zásuvky. Jsou kompatibilní také s Typem E, ačkoliv neposkytuje pak žádnou ochranu.

Typ G

Tři hranaté kolíčky jsou jednoduchý způsob jak rozeznat typ G. Možná jste se s ní už setkali při návštěvě Velké Británie, Singapuru, Malty nebo Kypru. Bez adaptéru nebo správné zástrčky si své zařízení nenabijete!

Typ H

U tohoto typu máme tři hranaté kolíčky, uspořádané do tvaru připomínající písmeno „Y“. Využívá se pouze v Izraeli, nicméně i tam pouze ojediněle. Převládá typ C.

Typ I

Velmi podobný typu H, s tím rozdílem, že horní dva kolíčky jsou obráceny naopak. Oproti typu H, kde tvoří ramena písmena „Y“, zde tvoří naopak stříšku a připomíná tak spíše deštník. Běžný pro Austrálii, Nový Zéland, Papuu Novou Guineu, Argentinu nebo Čínu.

Typ J

Ve Švýcarsku naleznete typ J, ale pasuje zde typ C, takže si bohatě vystačíte se svou zástrčkou z domova.

Typ K

Svou běžnou nabíječku můžete bez obav využít například na Maledivách a Madagaskaru, kde máme sice jiný typ, který má dva kulaté a jeden půlkulatý kolíček, ale zásuvky jsou kompatibilní s euro a SCHUKO zástrčkou.

Typ L

Využijete v zemích jako Chile a Itálie, avšak v Itálii velmi omezeně. Charakterizuje se třemi kolíčky v řadě za sebou. Funguje také s typem C.

Typ M

Vypadá stejně jako typ M. V Mosambiku, Jihoafrické republice a Namibii je tak zapotřebí adaptér.

Typ N

Rozhodli jste se pro dovolenou v Brazílii nebo Jihoafrické republice? Zástrčku typu C můžete zkombinovat se zásuvkou typu N.

Typ O

Podobně jako typ D a M má tři kulaté kolíčky uspořádané do tvaru trojúhelníku. Můžete na něj občas narazit v Thajsku.

Objevujte s námi svět

Odlišnost napětí

Po celé Evropě máme standardní napětí 230V. Při výpravě do Severní a Střední Ameriky se až na pár výjimek, setkáte se 100 až 127 volty, což znamená, že vaše zařízení fungovat nebude. Tady se vám nový adaptér rozhodně bude hodit. 

Ale pozor! Cestovní adaptér musí mít měnič napětí. Pokud vás cesty zavedou do Jižní Ameriky (platí pro většinu zemí), Afriky, Thajska nebo Číny, kde je napětí o 220V, nebudete jej potřebovat. Pro země se 240V, mezi něž patří země jako Keňa a Malajsie, platí stejná pravidla. Pokud najdete na vašem zařízení nápis "INPUT 100-240V, 50/60 Hz", můžete být zcela bez obav.

Nabíjecí panel

Nabíjecí panel Shutterstock

Rady na cestu

Výrobky, které mají různé adaptéry smeřující do všech stran a připomínají ježka, je potřeba pečlivě a důkladně zabalit. Může se totiž poškodit nejen samotné příslušenství, ale také okolní věci v zavazadle. Nemáte v kufru už příliš mnoho místa? Doporučujeme zvolit takový adaptér, který lze jednoduše složit a zabere tak méně prostoru. Máte také možnost koupit několikadílnou variantu. Můžete tak mít všechny zástrčky po ruce a na cesty si přibalit jen konkrétní část, kterou budete aktivně využívat v destinaci.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Certifikace

Při koupi adaptéru se ujistěte, že byl výrobek testován TÜV nebo alespoň obsahuje označení CE. Takový výrobek splňuje požadovanou kvalitu a vyhnete se zbytečným problémům.

Místa, kde se v lednu zaručeně ohřejete!

Čtěte také:

Místa, kde se v lednu zaručeně ohřejete!

Ochrana proti přepětí a dětský bezpečností zámek

Není na škodu porozhlédnout se po adaptéru, který disponuje ochranou proti přetížení sítě a nepoškodí se. Při dovolené s dětmi se hodí také model s dětským bezpečnostním zámkem.

Příslušenství

U některých produktů je součástí balení obal či pouzdro. Zabráníte tak tomu, aby se k němu dostal prach a nedošlo k poškození a omezené funkčnosti. Rovněž se jedná o skvělý způsob jak mít všechno příslušenství na jednom místě.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

27.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín