Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eufraziova bazilika v Poreči

Eufraziova bazilika v Poreči

Eufraziova bazilika v Poreči

Chystáte-li se na dovolenou na chorvatskou Istrii, nezapomeňte, že i tato oblast skrývá několik nádherných památek. Jednou z nich je Euphrasian Basilica (Bazilika sv. Eufrazia) v Poreči, jenž je mimo jiné zapsána od roku 1997 na seznamu památek UNESCO.

Co vše víme o Poreči

Poreč nalezneme na západním pobřeží Istrie a v této době patří mezi hlavní turistická střediska Chorvatska. Historie města sahá až do doby římské, kdy byla tato oblast kolonií Římanů. Největšího rozkvětu se dostalo městu ve 13. století, kdy se stalo prvním istrijským městem, které bylo součástí Benátské republiky. V Poreči se mísilo množství kultur, od římské a byzantské, až po gotickou. Tyto kultury poté společně utvořili dnešní podobu města. Mimo jiné zde také najdeme jeden z největších aquaparků v Chorvatsku – Aquacolors. Otevřen byl v roce 2015 a rozkládá se na ploše 7.5 ha. Od roku 2003 je zde také otevřeno Akvárium s 25 nádržemi s chorvatskou faunou i florou.

Poreč

Poreč

Euphrasian Basilica

Patří mezi nejlépe dochované památky z raně byzantského období ve Středomoří. Původně zde od 4. století stála tajná křesťanská oratoř v patricijském domu. Počátky stavby samotné baziliky sahají do 6. století. Základní kámen zde položil biskup Eufrazius. Dnes již na tomto místě stojí vybudovaný třetí kostel, jelikož stavby byli v minulosti značně poškozeny zemětřesením a válkami. Bazilika byla zasvěcena porečskému mučedníkovi Maurovi.

Interiér baziliky sv. Eufrazia

Interiér baziliky sv. Eufrazia

Sama bazilika má tři lodě, které jsou propojeny arkádami. Hlavní loď je zakončena apsidou s pozlaceným oltářem z 15.století. V bazilice můžeme vidět podlahovou mozaiku z 5.století a raně křesťanské malířství. Například obraz Krista a istrijských mučedníků, jiné biblické scény, archanděly či kompozici Panny Marie na trůně. Nejcennější z mozaik je vyobrazení ryby, která byla symbolem Krista.

Podlahová mozaika v bazilice

Podlahová mozaika v bazilice

Součástí celého komplexu je bazilika, baptisterium, atrium s kolonádou, věž se zvonem (16. století) a zbytky biskupského paláce. Věž je volně přístupná a nabízí Vám skvostný pohled na celou Poreč.

Baptisterium

Osmiboké baptisterium bylo křestní kaplí. Uprostřed této stavby je stále k vidění původní křestní nádrž. Dochovali se i unikátní mramorové desky, jež byly součástí původního obložení.

Baptisterium

Baptisterium

Atrium

Mramorové sloupy sem byly dovezeny z proslulých dolů na ostrově Prokonesos v Marmarském moři. Atrium je ze všech stran obklopeno krytým ochozem a nyní je v něm lapidárium.

Mramorové sloupy v atriu

Mramorové sloupy v atriu

Biskupský palác

Původně sloužil jako svatyně pro biřmování. Proběhlo v něm za staletí několik přestaveb a úprav vnitřních prostor, které téměř zničili původní vzhled budovy.

Parecclésion

Další součástí je pohřební kaple. Sloužila k pohřebním obřadům a jako pohřebiště významných osobností. Právě zde by měl být pohřben i biskup Eufrazián. V sarkofágu jsou také uloženy ostatky mučedníka Maura.

Vstupní portál do baziliky

Vstupní portál do baziliky

Prohlídky jsou možné každý den vyjma v době náboženských obřadů a v neděli. Vstupné pro dospělého je 40 Kn, pro děti od 6 let 20 Kn, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín