Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finské souostroví Ålandy láká k poznávání i k rybolovu

Souostroví Ålandy

Souostroví Ålandy

Jihozápadně od Finska se v Baltském moři nachází souostroví, o nějž po dlouhá desetiletí soupeřily dva sousední státy – Finsko a Švédsko. Pokud nepatřilo pod území Ruské říše, vždy se vedly spory o to, zda by mělo souostroví Ålandy náležet finské, anebo švédské straně. Nekonečné dohady musela ukončit až Společnost národů, která po roce 1917 rozhodla, že budou Ålandské ostrovy náležet Finsku. Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, byla souostroví přiřknuta jistá míra autonomity. Ålandské souostroví tak má například vlastí vládu, daňový systém, poštovní známky, vlajku a také vlastní úřední jazyk – švédštinu. 

O souostroví Ålandy

Celé souostroví čítá více než 6 500 ostrůvků, z nichž je ovšem jen asi 60 obydlených. Dohromady zde žije přibližně 25 000 obyvatel, jejichž hlavními zdroji obživy jsou cestovní ruch, námořnictví a bankovnictví. Až 11 000 obyvatel žije v hlavním městě Ålandských ostrovů, Mariehamnu. Jedná se o největší – a vlastně i jediné – město na celém souostroví. Město je plné dřevěných domků, zelených parků a v létě také malebných kaváren a restaurací, které přímo vybízejí k poklidnému posezení. Mariehamn bývá ideálním startovním bodem pro následné putování po Ålandech.

Přístav v Mariehamnu

Přístav v Mariehamnu

Doprava mezi ostrovy Ålandy

Jednotlivé ostrůvky jsou dobře propojené mosty anebo lodní dopravou, a není tak problém je postupně procestovat třeba všechny! Kromě objevování zdejších sídel je Ålandské souostroví ideální také pro milovníky přírody, historie i golfu. Velmi oblíbené je také cestování mezi jednotlivými ostrovy s vlastním (či vypůjčeným) člunem, který je díky nezávislosti na jízdních řádech trajektů mnohem pohodlnější. Jednou z vůbec nejoblíbenějších aktivit na Ålandech je však rybolov, za kterým na toto souostroví jezdí tisíce návštěvníků ročně.

Hrad Kastelholm

Hrad Kastelholm

Ålandy - rybaření mezi ostrůvky

Ålandy jsou díky své pozici doslova oázou klidu mezi rušnou severskou pevninou. Malé ostrůvky s tichými zátokami, borovými lesy a skalnatým pobřežím jsou jako stvořené pro milovníky rybolovu. Stačí si jen najít své místečko, nahodit udici a během čekání na záběr se kochat vší tou krásou kolem.

Rybářský ráj Ålandy

Rybářský ráj Ålandy

Čisté brakické vody, které Ålandské ostrovy obklopují, jsou oblíbeným cílem rybářů již dlouhé roky. S rostoucím zájmem rybářů jde však bohužel ruku v ruce také stále větší úbytek ryb. Mnoho majitelů zdejších revírů se rozhodlo tento nepříjemný trend odvrátit tím, že se omezuje počet rybářských lístků a také se více dbá na dodržování místních pravidel rybolovu.

Příznivé změny jsou však znatelné už nyní, a zdá se, že rybolov na Ålandech tak bude mít ještě dlouhou tradici. Mezi nejoblíbenější úlovky patří především pověstné alandské štiky, které se za svou potravou vydávají do hlubších zátok v blízkosti kamenných pobřeží a rákosových zátok. Poblíž pobřeží se dají chytit také mořští pstruzi a lososi; v jiných lokalitách zase třeba okouni, candáti, sledi, platýsi i marény.

Rybářské zájezdy na Ålandy

Rybářské zájezdy na Ålandy

Rybářské zájezdy na Ålandy

Pokud jste se nechali rybolovem na Ålandech zlákat, pak už nezbývá nic jednoduššího, než zajistit ubytování a několik dalších nezbytností, a vyrazit na cestu! Z České republiky pořádá rybářské zájezdy na Ålandy hned několik cestovních kanceláří, a stačí si tak jen vybrat, co nejvíce vyhovuje vašemu gustu. Možností ubytování je díky rozlehlosti a členitosti Ålandského souostroví opravdu mnoho, a na své si tu tak přijde opravdu každý. Když pak rybolov spojíte například s cyklistikou, kanoistikou nebo turistikou, zažijete nádhernou dovolenou plnou zážitků, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

23.08.2017 Leona Tomšů

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín