Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divoká krása skotské přírody

Skotská příroda

Skotská příroda

Od tajemných bažin zahalených v ranní mlze přes drsné horské vrcholy až k lesklým jezerům – třeba právě tak by mohla vést vaše cesta přírodními krásami Skotska. O užaslé pohledy, při nichž ohromením klesá čelist, tu rozhodně není nouze. Seznamte se již nyní s osmi nejzajímavějšími skotskými místy.

Ben Nevis

Ben Nevis (1344 m n. m.) je nejvyšším vrcholem Skotska i celé Velké Británie. Nalézá se v západní části pohoří Grampiany, 10 km jihovýchodně od města Fort William. Ročně přiláká cca 100 000 návštěvníků, z nichž většina používá k výstupu zrekonstruovanou stezku z údolí Glen Nevis na jižní straně hory. Vytrvalí turisté budou odměněni řadou krásných pohledů na krajinu. Nadšené horolezce zaujme především 700 m vysoká stěna na severní straně. Ta totiž patří mezi nejvyšší skalní stěny Spojeného království.

Ben Nevis, Skotsko

Ben Nevis, Skotsko

Ďáblova rokle

Je dlouhá přibližně 500 m a nachází se v nenápadném údolí Finnich Glen asi 5 km jižně od Drymenu. Vznikla zde kouzelná soutěska, jež pro mnohé lidi znamená mystické místo plné magie a vhodné k odpočinku. Terén k ní vedoucí je vskutku náročný, při sestupu byste měli dbát zvýšené opatrnosti. Námaha však stojí za to! Najdete zde zajímavý kámen připomínající oltář. Některé prameny pak odkazují na Ďáblovu kazatelnu, jiné na tajná setkání druidů a dokonce čarodějů.

Ďáblova rokle, Skotsko

Ďáblova rokle, Skotsko

Glencoe

Nejkrásnější skotské horské údolí Glencoe s působivými strmými kopci předvádí světu klidnou krajinu, jež přímo volá po fotografiích. Není divu, že je vyhledávané nejen turisty a horolezci, ale i filmaři. Právě tady vznikl nejeden slavný velkofilm. Ledovcovému údolí, chráněnému oslnivou jezerní plochou Loch Leven a zašpičatělými vrcholky Tří sester, se přezdívá Údolí nářků.

Glencoe, Skotsko

Glencoe, Skotsko

Loch Lomond a Národní park Trossachs

Drsná divočina Národního parku Trossachs ukazuje na skotské přírodě to nejúžasnější. A nejlepší je, že ji máte méně než hodinu jízdy od Edinburghu. V jejím srdci leží největší skotské jezero Loch Lomond lemované stromy. Na délku má 37 km a na šířku 8 km. Dosahuje hloubky 192 m. Mezi romantiky se mu říká jezero mnoha písní. Je středem přírodní rezervace Loch Lomond a oblíbeným cílem pro kajakáře i windsurfery.

Loch Lomond

Loch Lomond

Loch Ness

Co nového říct o nejslavnějším skotském jezeře, domově populární lochnesské příšery Nessie? Je dlouhé 34 km, široké 1,5 km a hluboké 230 m. Prozkoumejte ho lodí nebo navštivte ruiny jednoho z největších skotských hradů Urquhartu, posazeného na jeho březích. Urquhart je koneckonců přímo turistickým centrem jezera a možná právě odsud budete mít nejlepší šanci Nessie zahlédnout. Nezapomeňte si prohlédnout také výstavu věnovanou lochnesské příšeře a objevujte legendy o nejznámějším vodním stvoření Velké Británie.

Loch Ness a hrad Urquhart

Loch Ness a hrad Urquhart

Národní park Cairngorms

Největší národní park Skotska (založený 2003) je u návštěvníků také nejoblíbenější. Koneckonců jim představuje nedotčenou dechberoucí krajinu s tajuplnými lesy a nádhernými kopci. Některé zdejší živočichy a rostliny jinde na ostrovech nenajdete. Více než 280 km turistických, horských a cyklistických stezek znamená spoustu příležitostí k pozorování divoké zvěře a vychutnávání magické přírody. Ochuzení nebudou ani milovníci raftingu. V parku se nachází i druhá nejvyšší hora Británie a velké lyžařské středisko.

Národní park Cairngorms

Národní park Cairngorms

Ostrov Skye

Největší a nejsevernější ostrov Vnitřních Hebrid je zároveň i nejnavštěvovanější. Jde totiž o skutečnou perlu zdobenou mnoha přírodními skvosty. Může se pochlubit malebnou spletí písečných pláží, působivými horami i větrem ošlehanými vřesovišti. Skye je Mekkou pro turisty a horolezce. Horské průsmyky Cuillin Hills nabízejí jedny z nejkrásnějších pobřežních pohledů ve Velké Británii. Návštěvníci, kteří zamíří na ostrov mimo sezonu, budou mít rozsáhlé úseky jen pro sebe.

Ostrov Skye

Ostrov Skye

Shetlandy

Shetlandské ostrovy jsou nejsevernějším územím Skotska, potažmo Spojeného království. Leží severovýchodním směrem od Orknejí, na hranici Severního moře a Atlantiku. Patří k nejunikátnějším prázdninovým destinacím Velké Británie. Divoké souostroví proslulo nedotčenými plážemi, různorodými živočichy a význačnými archeologickými místy. Nejlepší čas pro návštěvu je v lednu, kdy ostrovy hostí Up Helly Aa, festival ohně vzdávající úctu vikingskému dědictví.

Shetlandské ostrovy

Shetlandské ostrovy

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín