Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Coco de Mer - hříšný plod pozemského ráje

Coco de Mer

Coco de Mer

Věděli jste, že v Indickém oceánu existuje malý kousek ráje, ve kterém rostou obří palmy Coco de Mer, plodící gigantické ořechy, připomínající svým tvarem ženský klín? Jejich domovem je malebný ostrůvek Praslin (vyslovuje se Pralin), který je součástí Seychelských ostrovů.

Rezervace Vallée de Mai s palmami Coco de Mer

Ostrov Praslin měří na délku 12 km a je oblíbeným cílem milovníků krásné přírody, potápění, bělostných pláží i golfu. Leží jen 45 km severovýchodně od hlavního ostrova Mahé.  K největším lákadlům patří rezervace Vallée de Mai (Májové údolí), jejíž součástí je unikátní palmový prales, který zůstal nedotčený až do třicátých let 20. století. Hustý smaragdový porost ukrývá několik druhů endemických palem, z nichž nejvzácnější je 7 000 exemplářů palmy Coco de Mer. Její botanický název zní Lodoicea maldivica. Právě k maledivským břehům zanesly mořské proudy obří plody v dobách, kdy Seychely ještě nebyly obydleny. Díky své jedinečnosti byly považovány za posvátné a všechny plody náležely pouze maledivskému císaři. Evropští králové vydávali za roztodivná semena horentní sumy. I dnes jsou gigantická semena úzkostlivě evidována a označena registrační známkou.

Vallée de Mai

Vallée de Mai

Pověstmi opředené Coco de Mer

Tato izolace od okolního světa dala vzniknout pralesu, který dávní mořeplavci považovali za pozůstatek bájného Ráje. Plody palmy měly být oním jablkem svádějícím Adama k hříchu. Není se čemu divit. Plody samičích rostlin, připomínající svým tvarem ženský klín rostou vždy v blízkosti samčích palem s plody ve tvaru mužského přirození. Stačilo málo a v hlavách námořníků, plujících dlouhé měsíce po moři, začaly kolovat hříšné myšlenky. Místní průvodci vás rádi seznámí s pověstí, podle které se za úplňku samčí a samičí palmy k sobě sklání a oddávají se milostným hrátkám. Že tomu nevěříte? Za úplňku se raději držte od pralesa dál. Kdo toto divadlo spatří, ten prý navždy oslepne.

Plod samčí palmy

Plod samčí palmy

Návštěva Valée de Mai

Rezervace je pohodlně dostupná autobusovou linkou, projíždějící podél celého ostrova. Po zaplacení vstupného (15 EUR) obdržíte mapku se třemi vyznačenými trasami z nichž nejdelší měří asi 2 km. Celé území parku má velmi dobré turistické značení. Bloudit rozhodně nebudete. Hustý palmový porost vytváří tajuplné šero a při troše štěstí narazíte na některého z endemických živočichů (stromová žába, černý papoušek, zelený gekon, praslinský hlemýžď). Po chvilce vaše smysly přivyknou šeru a začnete si dosyta vychutnávat intenzivní vůně (skořice, divoká vanilka, mango) a neznámé zvuky. Rezervace je od roku 1983 zapsána na seznamu UNESCO.

Rozcestník ve Vallée de Mai

Rozcestník ve Vallée de Mai

Gigantické kokosové ořechy Coco de Mer

Nebojte se, palmy Coco de Mer rozhodně nepřehlédnete. Dorůstají do výšky 30 metrů a jejich vějířovité listy měří okolo 10 metrů. Obří kokosové ořechy dosahují plné zralosti až po sedmi letech. Zdá se to být dlouhá doba, ale musíte vzít v potaz, že palmy se dožívají věku až 400 let. Výsledkem dlouhého zrání je největší plod na světě s největším semenem na světě (17,6 kg). Největší exempláře mají průměr 50 centimetrů a váží až 42 kg.

Obří plod Coco de Mer

Obří plod Coco de Mer

Využití Coco de Mer

Plody palmy byly v minulosti využívány jako dochucovadlo pokrmů, praktické nádoby i ceněné afrodiziakum. Dnešní návštěvníci Seychel si mohou gigantické ořechy koupit v obchodech se suvenýry nebo si opatřit praktičtější zmenšenou verzi vyrobenou z nepřeberného množství materiálů. Pokud se chystáte na Seychely, tak si rozhodně nenechte ujít tento donedávna zapomenutý kousek ráje. Ti méně šťastní se mohou pokochat pohledem na obří semeno vystavené v Pražské botanické zahradě během letní výstavy palem a cykasů.

Suvenýr ze Seychel

Suvenýr ze Seychel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín