Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Země zaslíbené masožroutům

Země zaslíbené masožroutům Shutterstock

Milujete maso a vůně pečínky vám vždy vykouzlí úsměv na tváři? Skvělých masových specialit se nemusíte vzdávat ani během dovolené. V těchto zemích si zaručeně pochutnáte.

Božská Argentina

Nefalšovaný argentinský hovězí steak

Nefalšovaný argentinský hovězí steak Shutterstock

Zkušení gurmáni vědí, že ten, kdo jednou ochutná hovězí maso pocházející z této krásné jihoamerické země, zcela propadne jeho skvělé chuti. Jen si to představte: argentinské krávy a býci spásají rozsáhlé pastviny, dostatek pohybu i přirozená strava se tedy odráží na kvalitě jejich masa. Asi tedy není divu, že průměrný Argentinec ročně spořádá 70 kilogramů masa. Pokud patříte mezi požitkáře či vášnivé jedlíky, přibalte si raději volnější kalhoty. Čekají na vás totiž skvělé grilované rib eye steaky, vysoké roštěnce, flank steaky a T-bone steaky s tradiční rajčatovou omáčkou chimichuri. Také už se vám sbíhají sliny?

Objevte ráj na zemi: 10 nejkrásnějších pláží světa

Čtěte také:

Objevte ráj na zemi: 10 nejkrásnějších pláží světa

Požitkářské Německo

Propečené vepřové koleno

Propečené vepřové koleno Shutterstock

Maso a zase maso, tak by se dala charakterizovat kuchyně našich sousedů. V každé ze šestnácti spolkových zemí můžete ochutnat krajové speciality ve kterých hrají prim masové pochoutky. Návštěva Berlína by nebyla kompletní bez ochutnávky kořeněného Currywurstu, pod krkolomným názvem Schweinshaxe se skrývá dokonale propečené vepřové koleno. Našince asi příliš nepřekvapí telecí řízky, sekaná s bramborovým salátem nebo obdoba naší rajské omáčky s hovězím masem. A samozřejmě nesmí chybět půllitr dobře vychlazeného piva. Děti si zamilují Sauerbraten mit Lebkuchen-Sosse, tedy pečínku s perníkovou omáčkou.

Žhavé Mexiko

Mexická pochoutka: Chilli con carne

Mexická pochoutka: Chilli con carne Shutterstock

Přijmete-li pozvání k tradiční mexické hostině, pak můžete počítat se štědrou dávkou zeleniny, kukuřičných placek, fazolí, řízného chilli a výtečného hovězího i rybího masa. Pod žhavým sluncem skvěle chutnají grilované mořské plody, chilli con carne nebo masem plněné tortily Tostadas. Mexická kuchyně je svěží, pestrá a podmanivá. Zamilujete si ji stejně snadno jako prosluněné pláže, starobylé památky i vřelé úsměvy domorodců.

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Čtěte také:

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Pikantní Maďarsko

Maďarský guláš s paprikou

Maďarský guláš s paprikou Shutterstock

V tradiční maďarské kuchyni byste vegetariánské speciality hledali marně. Temperamentní Maďaři se s chutí zakousnou do pikantní klobásky, paštiky z husích jater nebo tlačenky. V jídelních lístcích našich restaurací sice už zlidověl famózní maďarský guláš, perkelt, lečo nebo roštěná s rýží. Ovšem pochutnat si na nich přímo v zemi původu, to je přímo gurmánský koncert!

Ochutnejte Maďarsko: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Recept, jak připravit tradiční maďarský guláš

Čtěte také:

Recept, jak připravit tradiční maďarský guláš

Exotická Brazílie

 Brazilská poctivá omáčka Feijoada

Brazilská poctivá omáčka Feijoada Shutterstock

Podobně jako Argentina má i Brazílie pověst steakové velmoci. Nižší cenová hladina i obliba restaurací all-you-can-eat sem vábí jedlíky z celého světa. Ochutnávka mořských plodů v některém z fast foodů vám dá okusit skutečný význam slova čerstvé. A ohněm políbené hovězí maso odkrajované po tenkých plátcích přímo z grilu je tak výtečné, že není třeba přebíjet jeho chuť žádným kořením. Vydatnou hostinu můžete zakončit třeba jednohubkou tvořenou grilovanými kuřecími srdíčky v bylinkové kustě.

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Rybí Norsko

Losos z Norska na sto způsobů

Losos z Norska na sto způsobů Shutterstock

Drsné klimatické podmínky nepříliš vhodné pro pěstování ovoce či zeleniny značně ovlivnily stravovací návyky obyvatel této skandinávské země. Potomky chrabrých Vikingů tak na talíři potěší velrybí maso, losos připravený na mnoho způsobů, polévka z mořských plodů, sleď nakládaný v octě, rybí karbanátky či skopové maso se zelím. Až norské speciality poprvé ochutnáte, pravděpodobně si je zamilujete na celý život.

Norské fjordy jsou uměleckými díly přírody

Čtěte také:

Norské fjordy jsou uměleckými díly přírody

Luxusní Japonsko

Nejlepší hovězí pochází z Japonska

Nejlepší hovězí pochází z Japonska Shutterstock

Jídlo je nedílnou součástí japonské kultury. Netradiční chuťové kombinace, krásná úprava jídla i všudypřítomné sushi. A v neposlední řadě i nejdražší a nejlepší hovězí maso na světě. Maso skotu plemene Wagyu se vyznačuje velmi výrazným mramorováním a jedinečnou chutí. K té přispívá i menu a péče o které si obyvatelky našich kravínů mohou nechat jen zdát. Kromě masáží je skotu z oblasti Kóbe dopřáván poslech vážné hudby, vybraná strava i pravidelná dávka piva či saké.

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čtěte také:

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Kosmopolitní Jihoafrická republika

Potjiekos, tradiční pokrm z JAR

Potjiekos, tradiční pokrm z JAR Shutterstock

Podobně rozmanitá jako zdejší příroda je i místní kuchyně. Mísí se v ní vlivy britské, portugalské, holandské i tradiční africké. Po návštěvě některého z národních parků, pouště Kalahari nebo čarokrásného Kapského města si můžete bez obav vybrat některý z exoticky znějících pokrmů. Výtečná je omáčka Potjiekos, vzdáleně připomínající guláš, sušené maso Droewors i kořeněné klobásky Boerewors prodávané v pouličních stáncích s pečivem, rajčaty a cibulí.

JAR: Vybírejte z naší nabídky zájezdů

Dobrodružné Filipíny

Filipínské pečené selátko

Filipínské pečené selátko Shutterstock

Z některých kulinářských specialit, běžně konzumovaných v této krásné zemi, jímá útlocitné Evropany hrůza. Ovšem co se týká podávání podivných pokrmů, řadí se Filipíny vedle jiných asijských zemí mezi ty umírněnější. V četných restauracích se připravují pečená selátka, grilované vnitřnosti, párky, smažené špízy, omáčky a poctivé polévky. Filipínci maso milují. Pokud chcete ochutnat něco tradičního a neobyčejného, vsaďte na pokrm zvaný balut. Syrové či natvrdo uvařené vejce ukrývá částečně vyvinutý kachní zárodek. Často si můžete zvolit stádium vývoje. Tak doboru chuť a doporučujeme si dát na nos kolíček, balut totiž úplně nevoní...

Zažijte Filipíny: Nejvýhodnější zájezdy

Delikatesy z Kambodže: Tarantule na talíři nebo žába na špejli?

Čtěte také:

Delikatesy z Kambodže: Tarantule na talíři nebo žába na špejli?

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín