Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si nenechat ujít v Tokiu

Tokio

Tokio

Hlavní město Japonska a sídlo japonského císaře se nachází na ostrově Honšú v regionu Kantó. V současnosti je se svými takřka čtyřiceti miliony obyvatel považováno za největší velkoměsto světa. Jako takové samozřejmě skrývá spoustu příležitostí k poznávání, zábavě, relaxaci nebo nakupování. Seznamte se s některými zajímavými místy, která by vám neměla uniknout.

Císařský palác Kókjo, starý hrad Edo a Východní zahrada

Císařský palác v tokijské čtvrti Čijoda je bývalý hrad Edo, původně pevnost šógunů rodu Tokugawa, jenž vládl Japonsku od počátku 17. století do roku 1867. Hrad Edo symbolizoval prestiž a byl centrem politické moci. Ve své době byl také největším hradem Japonska. Hradní věž s pětistupňovou fasádou byla nesmírně vysokou budovou s kamennou zdí. Bohužel ale nepřežila velký požár v roce 1657. Ztráta hradní věže je důvodem toho, že kdykoli japonská televize potřebuje pro historické filmy a seriály reprezentativní hrad, obrací se k Himedži.

Císařský palác Kókjo

Císařský palác Kókjo

Sídlo japonského císaře se v letech 1888–1948 nazývalo Kjudžó. Dnes se mu říká prostě jen Kókjo. Během druhé světové války byl hrad zdevastován a následně znovu vystavěn. Jedinou stavbou, která se dochovala z původního paláce, je most Nidžúbaši.

Most Nidžúbaši

Most Nidžúbaši

Návštěvníkům je celoročně a zdarma přístupná Východní zahrada Císařského paláce, v níž si lze prohlédnout pozůstatky opevnění, příkopy, zdi i původní brány a pár zachovaných věží. V pondělí, pátek a ve svátcích ovšem bývá zavřeno.

Východní zahrada Císařského paláce

Východní zahrada Císařského paláce

Další úchvatné zahrady a parky v Tokiu

Tokio rozhodně nemá nouzi o krásně upravené zahrady a svěží parky, v nichž je radost trávit čas. Národní zahrada Shinjuku Gyoen byla poprvé otevřena veřejnosti po druhé světové válce. Zahrnuje anglickou zahradu s prostornými trávníky, krásnou symetrickou francouzskou zahradu a japonskou zahradu s cestičkami kolem rybníka. Nádherné květiny tu kvetou po celý rok. Na jaře se můžete kochat rododendrony, na podzim chryzantémami. Přijďte se podívat i na třešňové květy, jež jsou pro Japonsko tak typické.

Národní zahrada Shinjuku Gyoen

Národní zahrada Shinjuku Gyoen

Oblíbeným místem k provozování tradičního japonského zvyku hanami, kdy si lidé užívají pomíjivou krásu třešňových květů při společných piknicích, je také park Ueno. Byl založen jako jeden z prvních japonských parků v roce 1873 a na jaře bývá třešňových květů doslova plný! Každoročně do něj zavítá přes deset milionů turistů, což z něj činí nejoblíbenější městský park Japonska. Kromě toho je domovem řady kulturních institucí a významných muzeí, např. Národního muzea v Tokiu, Národního muzea přírody a vědy, Národního muzea západního umění ad.

Park Ueno

Park Ueno

Za jednu z nejhezčích tokijských zahrad je považována Hama-rikyu v ústí řeky Sumidagawa. Umělecká atmosféra parku vám dá okamžitě zapomenout, že se nacházíte uprostřed velkého města. Oblíbenou zdejší činností je popíjení čaje v malebné čajovně na ostrůvku (za 500 jenů s japonským občerstvením). Romantické jezírko s mořskou vodou mění hladinu podle přílivu a odlivu. V parku se nachází též vodní autobus.

Čajovna v zahradě Hama-rikyu

Čajovna v zahradě Hama-rikyu

Významné svatyně a poutní místa v Tokiu

Zmiňme alespoň tři z mnoha význačných tokijských chrámů a svatyní. Jedním z turisticky známých a velmi oblíbených míst Japonska je šintoistická svatyně Meidži (Meiji Shrine). Patří k největším v Tokiu. Stojí uprostřed parku Jojogi ve čtvrti Šibuja, k níž vede třída Omotesandó poblíž stanice Haradžuku, proslulá obchody se značkovým oblečením. Svatyně je věnována zbožňovaným duchům císaře Meidžiho a jeho manželky císařovny Shōken, neuchovává však v sobě císařův hrob. Ten se nachází jižně od Kjóta, u Fushimi Momoyama. Vstup do komplexu svatyně vede přes most Jingu Bashi. Samotná svatyně sestává ze dvou hlavních oblastí. První je vnitřní okrsek Naien, soustřeďující se na budovy a zahrnující důležité muzeum pokladů v architektonickém stylu azekura. Vnější okrsek Gaien pak zahrnuje mj. pamětní galerii se sbírkou osmdesáti velkých nástěnných maleb, které ilustrují události ze života císaře a jeho manželky.

Meiji Shrine

Meiji Shrine

Jako druhou si představíme šintoistickou svatyni Hie (Hie Shrine) ve čtvrti Nagatachō. Má jeden národní poklad, tachi (meč s jedním okrajem). Obsahuje též čtrnáct významných kulturních statků, třináct mečů a jednu naginatu. Během tradičního obřadu a festivalu Shichi-Go-San na oslavu růstu a blahobytu malých dětí se svatyně stává jednou z nejoblíbenějších pro japonské rodiny.

Brány Torii ve svatyni Hie

Brány Torii ve svatyni Hie

A do třetice tu máme Sensódži (Sensō-ji), nejstarší a pravděpodobně i nejznámější a nejnavštěvovanější tokijský chrám, založený již v roce 628. Za druhé světové války byl prakticky srovnán se zemí americkými vojáky, musel být tedy vystavěn znovu. Přístupný je s určitým omezením. Poutníci sem přicházejí každý den z okolí i daleka, aby se očistili od zlého. Lze tu tedy zaslechnout snad všechny jazyky světa. Vedle chrámu stojí zajímavá pětipodlažní pagoda.

Chrám Sensō-ji

Chrám Sensō-ji

Zoo, zábavní parky a jiné atraktivní tipy

Zoologická zahrada Ueno je nejstarší zoo v Japonsku. Byla založena roku 1882 a v průběhu let se výrazně rozrostla. Nyní je domovem více než 2600 zvířat (464 různých druhů) a poskytuje návštěvníkům zajímavé poznatky o jejich životě i spoustu zábavy. V roce 1972 sem dorazily první pandy velké z Číny. Vzrušující zážitky vám však přinesou nejen roztomilí černobílí medvědi. Z těsné blízkosti, samozřejmě zpoza skla, si můžete prohlédnout tygry nebo gorily. Děti milují část zoo, kde si smějí pohladit ovce a kozy. Japonský dotek dodává zahradě čajový dům a pětipatrová pagoda, významná kulturní památka, která je součástí bývalého chrámu Kaneidži.

Zoologická zahrada Ueno

Zoologická zahrada Ueno

Symbolem Tokia je bezesporu i věž Tokyo Tower vysoká 333 m. Byla dokončena roku 1958 a má dvě observatoře, hlavní hvězdárnu ve 150 metrech a observatoř ve 250 metrech s výhledem na Mt. Fuji a Mt. Tsukuba. Má také několik zábavních míst, včetně akvária a restaurací. Ve středu a ve čtvrtek se v hvězdárně pořádají koncerty. Noční osvětlení přitahuje mnoho návštěvníků.

Tokyo Tower

Tokyo Tower

Z nespočtu atraktivních míst Tokia zmiňme ještě alespoň tokijský Disneyland, třetí nejstarší park tohoto typu a první mimo USA. Byl slavnostně otevřen v dubnu 1983 a na konci 80. let rozšířen o atrakce Big Thunder Mountain, Star Tours a Splash Mountain. Navštivte zemi fantazie, kde na vás čeká Alenčin čajový dýchánek, Popelčin pohádkový hrad, Sněhurčino dobrodružství, let s Petrem Panem nebo strašidelné panství a mnoho dalšího!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín