Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdolejte svůj ledovec aneb TOP 10 pro ledovcovou pěší turistiku

Ledovce

Ledovce Shutterstock

Ledovce si můžete užít, i když zrovna neholdujete zimním sportům. Jejich krásu objevíte, když je zdoláte pěkně krok po kroku. Představujeme našich 10 tipů na nenáročné výlety s majestátními výhledy.

1. Ledovec Vatnajökull (Island)

Ledovec Vatnajökull, Island

Ledovec Vatnajökull, Island Shutterstock

Prvním favoritem je jednoznačně největší ledovec v Evropě. Rozlohu má zhruba 8100 kilometrů čtverečních a najdete ho na Islandu. Tento ostrov je přímo stvořený pro pěší turistiku. Ledovec Vatnajökull leží v národním parku nesoucí stejné jméno. Těšit se můžete na ledovcové řeky, vodopády a hory. Národní park, který patří od roku 2008 mezi chráněné oblasti, zaručeně předčí vaše očekávání. Oblíbená je například oblast Fallökull, plná ledových soch, jeskyní a tunelů. Je to ale docela obtížná trasa. Pokud se hned nehrnete na pěší túru, můžete začít plavbou na lodi po ledovcové laguně Jökulsárlón. Spatříte zde i místní živočichy jako tuleně, racky a vlaštovky.

Obtížnost: lehká až střední (v závislosti na trase)

Chci poznat Island 

2. Kolumbijské ledové pole (Kanada)

Kolumbijské ledové pole, Kanada

Kolumbijské ledové pole, Kanada Shutterstock

Tato oblast je stará přibližně 12 000 let. Můžete se těšit na osm překrásných ledovců a dva národní parky. Na ledovci můžete snadno pozorovat důsledky globálního oteplování, jelikož je vidno jak moc led ustoupil. Rozhodně si nenechte ujít vyhlídku Glacier Skywalk s průhlednou podlahou ve výšce téměř 300 metrů nad mořem. Jen pozor, aby se vám z té výšky a krásy okolo nezatočila hlava!

Obtížnost: snadná

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

Čtěte také:

Nejoblíbenější evropské svahy aneb dovolená plná lyžování a relaxu

3. Aletschský ledovec (Švýcarsko)

Aletschský ledovec, Švýcarsko

Aletschský ledovec, Švýcarsko Shutterstock

Vraťme se opět zase do Evropy. Pro náročnější je ideální Aletschský ledovec, který je k vidění ve švýcarském Valais. Pyšní se výškou 4190 metrů a délkou přes 20 kilometrů. Jeho rozloha je 79 kilometrů čtverečních, kde se můžete kochat majestátními horskými vrcholy, soutěskami a skalami. Na východní straně ledovce narazíte i na jezera, doporučujeme například Märjelensee.

Obtížnost: střední

Dovolená ve Švýcarsku 

4. Ledovec Mýrdalsjökull (Island)

Ledovec Mýrdalsjökull, Island

Ledovec Mýrdalsjökull, Island Shutterstock

Čtvrtý největší ledovec Islandu, zvaný Mýrdalsjökull, je proslulý svými ledovými sochami. Jeho rozloha dosahuje 600 kilometrů čtverečních a jeho nejvyšší vrchol sahá do výšky 1500 metrů nad mořem. Tento ledovec pokrývá sopku Katla, jeden z nejaktivnějších vulkánů na ostrově. Naposledy zaznamenaná erupce byla v roce 1918. Mýrdalsjökull leží na sever od města Vík. Pokud se ho rozhodnete obdivovat z povzdálí, nejkrásnější výhledy nabízí túra po oblíbeném ohruhu Fimmvörðuháls.

Obtížnost: snadná

Země ohně, ledu a zábavy: 8 nejlepších aktivit na Islandu

Čtěte také:

Země ohně, ledu a zábavy: 8 nejlepších aktivit na Islandu

5. Ledovec Pastoruri (Peru)

Ledovec Pastoruri, Peru

Ledovec Pastoruri, Peru Shutterstock

V peruánských Andách se můžete vydat do Národního parku Huascarán na ledovec Pastoruri. Navzdory nadmořské výšce se jedná o docela jednoduchou trasu, ale i ta může dát člověku zabrat. Rozhodně ale stojí za to. Pastoruri se svou rozlohou 8 kilometrů čtverečních a délkou 4 kilometry nabídne zajímavý panoramatický výhled. V této oblasti se můžete setkat také s královnou And, gigantickou puya raimondii z čeledi broméliovitých, která roste až do výšky 12 metrů. Možná budete mít štěstí a uvidíte ji v květu, předpokládá se totiž, že vykvétá pouze jednou za 100 let. Doporučujeme vydat se také k jezeru Pastoruri, v jehož okolí se můžete věnovat i zimním sportům.

Obtížnost: snadná

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

6. Ledovec Jostedal (Norsko)

Ledovec Jostedal, Norsko

Ledovec Jostedal, Norsko Shutterstock

Jostedal v národním parku Jostedalsbreen je největší kontinentální ledovec v Evropě. Můžete se těšit na pohádkovou krajinu a túry od údolí až po fjordy. To vše za překvapivě příjemných teplot a s lehkostí. Mezi nejoblíbenější trasy patří výlet na ledovcové rameno Nigardsbreen, kam můžete v klidu vyrazit i s rodinou. Narozdíl od ostatních ledovců se tady za poslední roky krajina téměř nezměnila, což je určitě dobrou zprávou. Není na škodu si sehnat průvodce a vyrazit do národního parku, třeba z nedalekého městečka Jostedalen. V létě si můžete zkusit sjet místní řeku.

Obtížnost: snadná

Chci do Norska

7. Ledovec Langjökull (Island)

Ledovec Langjökull, Island

Ledovec Langjökull, Island Shutterstock

Druhý největší ledovec islandu, Langjökull je dlouhý vice než 50 kilometrů, dosahuje výšky 1235 metrů a rozléhá se na 950 kilometrech čtverečních. Táhne se od severovýchodu až na jihozápad. Velmi oblíbeným bodem pro výletníky je vodopád Gullfoss (zlatý vodopád). Těšit se můžete i na ledové jeskyně. Mimochodem, na túru si můžete půjčit sněžné skútry a užít si nevšední vyjížďku ledovcovým rájem.

Obtížnost: snadná

Města jako stvořená pro zimní výlet

Čtěte také:

Města jako stvořená pro zimní výlet

8. Stubaiský ledovec (Rakousko)

Stubaiský ledovec, Rakousko

Stubaiský ledovec, Rakousko Shutterstock

Abyste si sáhli na ledovec, nemusíte cestovat nikam daleko. V sousedním Rakousku vás přivítá největší ledovcová lyžařská oblast složená z několika ledovců. Této oblasti dominuje především lyžování, ale to rozhodně neznamená, že nemůžete popadnou svou výbavu a vydat se na túru. Najdete tu řadu tras pro začátečníky i středně pokročilé. Panoramatické výhledy a čerstvý horský vzduch vás určitě neminou.

Obtížnost: lehká až střední (v závislosti na trase)

Dovolená v Rakousku

9. Mendenhallův ledovec (USA)

Mendenhallův ledovec, USA

Mendenhallův ledovec, USA Shutterstock

Možná si Spojené státy americké hned nespojíte s ledovci, ale nezapomeňte, že součástí jejich území je také Aljaška. Mendenhall je součástí Juneauského ledovce poblíž stejnojmeného města. Pod povrchem řeka vyřezala jeskyně, které vám vezmou dech. Obklopeni mrazivou krásou ve všech odstínech modré si budete připadat jako na jiné planetě. Pokud se budete chtít pokochat také okolní krajinou, vyrazte na vyhlídku, které se přezdívá Drive-in, protože se k ní dostanete autem.

Obtížnost: snadná

10. Ledovec Pasterze (Rakousko)

Ledovec Pasterze, Rakousko

Ledovec Pasterze, Rakousko Shutterstock

Pasterze je nejdelším ledovcem v Rakousku a ve východních Alpách. Táhne se až na úpatí nejvyšší hory Rakouska, 3798 metrů vysokého Großglockneru. Dříve bylo nejlepší variantou vyjet na vrcholek lanovkou, ale po ústupu ledovce si můžete dát i pohodlný výšlap. Tento fakt je bohužel smutným svědectvím nevratných důsledků globálního oteplování.

Obtížnost: lehká až střední (v závislosti na trase)

Zdroj: ab in den urlaub 

16.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín