Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si sbalit na cesty

Před každou dovolenou stojíme nad zaplněným kufrem a dumáme, co jsme ještě zapomněli přibalit. Všechny ty zásadní i méně důležité věci si můžeme shrnout společně.

Nezbytnosti vždy a všude

Ať už se rozhodnete vyrazit kamkoliv, vždycky budete potřebovat tři základní „p“ – peníze, pas a pojištění. Po tomto nepostradatelném triu by měly následovat další důležité doklady a dokumenty: řidičský průkaz a spolu s ním papíry od auta, krom hotovosti raději i platební karta, doklady od cestovní kanceláře (smlouva, letenka apod.), mapa nebo GPS navigace.

Co je ještě nezbytností? Bezpochyby klíče od domu. A rozhodně by vám neměla chybět lékárnička. Plánujete horskou túru s partnerem, dobrodružný road trip na vlastní pěst nebo rodinnou dovolenou u moře? V každém případě se vám může hodit dezinfekce, náplast na drobná poranění a odřeniny, uklidňující přípravek na spáleniny nebo účinný lék proti průjmu a teplotě. Při větší fyzické námaze a pohybu jistě oceníte něco na uvolnění svalstva a osvěžení namožených kloubů.

S krvežíznivými komáry zatočí repelent. Chystáte-li se do nějaké exotičtější oblasti, bude zřejmě rozumnější zakoupit ho až tam, jelikož bude určený přímo proti tamnímu hmyzu. Jestliže komářímu štípnutí nestačíte zabránit, můžete na postižené místo nanést Fenistil gel, účinkující rovněž na různé kopřivky.

Ochranu před sluncem vám krom nezbytné pokrývky hlavy a dostatku pitné vody zajistí praktický plážový stan a především mléko na opalování. Lidé s citlivější pokožkou by měli pamatovat na krém s dostatečně vysokým faktorem, eventuálně na přípravky s aloe vera, které mohou taktéž posloužit ke zklidnění podrážděné pokožky.

Co dalšího si vzít k vodě

Kromě výše uvedeného byste samozřejmě neměli zapomenout na plavky. Mně osobně se osvědčilo vzít si s sebou vždycky dvoje, jedny starší do moře a novější do bazénu. Záleží pochopitelně na tom, zda se vydáte do kempu u přehrady či do hotelu u pláže. Tak či onak by alespoň těm rozvernějším a akčnějším neměl chybět šnorchl s potápěčskými brýlemi, frisbee, míč pro plážový volejbal či nafukovací balon, případně třeba i menší člun na krátké osvěžující plavby. Sluneční brýle, osuška a zdravá svačinka do tašky jsou rovněž samozřejmostí.

Co si vzít na výlety do lesa či hor

Jednoznačně kvalitní, pevné a pohodlné boty a nepromokavé sportovní oblečení. Počasí vám nemusí vždycky přát. Na vytrvalý déšť však vyzrajete s pláštěnkou nebo deštníkem. Jinak platí mnohé z toho, co již bylo zmíněno – nezapomeňte na pitnou vodu, nějakou tu svačinku pro případ delší túry a třeba i fotoaparát, abyste mohli zachytit krásu okolní přírody či nějakou tu zajímavou pamětihodnost. Naučné stezky, vedoucí nespoutanou zalesněnou krajinou, bývají v ideálním případě dobře značené a opatřené cedulemi s telefonním číslem na horskou službu. Protože nikdy nevíte, co se může stát, je určitě rozumné vzít si s sebou nabitý mobilní telefon.

Máte to všechno? Pro jistotu se raději ještě přesvědčte a užijte si krásnou dovolenou beze strachu, že vám na ní bude něco scházet. Bon Voyage!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín