Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dubaj nabízí nejdelší metro, nejvyšší mrakodrap, největší nákupní centrum i další NEJ

Výhled na Dubaj

Výhled na Dubaj

Velkolepé moderní město Dubaj proslulo zejména svou honbou za největšími, nejdražšími a nejpůsobivějšími projekty a stavbami. Najdete tu například nejdelší krytou sjezdovku světa, největší nákupní centrum nebo nejluxusnější hotel. Je toho ale mnohem víc! Nechme se společně okouzlit rozmanitými dubajskými superlativy…

Nejvyšší mrakodrap

Burdž Chalífa (Chalífova věž), původně známý pod názvem Burdž Dubaj (Dubajská věž), je nejvyšší mrakodrap na světě (828 m). Živoucí zázrak, ohromující umělecké dílo, nevídaný příklad mezinárodní spolupráce a hmatatelný důkaz rostoucí role Dubaje v měnícím se světě, to vše je Burdž Chalífa. Zprovozněn byl roku 2010 a od té doby nasbíral hned několik rekordů. Kromě toho, že je nejvyšším mrakodrapem, je také nejvyšší obytnou stavbou, nejvyšší betonovou stavbou, budovou s největším počtem pater (189) a s nejrychlejšími výtahy na světě. Ty jsou mimochodem české výroby, včetně toho nejvýše položeného na špičce budovy. Burdž Chalífa je rovněž stavbou s nejvýše položenou vyhlídkovou plošinou. Obzvláště zajímavý je rekord ve skoku s padákem z nejvyššího bodu mrakodrapu.

Burdž Chalífa, Dubaj

Burdž Chalífa, Dubaj

Největší nákupní centrum s nejdelší krytou sjezdovkou

Mall of the Emirates, největší obchodní centrum, zahrnuje více než 1200 obchodů. Mezi nimi se nalézá největší cukrárna na světě. Kdo by odolal takovému pokušení? Ovšem pokud před mlsáním dáváte přednost sportu, pak je tu pro vás dokonce zimní stadion Ski Dubai s nejdelší krytou sjezdovkou a lanovkou pro lyžaře. Vychutnat si tu ale můžete i snowboarding, sáňkování nebo jiné zimní radovánky. A ti z vás, kteří se zkrátka jen rádi kochají pěknými věcmi, jistě ocení zdejší dechberoucí akvárium.

Ski Dubai

Ski Dubai Timo Tervo

Nejluxusnější hotel

Sedmihvězdičkový Burdž Al Arab (Burj Al Arab) je nejluxusnější hotel na planetě. Budova ve tvaru ohromující plachetnice je symbolem moderní Dubaje. Nabízí nejkvalitnější služby a zážitky, od výletu helikoptérou přes soukromé pláže, úchvatné terasy s bazény, vybrané restaurace až po doplňkové vozidlo Rolls-Royce. Každé patro má vlastní recepci a řadu osobních komorníků.

Burj Al Arab, Dubaj

Burj Al Arab, Dubaj

Nejdelší metro

Metro v Dubaji funguje od roku 2009 a je nejdelším vlakovým systémem na světě, jejž neřídí člověk. Tento moderní železniční systém s červenými a zelenými linkami je plně automatizovaný. Poskytuje řadu skvělých funkcí pro veřejnost, včetně maloobchodních prodejen, wi-fi připojení a bankomatů. Je snadno přístupný i pro zdravotně postižené cestující. Ve dvou z celkových sedmačtyřiceti stanic se nalézají obrovské lustry, vyrobené firmou Lasvit v České republice.

Dubajské metro

Dubajské metro

Největší ruské kolo

Pro milovníky výšek mají v Dubaji umělý ostrov Bluewaters Island s největším ruským kolem světa Ain Dubai (210 m), jehož dokončení se předpokládá v roce 2018. Překonejte závrať a odměnou vám bude výhled na palmové ostrovy, luxusní obchůdky i památky, jako je hotel Burdž Al Arab, umělé souostroví Palm Jumeirah či mrakodrap Burdž Chalífa. Kolo bude schopno přepravit až 1400 pasažérů v osmačtyřiceti kabinách.

Ruské kolo v Dubaji

Ruské kolo v Dubaji

Dubaj je skutečně městem netušených možností a kuriozit. Věděli jste například, že její prohlídku můžete absolvovat třeba i v balónu, helikoptéře či malém letadle? Pokud ale hledáte méně vzrušující způsob dopravy, můžete samozřejmě zvolit třeba i autobus. Vzhledem k extrémním teplotám jsou autobusové zastávky klimatizované. Chybu neuděláte ani v případě, že se rozhodnete zvolit pro jízdu ve městě automobil. Benzín je tu totiž překvapivě levný (v přepočtu asi 9 Kč/l). Co potřebujete vědět víc? Dubaj se svými nezapomenutelnými zážitky čeká jenom na vás. Nezbývá než si položit otázku, čím nás asi překvapí příště…

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín