Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 nejzajímavějších jeskyní světa

Jeskyně

Jeskyně Shutterstock

Připravili jsme si pro vás deset tipů na nejzajímavější jeskyně po celém světě, jejichž návštěva vás bezesporu okouzlí. Tyto přírodní krásy najdete v podstatě na každém kontinentu, ať už jsou skryty hluboko v horách, lesích nebo pod hladinou moře. Mnoho z nich je volně přístupná, s průvodcem nebo bez něj. Vzhledem k jejich dokonalému mikroklima se v nich často dochovaly nástěnné malby a jiné archeologické nálezy. Níže vám přinášíme ty největší a nejpozoruhodnější.

1. Škocjanské jeskyně (Slovinsko)

Škocjanské jeskyně, Slovinsko

Škocjanské jeskyně, Slovinsko Shutterstock

Jako první se podívejme na Škocjanské jeskyně na jihozápadě Slovinska, přesněji nedaleko italského Terstu a chorvatského poloostrova Istrie. Místní krasová oblast disponuje rozsáhlým jeskynním systémem, táhnoucím se v délce více než šesti kilometrů.

Po průchodu tunelem spatříte velkou halu, ve které na vás čeká „Obr“, majestátní stalagmit, který na první pohled zaujme svou výškou (15 metrů). Následuje varhanní síň, která své jméno nese po krápnících uspořádaných jako varhany. Na konci cesty narazíte na řeku, která jeskyní protéká. V minulosti bývala častou příčinou zatopení.

Škocjanské jeskyně jsou zařazeny do světového přírodního dědictví UNESCO, nejen kvůli svému působivému interiéru, ale také pro svou specifickou flóru a faunu. Mimo kolonie netopýrů a několika druhů jeskynních krabů, tu potkáte také olma, vzácného obojživelníka zvaného Macarát jeskynní, kterému se přezdívá lidská ryba.

Dovolená ve Slovinsku

2. Grotta Azzurra (Itálie)

Grotta Azzurra, Itálie

Grotta Azzurra, Itálie Shutterstock

Jako další doporučujeme navštívit jeskyni Grotta Azzurra (česky také Modrá jeskyně) která se nachází na západním pobřeží italského ostrova Capri. Jeskyně dosahuje délky 52 metrů, šířky 30 metrů a hloubka vody je tady zhruba 15 metrů.

Grotta Azzurra na první pohled zaujme svým specifickým zbarvením. Překrásné modré tóny jí dodává odražené světlo. Zvláštností je také to, že jeskyně je přístupná pouze na loďce. Pozor, koupání není dovoleno.

Zajímavá je také historie jeskyně, sloužila totiž jako svatyně pro uctívání nymf, tedy božstva pramenů, tzv. nymfeum (latinsky nymphaeum). Kromě toho si později Modrou jeskyni přivlastnil císař Tiberius, který se ve svých 26 letech usadil na Capri a Grotta Azzuru považoval za svůj soukromý bazén.

Zájezdy do Itálie

3. Svět ledových obrů (Rakousko)

Svět ledových obrů, Rakousko

Svět ledových obrů, Rakousko Shutterstock

V rakouském pohoří Tennengebirge v Salcbursku můžete navštívit Eisriesenwelt, v překladu Svět ledových obrů. Jedná se o jeskyni o délce 42 kilometrů, což ji činí největší ledovou jeskyní na světě. Je přístupná od května do října. Kde vchodu se vyvezete lanovkou a následně můžete s průvodcem prozkoumat toto ledové království.

Doporučujeme nepodcenit přípravu a vzít si dostatek teplého oblečení. Teploty tady i v létě dosahují bodu mrazu. Trasa zahrnuje 1400 schodů a krátký výstup k lanovce vedoucí ke vstupu a je určena spíše pro fyzicky zdatnější jedince.

Jak jsme už zmínili, i v létě se teplota vody pohybuje na bodě mrazu. Díky chladu pak pronikající voda zvenčí mrzne a tvoří tak nové útvary, které tu můžete obdivovat. Jedná se o dynamickou ledovou jeskyni.

Chci do Rakouska

4. Jameos del Agua (Španělsko)

Jameos del Agua, Španělsko

Jameos del Agua, Španělsko Shutterstock

Další krásné místo, které rozhodně stojí za zmínku, najdete na španělském ostrově Lanzarote. Tento jeskynní komplex, na rozdíl od výše zmíněného Eisriesenwelt, není pokryt ledem. Jameos del Agua vznikly sopečnou činností nedaleké sopky Monte Corona. Můžete se vydat také na pěší túru do jejího nitra.

Tunel, který kdysi přiváděl magma na povrch, prohlásila místní vláda za kulturní památku. Nad podzemním jezerem se tak můžete posilnit v restauraci, zajít na výstavu a navštívit koncertní halu s kapacitou až 600 osob.

Vedle kulturního využití je komplex důležitý také z vědeckého hlediska, zejména Túnel de la Atlántida. Probíhá tu totiž výzkum dopadů stoupající hladiny moří a mimo jiné zde byly díky potápěčským výpravám objeveny dosud neznámé jeskynní druhy.

Dovolená ve Španělsku

5. Fingalova jeskyně (Skotsko)

Fingalova jeskyně, Skotsko

Fingalova jeskyně, Skotsko Shutterstock

Pokud vás to táhne do Velké Británie, doporučujeme zavítat do Skotska, konkrétně na ostrov Staffa na Vnitřních Hebridách. Právě tady najdete Fingalovu jeskyni, známou pro své pozoruhodné čedičové sloupy. Pravděpodobně se jedná o nejméně populární oblast z našeho seznamu, ne že by nestála za návštěvu, ale protože je přístupná pouze několika lodními spoji.

Zmíněné čedičové sloupy zaujmou svou dokonalou symetrií. Zdá se až neuvěřitelné, že hala, kterou tvoří, je dílem přírody. Fingalova jeskyně bývala velmi oblíbená mezi umělci. Navštívil ji Theodor Fontane, William Turner ji zvěčnil na svých obrazech a pro Felixe Mendelssohna Bartholdyho byla inspirací pro stejnojmenou hudební skladbu.

Zdolejte svůj ledovec aneb TOP 10 pro ledovcovou pěší turistiku

Čtěte také:

Zdolejte svůj ledovec aneb TOP 10 pro ledovcovou pěší turistiku

6. Jeskyně Hang Son Doong (Vietnam)

Hang Son Doong, Vietnam

Hang Son Doong, Vietnam Shutterstock

Další jeskyně na seznamu nás zavede do Vietnamu. Národní park Phong Nha-Ke Bang je domovem jeskyně Hang Son Doong, což znamená „horská říční jeskyně“. Byla objevena v roce 1991 a veřejnosti je přístupná od roku 2013.

Jedná se o skutečně obrovský jeskynní systém, který byl britskými průzkumníky prohlášen za největší jeskyni na světě. Samotný vchod do jeskyně je vysoký 250 metrů a široký 150 metrů.

Návštěva Hang Son Doong není levnou záležitostí. Místní autority omezují množství turistů, kterým bude dovoleno tuto krásu přírody navštívit. Několikadenní túra, kterou mohou pořádat pouze licencované společnosti, se tak může prodražit.

Zájezdy do Vietnamu

 7. Jeskyně Melissani (Řecko)

Jeskyně Melissani, Řecko

Jeskyně Melissani, Řecko Shutterstock

Plánujete cestu na řecký ostrov Kefalonie? Pak si rozhodně nenechte ujít návštěvu jeskyně Melissani. Jedná se o velmi důležité archeologické naleziště a bezesporu fascinující místo. Krápníková jeskyně s jezírkem je jedna z nejvýznamnějších památek na ostrově.

Podle místních nálezů sloužila Melissani před více než 2000 lety k uctívání Pana, tedy boha divočiny, pastýřů a stád. Pokud vás tyto nálezy zajímají, můžete si je prohlédnout v muzeu hlavního města ostrova, Argostoli.

Jeskyně je nejkrásnější především během poledne, kdy sem dopadá denní světlo a voda se překrásně třpytí. Hned vám bude jasné, proč byla jeskyni v minulosti přisuzována moc a stala se svatyní pro božstvo.

Chci do Řecka

8. Jeskyně Tham Lod (Thajsko)

Jeskyně Tham Lod, Thajsko

Jeskyně Tham Lod, Thajsko Shutterstock

Vraťme se znovu do Asie. V Thajsku, nedaleko hranice s Myanmarem, se uprostřed džungle skrývá jeskyně Tham Lod. Dosahuje délky přes 1600 metrů a protéká jí řeka Nam Lang.

Tham Lod, plná stalaktitů a stalagmitů, které měří přes 20 metrů, je skvělou volbou i pro rodiny s dětmi či starší výletníky. Nejedná se totiž o příliš náročnou trasu.

Stejně jako spousta dalších jeskyní, je Tham Lod nalezištěm archeologicky významných nástrojů. Některé z nich mají stáří více než 9000 let a jsou vyrobeny z kostí. Další zajímavosti je, že tu byly objeveny kamenné rakve, jejichž přesahuje 1400 let. Jeskyni pravděpodobně využívali jako pohřebiště lidé z kmene Lawa.

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Čtěte také:

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

9. Jeskyně Waitomo (Nový Zéland)

Jeskyně Waitomo, Nový Zéland

Jeskyně Waitomo, Nový Zéland Shutterstock

V jeskynních Waitomo se nachází na turistické stezce Te Araroa, společně s jeskyněmi Ruakuri a Aranui. Můžete tu pozorovat zajímavý fenomén: ze stropu tu visí modré nitky a způsobují světélkující efekt. Příčinou jsou larvy komára (Arachnocampa luminosa), které jsou bioluminiscenční. Přesněji to znamená, že enzym, který mají obsažen v těle, při kontaktů s kyslíkem produkuje světlo. Zmíněné nitky slouží jako návnada pro hmyz.

10. Jeskyně Benagil (Portugalsko)

Jeskyně Benagil, Portugalsko

Jeskyně Benagil, Portugalsko Shutterstock

Poslední jeskyni na našem seznamu najdete v portugalském regionu Algarve, mezi městem Faro a Lagos, na pláži nesoucí jméno Benagil. Je zasazena do skalních útvarů a otevírá se do moře. Mimochodem, uvnitř jeskyně na vás čeká krásná pláž.

Pokud ji chcete navštívit budete k ní muset doplavat, doplout na paddle boardu nebo lodí. Při vstupu se můžete vydat do horní části, kde je krásný výhled na přilehlou pláž a moře. Doporučíme si dát pozor na příliv a odliv, jeskyně totiž může být částečně zatopená.

Jako první vás určitě zaujme otvor ve stropě, jeskyně je tak téměř po celý den osvětlena a působí tak skutečně magickým dojmem. Oblibě se těší hlavně u nadšenců do fotografování.

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Čtěte také:

Objevte Portugalsko: Nejlepší lokality země mořeplavců a lahodného vína

Často kladené dotazy k jeskyním

Výlet do jeskyní

Výlet do jeskyní Shutterstock

 Je vhodné vstupovat do jeskyní bez průvodce?

Nedoporučujeme. Ne všechny jeskyně jsou dobře osvětlené ať už přírodním nebo umělým světlem, a tak se v jeskynních systémech můžete snadno ztratit. Dalším velkým rizikem je samozřejmě možnost úrazu. Do velké spousty z nich se tak z bezpečnostních důvodů bez průvodce ani nedostanete.

Kde je nejhlubší jeskyně na světě?

Na Kavkaze, na krasovém plató Arabika v Gruzii. Dosahuje hloubky 2212 metrů a je dlouhá 12 700 metrů. Jedná se nejen o nejhlubší jeskyni obecně, ale také o nejhlubší jeskyni, která byla prozkoumána bez potapěčského vybavení. Čtyři speleologové sestoupili do této hloubky na tři dny a jeskyni zkoumali celkem jedenáct dní. Na dně objevili různé druhy plazů a některé druhy dosud neznámého hmyzu.

Proč je v jeskyních taková zima?

Podobně jako ve sklepech, funguje v jeskyních speciální cirkulace vzduchu a zdejší mikroklima zůstává chladné. Studený vzduch, který sem proudí v průběhu zimy zůstává na dně jeskyně a ani teplý vzduch proudící v létě ho nedokáže rozptýlit. Jak jsme už zmínili, do jeskyní je třeba teplé oblečení.

Jak jeskyně vznikají?

Tisíce let proniká voda malými skulinkami do země, kde rozpouští vápencovou půdu. Malé díry se tak neustále zvětšují, a tak vznikají i gigantickým jeskyním. Občas se stane, že se jeskyně může zřítit – tvoří tak závrty, které jsou charakteristické pro krasové krajiny.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

24.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín