Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestování se psem či kočkou

Kdo z nás by necestoval rád? Toužíme poznávat nová místa, exotické cizí kraje a kultury. Ovšem také máme rádi své zvířecí parťáky. Nabízí se nerudovská otázka – kam s nimi? Můžete je odložit u babičky, ale proč byste to dělali, když je můžete vzít s sebou? Samozřejmě za určitých podmínek…

Cestování se psem či kočkou letadlem

Jestliže se ke své vysněné destinaci toužíte dopravit letecky, měli byste si ještě před odletem zjistit, co to bude znamenat pro vašeho mazlíčka. V rámci Evropské unie je nutno zařídit několik základních věcí.

V prvé řadě je potřeba obstarat pejskovi jeho vlastní pas, totiž pas pro malá zvířata, jejž vám vystaví schválený veterinář. Druhou nezbytností je označení ve formě čitelného tetování, respektive mikročipu, což je úkon prováděný rovněž veterinářem. Třetím důležitým předpokladem je platné očkování proti vzteklině, doprovázené potvrzením – jak jinak – od veterináře. Poraďte se s ním také o utišujících lécích, abyste zvířeti ulevili od stresu během letu.

Ať už se rozhodnete letět se psem či kočkou, musíte svému zvířátku předem rezervovat místo. Rozhodně si nezapomeňte před cestou vše zkontrolovat u letecké společnosti. Zda a za jakých podmínek vašeho nejlepšího přítele přepraví, se dozvíte na webových stránkách aerolinek. Na příslušné ambasádě se rovněž informujte o tom, jaké podmínky pro přepravu zvířat má vaše cílová destinace.

Toto jsou základní povinnosti, které je nutné před cestou splnit, nicméně jednotlivé státy v unii mohou mít různé požadavky, proto je dobré ověřit si je s předstihem na internetu. Francie a Itálie např. neumožňují cestování s mláďaty mladšími tří měsíců, zatímco třeba Německo či Řecko to za jistých okolností povolují.

Zvířata mohou na palubě letadla cestovat třemi způsoby – přímo s vámi v kabině jako kabinové zavazadlo (obvykle psi, kočky, králíci, činčily) nebo v nákladovém prostoru jako odbavené zavazadlo (psi, kočky, králíci, fretky) či zboží (ostatní zvířata). Každá společnost toto rozlišuje po svém. Asistenční, záchranářští nebo policejní psi zpravidla cestují zdarma a bez schránky v kabině letadla. Přepravu domácích mazlíčků ale provází poplatek, jehož výše opět závisí na konkrétní společnosti.

Cestování se zvířaty autem

Chystáte se na delší cestu automobilem a svého čtyřnohého kamaráda chcete vzít s sebou? To nejdůležitější, co byste měli mít na paměti, je bezpečnost. Menšího pejska můžete umístit do odpovídající autosedačky, která poslouží zároveň jako pohodlný pelíšek. Váš mazlíček v ní sice bude upoután, sedačka ho však nijak zvlášť neomezí v pohybu. Další možností je přepravka. Když do ní vložíte něco, co je vašemu zvířátku blízké, bude se pak cítit bezpečněji (např. oblíbený polštářek vaší kočky, psí dečku apod.). U velkých psích plemen se doporučuje spíše umístění v zavazadlovém prostoru, vybaveném vhodným pelíškem a případně též mříží. Všechny tyto věci (autosedačky, postroje, mříže do auta) a mnohé další pořídíte na specializovaném webu.

Bezpečnost a pohodlí, to je základ, jenž by měl platit nejen pro vás, ale i pro vašeho malého spolucestujícího. O všem se poraďte se zvěrolékařem a zkušenými prodejci. Ušetříte si tím spoustu starostí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín