Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Štěstí najdete ve vodě, na vodě nebo u vody

Štěstí najdete ve vodě, na vodě nebo u vody Shutterstock

Voda je základem pro život na naší planetě. Navíc je vědecky dokázáno, že voda dělá lidi šťastnějšími nehledě na to, jestli v ní plaveme, nebo na ní plujeme, nebo v její blízkosti rozjímáme. Právě dnes, při příležitosti světového dne vody, jsme pro vás vybrali zajímavé lokace spojené s vodou v různých skupenstvích. Tak cestujte za štěstím!

Island: Země vodopádů

Vodopád Skogafoss, Island

Vodopád Skogafoss, Island Shutterstock

Magický ostrov láká kontrastem přírody. Najdete tu ledovce, činné sopky, vodopády či gejzíry. Ve většině vodních toků je voda pitná a nejen kvůli tomu je Island považován za jednu z nejekologičtějších zemí. Nejvyhledávanější jsou na ostrově geotermální prameny, například Deildartunguhver. V Modré Laguně s léčivým bahnem a minerální vodou si můžete užít dokonalou relaxaci. Oblíbeným výletem je ledovec Vatnajökull či skalní jehly Reynisdrangar poblíž černé pláže nedaleko městečka Vík. Na Island můžete vyrazit také za vodopády, mezi nejoblíbenější patří Gullfoss, Godafoss a Skogafoss.

Objevte kouzlo Islandu

Slovinsko: Termální jezero

Jezero Bled ve Slovinsku

Jezero Bled ve Slovinsku Shutterstock

V Evropě leží tolik jezer, kolik je listí na stromě. Je to sice přenesený význam, ale nejsme daleko od pravdy. Jedním z nejhezčích a nejznámějších je jezero Bled ve Slovinsku. Jeho voda je díky termálním pramenům příjemně teplá. Bled se nachází v severovýchodní části země. Kromě koupání či procházky po promenádách můžete vyrazit lodí na ostrůvek uprostřed, kde se nachází slavný kostelík panny Marie, který možná znáte z pohlednic či fotografií.

Vyberte si zájezd na Slovinsko

Norsko: Fjordy stvořené ledovcem

Norské fjordy

Norské fjordy Shutterstock

Celé západní pobřeží této země bylo kdysi pokryto ledovci. Vlivem globálního oteplování začal led ustupovat a vznikala hluboká údolí, které zaplavovala voda – dnešní fjordy. Na seznamu kulturního a přírodního dědictví jsou hned dva: Geirangerfjord a Nærøyfjord. Jejich krása nepřestává fascinovat turisty ani usedlíky: úzké strmé skály majestátně vyčnívají z moře až do výšky 1400 metrů. Zdobí je vodopády i lesy a vysoko nad nimi poletují v oblacích orli.  

Nechte se zlákat severskými fjordy

Kanárské ostrovy: Ráj vodních sportů

Tenerife, Kanárské ostrovy

Tenerife, Kanárské ostrovy Shutterstock

Díky mírným teplotám a povětrnostním podmínkám jsou Kanárské ostrovy ideálním místem pro dovolenkové radovánky po celý rok. Kromě vyhlášené gastronomie a relaxu na malebných plážích se můžete vydovádět při plachtění, surfování anebo si zkusit zazávodit s větrem při windsurfingu. Pro surfování na velkých vlnách jsou lepší severní části ostrovů, naopak pro chycení pásového větru pro windsurfing doporučujeme vyrazit na jih.

Dopřejte si dokonalou dovolenou na Kanárech

Viktoriiny vodopády: Div světa

Viktoriiny vodopády

Viktoriiny vodopády Shutterstock

Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe jsou jedinečným místem k mnoha dobrodružstvím. Svojí délkou 1800 m a výškou až 140 m patří mezi nejpozoruhodnější přírodní divy světa. Pokud k nim vyrazíte, doporučujeme si je prohlédnout ze všech stran a úhlů. Nejzajímavější podívaná se vám naskytne z hladiny řeky Zambezi: na horním toku si užijete poklidnou plavbu s pozorováním zvířat. Oproti tomu řeka pod vodopády je divoká a ideální pro milovníky adrenalinových sportů.

9 nejpodivnějších sňatků světa: Za manželku Eiffelovku i Berlínskou zeď

Čtěte také:

9 nejpodivnějších sňatků světa: Za manželku Eiffelovku i Berlínskou zeď

Florida: Pozoruhodné mokřady

Národní park Everglades na Floridě

Národní park Everglades na Floridě Shutterstock

Florida není jen Miami a seniorské rezidence. Tento americký stát je také domovem pozoruhodného národního parku Everglades. V této biosférické rezervaci žije mnoho vzácných a ohrožených druhů zvířat, například americký krokodýl či floridský panter. Území parku je vytvořeno řekou Pahayokee, které je hluboká maximálně 15 cm a právě proto větší část parku pokrývají mokřady. Everglades si můžete projet s průvodcem na speciálních vznášedlech.

Zažijte všechny krásy Floridy

Mexiko: Potápění v jeskyních

Potápění v jeskyních v Mexiku

Potápění v jeskyních v Mexiku Shutterstock

Jeskynní potápění patří mezi nejadrenalinovější sporty na světě. Vhodné jeskyně najdete po celém světě včetně východní Evropy, Japonska, Brazílie nebo v jižním Pacifiku. Nejznámější jsou ale krasové jeskyně na Yucatanském poloostrově v Mexiku. Vody nejsou tak bohaté na faunu a flóru, ale plně vám to vynahradí průzračná voda a krasové útvary. 

Zamilujte si Mexiko

Antarktida: Dobití jižního pólu

Antarktida

Antarktida Shutterstock

Cesta na Antarktidu není jen výsadou filmových hrdinů, ocelových dobrodruhů či světových magnátů. Sen o dobití jižního pólu si můžete splnit i vy. Během tohoto dobrodružství budete objevovat místní kolonie tučňáků, proplujete mezi obřími ledovci, stanete na ledových krách a okolní scenérie vám pravděpodobně vezmou dech. Těšit se můžete na tuleně, lachtany, velryby nebo albatrosy. Pokud kapitán dovolí ty nejodvážnější mohou tento odlehlý kout planety prozkoumat na mořském kajaku.

Vyrazte na jižní pól

Dubaj: Tančící fontána

Tančící fontána v Dubaji

Tančící fontána v Dubaji Shutterstock

Přímo před nejvyšší budovou světa, Burj Khalifou v Dubaji, můžete pozorovat obrovskou tančící fontánu – Dubai Fountain. Proudící voda sahá až do výšky 150 m a tuto krásu osvětluje na 6 600 světel. Každé vodní vystoupení doprovází hudba známých skladeb (např. Thriller od Michaela Jacksona nebo I Will Always Love You od Whitney Houston). Fontána tančí hned vedle nákupního centra a bude ideálním zakončením dubajského shoppingu.

Poznejte tajemství Emirátů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín