Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Krabi, Thajsko

Krabi, Thajsko Shutterstock

Jedno thajské přísloví říká: „Žiješ, tak se nezapomeň smát“. A dost možná si na něj vzpomenete, když se vydáte do místní provincie Krabi. Právě tady narazíte na nespočet důvodů, proč mít ústa stále od ucha k uchu. Na tomhle kousku světa si přijde na své milovník krásných pláží, dobrodruh, jehož lákají krásy džungle, horolezec i gurmán, který přijel okusit všechny chutě thajské kuchyně.

Turistická destinace s kouzlem starých časů

Pláž v Krabi, Thajsko

Pláž v Krabi, Thajsko Shutterstock

Krabi, které se nachází na jihovýchodě Thajska, je dlouhodobě na seznamu mnoha cestovatelů z celého světa. Najdete tu bujnou vegetaci ve vnitrozemí, strmé vodopády, desítky přilehlých romantických ostrůvků a samozřejmě dlouhé pláže s bělostným pískem a tyrkysovým mořem. Krabi si i přes svoji turistickou oblíbenost zachovalo svůj původní šarm, a tak zde všude uvidíte autentické oprýskané restaurace a bary, kde vám za malý peníz přinese usmívající se domorodec jídlo, které vaše chuťové pohárky vystřelí do nebeských výšin.

Dovolená v Krabi 

Ostrovy všude kolem

Ostrovy Phi Phi, Thajsko

Ostrovy Phi Phi, Thajsko Shutterstock

Jestli milujete objevování, plavbu lodí a krásnou přírodu, stane se tenhle kousek Thajska vaší srdcovou záležitostí. Na Krabi najdete více než dvě stovky rozmanitých ostrovů. Vyplatí se najmout si místního průvodce a vidět toho co nejvíc. Vydejte se po stopách Jamese Bonda na James Bond Island a užívejte si scenérie, kde se natáčela velká část jednoho z těchto kultovních filmů. A u kasovních trháků ještě zůstaneme – milovníci kinematografie pravděpodobně zbystří při vyslovení názvu Ostrovů Phi Phi. Právě tady totiž božský Leonardo di Caprio pobíhal po Maya Beach při natáčení filmu Pláž. Mimochodem tato přírodní krása je po čtyřech letech znovu otevřená turistům.

Dovolená na ostrovech v Thajsku: Spolehlivý lék na podzimní splín

Čtěte také:

Dovolená na ostrovech v Thajsku: Spolehlivý lék na podzimní splín

Pláže, ze kterých se tají dech

Pláž Ao Nang v Krabi, Thajsko

Pláž Ao Nang v Krabi, Thajsko Shutterstock

Bělostné pláže a korálové útesy nejsou na pohlednicích z Krabi výtvorem šikovného grafika, ale skutečným dílem matky přírody. Vyrazte na poloostrov Rayal, který je jednoznačně nejvyhledávanější oblastí Krabi a nechte se okouzlit zdejším jemným pískem, tyrkysovou vodou, vápencovými útesy a jezírky ukrytými uprostřed skal. V místě nejsou žádné auta ani silnice, takže jestli hledáte tropický ráj, jste na tu správně. Plážoví povaleči by si neměli nechat ujít ani Ao Nang, hlavní pláž Krabi, kde si můžete užít fantastický výhled na moře i okolní ostrovy a všude se kam se podíváte se rozprostírají skály pokryté bujnou vegetací. Jestli však toužíte po větším klidu, nasedněte na tuk tuk, který vás zanedlouho zaveze na Nopparat Tara, pláž která se nachází v místním národním parku, ale není zdaleka tak turisticky vytížená. A pokud si přivstanete, tak je dost možné, že si tu kromě malebné přírody a šplouchání vln, budete užívat soukromý východ slunce.

Objevte Krabi 

Tygří chrám a mniši

Tygří chrám v Krabi, Thajsko

Tygří chrám v Krabi, Thajsko Shutterstock

Těm, kteří jsou spirituálně založeni i všem ostatním určitě učaruje tzv. Tiger Cave Temple. Budhistický chrámový komplex uprostřed překrásné přírody. Připravte se ovšem na to, že tahle návštěva prověří i vaši fyzickou kondici, za pohled do útrob obdivuhodné stavby, budete muset zaplatit vystoupáním 1237 schodů. Na vrcholu vás však za tuto námahu odmění neuvěřitelný výhled – moře, vysoké skály, sady palmových plantáží, mangrovy a Andamanské ostrovy. Vaše bolavé údy, zde můžou spočinout v chrámu a meditovat po vzoru budhistických mnichů, kteří tu žijí už stovky let. Místo dostalo název podle kočkovité šelmy a nachází se zde jeskyně, kde opravdu můžete na vlastní oči spatřit mnoho soch tygrů rozličných velikostí.

Nejkrásnější pláže v Thajsku

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže v Thajsku

Příroda, potápění a horolezectví

Horolezectví v Krabi, Thajsko

Horolezectví v Krabi, Thajsko Shutterstock

Jestli nejste typ turisty, co by se dokázal celé dny jen slunit na pláži, pak pro vás dobrou zprávou bude, že se právě nacházíte v ráji všech potápěčů. Vyhlášenou lokalitou, kde se můžete ponořit do hlubin a pozorovat korály a mořské živočichy je ostrov Koh Lanta Yai. Má zhruba 20 km čtverečních a najdete zde mnoho menších pláží, kde zdaleka není tolik turistů. V případě, že jsou vaši srdcovou záležitostí lana a mačky, máte taktéž důvod k radosti. Takové množství vápencových skal a lezeckých cest různých obtížností jen tak nikde nenajdete. A až už vás z toho lezení a šnorchlování začne bolet tělo, zajděte se pokochat do domova mnoha exotických druhů zvířecí říše parku Thung Teao, který se nachází uprostřed džungle. Můžete se tu vykoupat v přírodní laguně Emerald Pool, která vás potěší prohřátou blankytnou vodou.

Ochutnejte Krabi 

Jedna z nejlepších kuchyní světa

Thajská kuchyně

Thajská kuchyně Shutterstock

Mluvit o Thajsku a nezmínit jídlo, by byl naprostý hřích a i v Krabi se přesvědčíte, proč je thajská kuchyně jednou z nejoblíbenějších na světě. Mlsný jazýček zde uspokojí jak luxusní restaurace, tak autentická místní bistra a pouliční stánky. Vsaďte se, že ochutnáte možná ty nejlepší mořské plody, nudle či kari, které jste kdy jedli. A povinnou zastávkou každého milovníka dobrého jídla by měl být i trh Chao Fah, který se nachází přímo v městě krabi. Můžete tu ochutnat snad všechny možné speciality místní kuchyně v prostředí mumraje typické thajské tržnice.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

05.03.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín