Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v běžeckých botách: Destinace pro runholiky

Nejlepší lokality pro runholiky

Nejlepší lokality pro runholiky Shutterstock

Pro některé lidi je dovolená ve smyslu válení se u moře a slunění doslova noční můrou. Nezoufejte, svého oblíbeného sportu se nemusíte vzdát ani na dovolené. Následující destinace nabízejí množství různorodých terénů i stupňů obtížnosti ve spleti několikakilometrových sítí běžeckých tras.

Stačí nazout tenisky a během okamžiku se budete cítit volní jako ptáci. Jen si to představte: vyběhnout si po ránu na liduprázdnou pláž, ukrýt se při výklusu ve stínu olivových hájů či piniových lesů nebo zdolat pár vrcholků s úchvatným výhledem... Hotový balzám na duši! Poradíme vám, kde si parádně zaběháte, ať už sami, nebo po boku místních sprinterů. 

Kanárské ostrovy: Ráj běžců

Takhle se běhá na Kanárech

Takhle se běhá na Kanárech Shutterstock

Malebná scenérie, mírné teploty po celý rok a běhumilné obyvatelstvo – tři hlavní důvody, proč se Kanáry staly vyhledávanou destinací pro rekreační běžce i profesionály. Setkáte se zde s netypickými terény jako jsou sopečné hřebeny, stepi či pláže, ale i s těmi, na které jste zvyklí – lesy a zpevněnými cestami. Vyběhnout můžete třeba na nejvyšší vrchol Španělska na Tenerife nebo zkuste zdolat písečné duny u Maspalomas na ostrově Gran Canaria.

Braniborská pohádka: Tropický ostrov uprostřed Evropy

Čtěte také:

Braniborská pohádka: Tropický ostrov uprostřed Evropy

 

Řecko: Kolébka olympijských her

Běháte? Pak si nenechte ujít běhy v Řecku

Běháte? Pak si nenechte ujít běhy v Řecku Shutterstock

Řecko láká na světoznámá archeologická naleziště, osvěžující průzračné moře, božskou kuchyni a je také cílovou stanicí pro mnohé sportovce. Každý rok v září se tu koná Spartathlon o délce 246 km mezi Athénami a Spartou. Řecko je rájem pro běžce amatéry. Ideální počasí k sportovní dovolené je tu od října do dubna, po zbytek roku je poměrně velké horko. Mimo Spartathlonu se pořádají i menší závody na různých ostrovech: Skyros Half-Marathon (Skyros, září), Santorini Experience Race (Santorini, říjen) nebo Ioannina Lake Run (Epirus, září). Díky převážně hornatému povrchu Řecka, několikakilometrovým plážím i vnitrozemským jezerům je ideální zemí k vyzkoušení mnoha různých terénů.

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Čtěte také:

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

 

Skotsko: Běžecké radovánky na míru

Skotsko je rájem pro běžce

Skotsko je rájem pro běžce Shutterstock

Možná se vám vybaví Lochnesská příšera nebo chlápkové v kostkovaných sukních. Vězte ale, že tenhle kout Británie žije během. Uprostřed Skotské vysočiny najdete jedny z nejlepších běžeckých tras v celém Spojeném království a místní toho umí využít. Už řadu let zde pořádají tzv. běžecké dovolené na míru, s dětmi i se psy nebo třeba běžecké víkendy. Kouzlo tamní přírodní scenérie i některé ze starých hradů a zámků (mimochodem na území Skotska jich jsou stovky) a bodrost místních poznáte nejlépe s běžeckými botami.

Severní moře volá: Objevte laskavé kouzlo Dolního Saska

Čtěte také:

Severní moře volá: Objevte laskavé kouzlo Dolního Saska



Vyrazte do Skotska: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Česko: Až na vrcholky hor

Destinace pro běžce v Česku

Destinace pro běžce v Česku Shutterstock

Za kvalitními běžeckými trasami nemusíte nutně za hranice. I u nás je spousta míst, ze kterých bude vaše běžecké srdce plesat. Mezi nejoblíbenější patří například Jeseníky. Vyrazte na hřebeny hor a užijte si panoramata nebo se ukryjte do hlubokých lesů. Nejnavštěvovanějším krajem republiky je bezesporu Jižní Morava. Máme pro vás tajný tip: Kolem nádrží Nové Mlýny (Mušov) v celkové délce 26 km vede upravená cyklotrasa. 

Německo pro požitkáře: Lahodné víno a spící sopky

Čtěte také:

Německo pro požitkáře: Lahodné víno a spící sopky

A nakonec jedna zajímavost: Víte, že už existují hotely, které se pyšní přídomkem running friendly? 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín