Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Slovinská příroda umí čarovat

Slovinská příroda umí čarovat Shutterstock

Jestli některá z turistických destinací do puntíku naplňuje rčení, že i cesta může být cíl, pak je tová bezpochyby Slovinsko. Malá zemička, ležící mezi turisty o poznání navštěvovanějším Chorvatskem, Itálií, Rakouskem a Maďarskem, vám učaruje hlubokými lesy, panenskými jezery, starobylými jeskyněmi, tyrkysovými řekami i okouzlujícím pobřežím. Toužíte-li po vzduchu vonícím mořem, procházkách zalesněnou krajinou, zdolávání horských stezek či sjíždění divokých řek, pak neváhejte a vydejte se do Slovinska.

Lesy, kam se podíváš

Řeka Soca

Řeka Soca Shutterstock

Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat slovinská krajina. Svěží zeleň lesů pokrývá více než dvě třetiny země a větší plochou lesního porostu se v Evropě může pochlubit už jen Finsko a Švédsko. Během procházky tu můžete pozorovat majestátní kozorožce horské, létající drahokamy leďnáčky říční, čápy černé, množství plazů, obojživelníků i pestrobarevného hmyzu. Největším šťastlivcům se na pár okamžiků podaří spatřit plachého rysa ostrovida, zaslechnout vytí vlků nebo objevit stopy medvědů hnědých. Romantickou procházku dokonale orámují rozkvetlé horské louky, hrající všemi barvami. Vůně vzácných triglavských růží i temná modř horských hořců vám dodá energii na zdolávání náročných horských terénů.

Vyberte si zájezd na Slovinsko

Hory, víno, Bled

Král hor,  Julské Alpy

Král hor, Julské Alpy Shutterstock

Právě hory jsou jedním z poznávacích znamení Slovinska, rozkládají se na většině jeho území. Jako magnet přitahují vyznavače trekingu především Julské Alpy, ležící u hranic s Rakouskem a Itálií. Triglavský národní park je protkám množstvím turistických tras, z nichž některé představují výzvu i pro zkušené horaly. Štědrou dávku adrenalinu nabízí rafting či canyoning na některé z divokých řek. Návštěva Julských Alp by nebyla kompletní bez snímku u průzračně modré hladiny jezera Bled s kýčovitě krásným kostelíkem. Tělo zmožené horskými výšlapy potěšíte návštěvou zdejších vyhlášených termálních

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

jezero Bled

jezero Bled Shutterstock

O poznání méně náročné terény nabízí Pohorje, tyčící se v blízkosti oblíbeného města Maribor. Poetická krajina vinohradů, pyšnících se nejstarší vinnou révou na světě, pozvolna přechází v neudržovaný prales, rozsáhlá rašeliniště s množstvím jezer, z nichž nejkrásnější je slatinné Černé jezero. Nádherné krasové Divje jezero je středobodem pahorkatiny Geopark Idrija, ležící u historického těžařského města Idrija (UNESCO). Pomezí Alp a Dinárských hor je jako stvořené pro cykloturistiku a rybaření v ledově chladných vodách řeky Idrijca.

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Čtěte také:

Slovinsko: Malebná země, kterou letos musíte zažít!

Slovinsku voda sluší 

Černé jezero

Černé jezero Shutterstock

Klidné jezerní hladiny, dunící horské řeky, lesní studánky, rašeliniště, nekonečné mořské obzory, minerální prameny, termální vřídla i podzemní tůně. Zdejší vodní bohatství je na starém kontinentu jedním z nejrozsáhlejších. Šumění vody dokresluje i mystickou atmosféru jeskyní. Ty slovinské jsou kromě nebývalé rozmanitosti výjimečné také tím, že pohoří Kras dalo jméno celému geologickému jevu. A že je tu skutečně z čeho vybírat. Nejvelkolepější dojem zanechá v návštěvnících Postojna jama se spletí chodeb, ladných krápníků, ponornou říčkou Pivka, hlubokými tůněmi, které jsou domovem bizarního endemického obojživelníka macaráta jeskynního i koncertním sálem pro 10 000 návštěvníků. Část prohlídky je možné absolvovat elektrickým vláčkem.

Jeskynní hrad Predjama

Jeskynní hrad Predjama Shutterstock

Skutečnou raritou je také nedaleký jeskynní hrad Predjama, vestavěný do skalního úbočí. Chladné stěny hradu, zbudovaného ve 12. století, elegantně přiléhají ke skalnímu převisu a máte-li strach z výšek, raději si nechte ujít pohled na hluboký kaňon a řeku Lokva. K hradu patří i 13 kilometrů dlouhá jeskyně Jama pod Predjamskim gradom, jejíž menší část je přístupná návštěvníkům.

Vyrazte na dovolenou na Slovinsko!

Příroda čarovala i ve Skocjanských jeskyních, zapsaných na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Školní znalosti si oprášíte během prohlídky gigantických stalagmitů a stalaktitů, pohrajete si s ozvěnou v rozlehlých jeskynních dómech, vychutnáte dokonalý klid v jeskyni Ticha i hukot podzemní řeky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín