Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na Výbornou: Panikaříme, nemáme pasy!

Tenhle sen byl divný od samého počátku, a to začal docela nenápadně. Přijíždíme na letiště v radostném očekávání báječné dovolené. Holky prohánějí po letištní hale holuby, když tu padne můj zrak na odbavovací přepážku. V dlouhé frontě tady stojí snad všichni naši kolegové a známí. S ledově klidnými obličeji pokládají na pult své doklady. A v tom mi bleskne hlavou úzkostná myšlenka. „Nemáme pasy!“ vykřiknu ze spaní a cítím, jak mi po zádech stéká pramínek studeného potu. Neměla jsem o víkendu uklízet ty pavučiny, evidentně jsem si spolu s nimi vymetla i štěstí.

Brzy ráno jsem pro jistotu zkontrolovala naše doklady a musela jsem konstatovat, že můj sen nelhal. Nikolčin pas, vydaný před šesti lety, je již neplatný a Terezčin s miminkovskou fotkou by nám už také neprošel. Já i Petr máme doklady platné ještě 4 měsíce. Což je činí, po důkladném prostudování podmínek pro vstup do našich vysněných destinací, neplatnými. Pasy musí být platné ještě nejméně půl roku po návratu z dovolené například v Egyptě či Turecku.

Trochu optimismu do žil nám vlil fakt, že do zemí Evropské unie je možné cestovat jen s platným občanským průkazem. Ani to nám však neušetří cestu na obecní úřad. Terezka zatím žádný doklad nemá. Pečlivě studuji podmínky vydávání občanských průkazů. Stačí zajít na úřad s rodným listem, na místě vyplnit žádost a vyloudit okouzlující úsměv na paní fotografku. Tímto by se nám otevřela cesta do prosluněného Španělska, Itálie, Řecka, Chorvatska, Bulharska nebo na Kypr.

Řecko

Řecko

Po zvážení všech pro a proti nakonec rodinný sněm rozhodne, že bude lepší vyřídit si pasy a nebýt tak při výběru dovolené limitováni ani letos, ani v dalších letech. A tak se nořím do důkladného studia internetových stránek Ministerstva vnitra.

S úlevou zjišťuji, ze k pořízení nových dokladů budeme potřebovat jen naše občanské průkazy, rodné listy dětí a pár stovek. Focení si odbudeme přímo na městském úřadě. Nikol s nadšením podepisuje úřední žádost. Připadá si zase o kousek dospělejší. Naštěstí se vejdeme do třiceti denní lhůty a budeme platit jen 600 Kč za nás dospělé a 100 Kč za děti. Vyřízení tzv. rychlopasů by řádně zamávalo naším rodinným rozpočtem. Zapomnětliví cestovatelé si musí připravit 4 000 Kč za dospělého a 2 000 Kč za dítě.

Všechno zlé je k něčemu dobré. A tak jsem ráda, že mám tak divokou rodinu, která mi nedá vydechnout. Krátká bouřka, která se prohnala kolem, dokonale vyčistila vzduch a sluníčko už zase vykouklo a svítí z plných sil. A naše vysněná dovolená je zase o kousek blíž.

24.05.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín