Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dechberoucí a mnohdy neznámá místa francouzské přírody

Poznejte úchvatné přírodní krásy Francie, o kterých jste dosud možná ani netušili, že existují. Nebezpečná duna, romantické zahrady i inspirativní bílé útesy, s tím vším vás seznámíme v našem článku…

Duna du Pilat

Duna du Pilat (Pyla) je největší písečnou dunou Evropy (107 m), nacházející se 60 km jihozápadně od přístavního města Bordeaux. Oblíbená turistická atrakce mění i během jediného dne barvu písku od bílé až po zlatavou a je chráněnou oblastí, poslední dobou však ohrožuje vnitrozemí – pohltila už několik silnic i budov. Využívá se k paraglidingu.

Duna du Pilat

Duna du Pilat

Zahrady Marqueyssac

Po rozsáhlé restaurátorské práci byly zahrady Marqueyssac v březnu 1997 otevřeny veřejnosti. V současné době se jedná o nejnavštěvovanější zahrady v Périgordu, které jsou uvedeny jako národní památka a nabízejí více než 6 km stinných cest, ohraničených ručně broušenými staletými borovicemi. Park, určený pro pěší turistiku, poskytuje výhled na celé údolí Dordogne s kamennými útesy. Borovice, vysázené v průběhu 19. století, nabourávají symetrii a pravidelnost zahrad, jejichž uspořádání s křiklavými stezkami, kulatostí a jakýmsi valivým aspektem dřeva dodává  Marqueyssacu jeho nezaměnitelnou jemnost a romantismus.

Zahrady Marqueyssac

Zahrady Marqueyssac

Monetovy zahrady v Giverny

Normandská obec Giverny se proslavila pobytem Clauda Moneta, jenž tu byl také pochován. Jeho překrásná zahrada je rozdělená na dvě části: květinovou zahradu s názvem Clos Normand, umístěnou před jeho domem, a japonskou vodní zahradu na druhé straně silnice. Obě části spolu kontrastují, ale také se vzájemně doplňují.

Clos Normand je zahrada plná perspektiv, symetrií a barev. Monet v ní smíchal nejjednodušší květiny (sedmikrásky a mák) s nejvzácnějšími odrůdami. Růžové stromy pokrývají balustrádu podél domu. Protože Monet neměl rád organizované a omezené zahrady, nechal květiny růst zcela svobodně.

Vodní zahrada je naopak plná asymetrií a křivek. Monet se při její tvorbě inspiroval japonskými zahradami z různých výtisků. Najdeme zde slavný japonský most, pokrytý vistárií, menší mosty, vrby, bambusové dřevo a slavné nymphae, kvetoucí po celé léto.

Monetovy zahrady

Monetovy zahrady

Bílé útesy Étretatu

Francouzská obec Étretat, v níž strávil většinu svého dětství spisovatel Guy de Maupassant, leží na pobřeží Lamanšského průlivu v oblasti Pays de Caux. Je turisticky vyhledávaným cílem pro své bílé křídové útesy a tři přirozeně vzniklé skalní oblouky nazvané Porte d'Aval, Porte d'Amont a Manneporte. Inspiraci v nich našli mnozí významní malíři, mj. Claude Monet. Jedná se o jedny z nejznámějších přírodních památek v Horní Normandii, vhodné k celodennímu výletu. Jsou volně přístupné, stejně jako bílá oblázková pláž.

Pobřeží růžové žuly

Pobřeží růžové žuly (Côte de Granit Rose) je jedním z nejkrásnějších úseků bretaňského pobřeží, jenž proslul množstvím neobvyklých skalních útvarů a balvanů z oranžově či dokonce růžově zbarvené žuly. Ty nejzajímavější skalní formace, jejichž kouzlo podtrhuje kontrast s mořskou vodou, najdete na pobřežní cestě mezi Perros-Guirecem a přístavem Ploumanac'h.

Pobřeží růžové žuly

Pobřeží růžové žuly

Mys Fréhel

Mys Fréhel v Bretani, vzdálený asi 8,5 km od stejnojmenné obce, patří mezi nejpůsobivější skalní masivy v provincii. Jeho břidlicové a pískovcové útesy se zvedají nad moře do výšky 70 m. Vlny se rozbíjejí o skály a propůjčují místu jeho osobitou atmosféru. Najdeme zde romantické zátoky s písčitými plážemi, dva majáky i pohádkovou pevnost Fort La Latte ze 14. století.

Mys Fréhel

Mys Fréhel

Grand canyon du Verdon

Grand canyon du Verdon patří k nejhlubším evropským kaňonům. Vyhloubila jej řeka Verdon na hranicích Provensálských a Přímořských Alp. Kaňon začíná za městečkem Castellane. Táhne se mezi skalními stěnami až k jezeru Lac de Sainte-Croix. Je považován za nejkrásnější kaňon v Evropě, jenž svou velkolepostí ohromuje návštěvníky z celého světa. V roce 1990 se stal chráněným přírodním areálem.

Grand canyon du Verdon

Grand canyon du Verdon

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín