Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Relax ve znamení rybolovu: Nejlepší rybářské ráje světa

Rybáři na mole

Rybáři na mole Shutterstock

Nepatříte mezi plážové povaleče a vaše srdce touží po rybářském prutu a vodní hladině? Nejste v tom sami. Rybaření je jedním z nejpopulárnějších koníčků, a tak spoustu našinců při výběru prázdninové destinace zajímá, kde si tuhle milovanou kratochvíli pořádně užít. Připravili jsme si pro váš deset míst, která by si žádný nadšenec do rybolovu neměl nechat ujít. 

Německo, Skandinávie, Balkán i Baleáry! To jsou rybářské ráje, z nichž je to do Česka, co by kamenem dohodil. Neznamená to ovšem, že se nutně musíte vzdát exotičtějších destinací. Pokud vás lákají větší dálky, zabruste v našem seznamu tipů na rybářské lokality jako je Kanada či Egypt.

 1. Laponsko (Skandinávie)

Jezero v Laponsku

Jezero v Laponsku Shutterstock

Hledáte-li krásnou, téměř nedotčenou přírodu se spoustou jezer a řek vhodných pro rybolov, určitě navštivte Laponsko. Tato oblast, která spojuje sever Norska, Švédska, Finska a Ruska, působí skoro jako rybářský sen. Díky geografické poloze Laponska tu v létě svítí světlo až do nočních hodin. Můžete tak nahodit prut, kdykoli se vám zachce a radovat se ze parádního úlovku. Nejčastěji vám zabere štika, slíďák, pstruh, losos nebo třeba arktický lipan. Zimní Laponsko navíc láká na rybolov na ledě, tento atraktivní sport si však žádá velmi teplé oblečení. Teploty v oblasti totiž často klesají až k minus 30 stupňů. 

Přívětivé prostředí pro rybáře doplňují levné povolenky k rybolovu, které zde zakoupíte takřka na každém rohu. Velmi rozšířené jsou tu rovněž obchody se specializovaným vybavením a v okolí nejpopulárnějších míst máte možnost pronájmu rybářských chatek. 

Města jako stvořená pro zimní výlet

Čtěte také:

Města jako stvořená pro zimní výlet

 2. Zadar (Chorvatsko) 

Rybářské lodě v Zadaru

Rybářské lodě v Zadaru Shutterstock

Patříte mezi rybáře, kteří si rádi vychutnají hřejivé slunce a pláž? Zvažte návštěvu chorvatského Zadaru a pobřežních Kornatských ostrovů. Obě místa poskytují bohatou zábavu a komfort jednotlivcům i rodinám. 

Místní specialitou jsou plavby na rybářských výletních lodích do Středozemního moře, kde na odvážlivce čekají mohutné úlovky jako tuňák obecný, mečoun, ale také vzácnější tuňák jantarový a některé druhy žraloků. Nádavkem si na Jadranu můžete vyzkoušet i další jedinečné zážitky, jako je třeba noční lov olihní nebo tradiční lov harpunou. 

Dovolená v Chorvatsku

 3.Ibiza (Španělsko) 

Loď na rybolov, Ibiza

Loď na rybolov, Ibiza Shutterstock

Ostrov známý četnými večírky, které lákají turisty z celé Evropy, je také skvělým místem pro dovolenou spojenou s rybařením. 

V období od října do května sem pravidelně přijíždí zástupy rybářů, kteří chtějí zkusit štěstí při lovu tuňáků, barakud, mečounů, delfínů a okounů. Jakmile si vyřídíte rybářský lístek, můžete se směle vydat na lov v pronajaté jachtě, nebo zvolit tradičnější variantu a nahodit udici rovnou na pláži. 

Zájezdy na Ibizu

 4. Nové Skotsko (Kanada) 

Nové Skotsko, Kanada

Nové Skotsko, Kanada Shutterstock

Rybářům hledajícím zážitky mimo Evropu, můžeme srdečně doporučit návštěvu Kanady. Za zastávku stojí třeba provincie Nové Skotsko, kterou skoro ze všech stran obemyká Atlantský oceán. Poměrně mělká voda zde ztěžuje únik ryb. Zkušeným rybářům, kteří sem přijíždějí na lov tuňáků, se tak naskýtá příležitost chytit výjimečné kousky. 

A pokud by vás lov mořských ryb omrzel, můžete se za kořistí vydat na některé z mnoha místních jezer a řek. V řekách se hemží pstruzi se siveny a v některých ročních obdobích sem táhnou i lososi. Rozhodně tak neodejdete s prázdnou. 

 5. Severní moře (Německo) 

Rybaření na pláži, Severní moře

Rybaření na pláži, Severní moře Shutterstock

Jsou-li vám milejší destinace z blízké Evropy, zbystřete! Sousední Německo se pyšní dlouhým pásem pobřeží, která jsou zejména podél Severního moře velmi bohaté na ryby. A dále od pevniny se zase narazíte na populární Fríské ostrovy. 

Pokud se rozhodnete vydat na lov na palubě lodi, nejčastěji vám na udici uvíznou tresky, sledě nebo makrely. V oblasti Kielského kanálu jsou ovšem častým úlovkem také úhoři a štiky. A kdy na ně vyrazit? Ideálním obdobím pro rybářskou návštěvu jsou hlavně letní měsíce, přibližně do konce října. 

10 nejzajímavějších jeskyní světa

Čtěte také:

10 nejzajímavějších jeskyní světa

6. Hurghada (Egypt) 

Rybářské lodě Hurghada, Egypt

Rybářské lodě Hurghada, Egypt Shutterstock

Mezi populární destinace mezi rybáři se řadí také egyptská Hurghada. Díky přístupu k Rudému moři láká kromě písčitých pláží také na lov mořských druhů ryb. S lístkem na výletní loď, který tu pořídíte za lidové ceny, se vám navíc otevřou i ta nejatraktivnější loviště na otevřeném moři.  

Své síly tu můžete poměřit s řadou větších dravců, od běžnějších tuňáků obecných, přes vzácnější plachetníky, až po několik druhů žraloků. Průvodci vám s jejich lovem rádi poradí. 

Místním specifikem, které se u návštěvníků těší velké oblibě, je příprava čerstvě ulovených ryb ještě během plavby. Zájemci, kteří preferují nahazovat udici s nohama na pevné zemi, mohou místo toho vyzkoušet příbojové rybaření. 

Chci do Egypta

7. Nordland (Norsko) 

Rybaření na jezeře v Norsku

Rybaření na jezeře v Norsku Shutterstock

Odvážnější rybáři, kteří se nedají odradit pošmourným počasím, by si neměli nechat ujít návštěvu norského Nordlandu. Podobně jako řada dalších severských krajů platí i tato oblast za rybářský ráj. Romantičtěji založené návštěvníky jistě nenechá chladnými ani jeho syrová krása a místní panenská příroda. 

Mezi rybáři je proslulé hlavně nordlandské pobřeží, jež omývají vlny Severního ledového oceánu. Místní vody jsou totiž plné chuťově výborných tresek. Pokud je vám příjemnější návštěva vnitrozemí, klidně namísto pobřeží zamiřte k některým ze zdejších řek nebo jezer. Ani tam nepřijdete zkrátka. 

8. Domburg (Nizozemsko) 

Pláž v Domburgu, Nizozemí

Pláž v Domburgu, Nizozemí Shutterstock

Do méně známého letoviska Domburg u Severního moře si zatím nachází cestu jen malé skupinky věrných návštěvníků. Byla by však škoda, kdybyste ho minuli i vy, protože skrývá hned několik různých možností, jak si skvěle zarybařit.  

Nejlepší je toto místo navštívit v hlavní letní sezóně. V té době tu nejvíce berou platýsové a makrely. Ale pokud se tu ocitnete v zimních měsících, nepřijdete zkrátka, nachystejte si návnadu na tresky a mořské jazyky. Co se způsobu rybolovu týče, je tu na výběr hned z několika variant. Od klasického lovu z lodi a spinu, až po modernější surf rybaření podél hrází. 

Okolí Domburgu se navíc může pochlubit skvělým zázemím. Najdete tu obchody se specializovaným vybavením, ale také pestrý výběr poskytovatelů plaveb, kteří vás vyvezou na širé moře. Pokud budete projíždět západním Německem, určitě si tuto oblast nenechte ujít. 

9. Lombardie (Itálie) 

Výhled na jezero v Lombardii, Itálie

Výhled na jezero v Lombardii, Itálie Shutterstock

Italská Lombardie nabízí nespočet důvodů k návštěvě. Turistům znalejším místních poměrů jistě hned vytane na mysli třeba výlet do Milána nebo odpočinek v lázních u jezer Lago di Garda, Lago Maggiore a Lago di Como. Kromě toho však stojí za zmínku také rekreace v podobě rybaření na zdejších křišťálově čistých jezerech a řekách. 

Kratochvíle s prutem si nejvíce užijete na řekách Ticino u Pavie nebo Adda u Milána. Dobré úlovky ovšem čekají i na větších vodních plochách. U jezer Garda a Como už jsou na přítomnost rybářů zvyklí natolik, že se v okolí otevřelo hned několik rybářských obchodů. Než ovšem nahodíte udici, nezapomeňte si pořídit povolenku pro lov ve vnitrozemních vodách. 

Dovolená v Itálii

10. Bled (Slovinsko) 

Rybář v Bledu, Slovinsko

Rybář v Bledu, Slovinsko Shutterstock

Sice stojí v našem seznamu až na posledním místě, ostatním destinacím se však rozhodně vyrovná jak kvalitou úlovků, tak krásou přírodních scenérií. Bled, proslulý luxusním alpským wellness centrem, má totiž jednu přednost: stejnojmenné jezero, které je pro rybáře jako stvořené. 

Na této slovinské vodní ploše o délce zhruba 2 kilometry a šířce 1,3 kilometru si můžete vychutnat rybaření z lodi i ze břehu. Zajímavá je hlavně pestrou škálou rybích druhů, jež jsou tu zastoupeny. Pod hladinou se tu skrývají sumci, štiky, kapři, candáti, okouni, ale i štiky. Nejvíce jich nachytáte v hlavní sezóně, která trvá od dubna do prosince. 

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Čtěte také:

Dokonalá země pro romantiky i dobrodruhy: Slovinská příroda umí čarovat

Tipy pro rybáře na cestách

Rybaření

Rybaření Shutterstock

Pokud se chystáte na výlet za rybolovem, neměli byste podcenit přípravu. Jak bude probíhat rozhodne výběr vaší cílové destinace. Níže najdete užitečné tipy, které vám s celým procesem pomůžou, ať už pojedete kamkoli. 

Vyberte vhodné ubytování 

Nezapomeňte při výběru ubytování zohlednit, jestli jsou tam připravení na rybáře. V oblíbených oblastech zpravidla můžete vybírat z nabídky rybářských penzionů, příjemně se však bydlí i v “klasické” obyčejné chatce, je-li dobře zařízená. Důležité je, aby budova stála poblíž vašeho vybraného loviště a neměla by chybět ani kuchyň na případnou úpravu úlovků.  

Přineste si vhodné vybavení 

Přizpůsobte výběr vybavení loveným druhům. K lovu stokilového tuňáka nejspíš využijete jiné nástroje než k lovu říčních rybek. Každopádně se nachystejte s předstihem. 

Většinu vybavení lze obvykle zakoupit i na místě. Předem si však ověřte, zda se vám nově pořízené věci vejdou do případného zavazadlového prostoru vozidla. A rozhodně nezapomeňte přibalit také teplé a nepromokavé náhradní oblečení. 

Nepodceňujte náklady 

Rybářský výlet se může oproti dovolené na pláži prodražit. Zkuste si proto předběžně sepsat výdaje a raději počítejte s určitou rezervou. Celkovou útratu zvýší třeba nákup nového vybavení až na místě, ale také lístky na loď nebo náklady na pořízení nového prutu. Vyčleňte si také dostatek prostředků na nákup rybářského lístku. Patří sice mezi dražší položky, ale v porovnání s případnou pokutou se určitě vyplatí. 

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

03.02.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín