Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Geocaching – zpestří vaši dovolenou, přinese dětem pohyb, zajistí nové zážitky!

Další víkend před vámi, děti si chtějí užít co nejvíce dobrodružství a vás již nudí každoroční navštěvování památek v blízkém okolí? Mnoho z vás přitom ani neví, že kraj, který za celý život přece znáte jako vlastní boty, má stále co nabídnout. Neváhejte a přidejte se ke geocacherům – získáte na okolní přírodu zcela nový pohled a kdo ví, dost možná se ze sezonní zábavy stane koníček na celý život.

Geocaching

Geocaching

Co si pod pojmem geocaching představit?

Jedná se v podstatě o typ turistiky, kde vás na konci čeká příjemný bonus v podobě nalezení nějakého „pokladu“ a připsání dalšího zdolaného místa do vašeho seznamu. Hlavní myšlenka tohoto neobvyklého sportu je ukázat lidem nové oblasti a motivovat je k pohybu. Proto jsou poklady, nazývané cache ("kešky"), ukládány na nejrůznějších místech nejen u nás, ale po celém světě.

Aktivní hledač používá různé aplikace a turistické přijímače GPS, ve kterých jsou zaznamenány polohy jednotlivých cachů, vždy s krátkým popiskem daného místa a nějakou zajímavostí. To, že souřadnice naleznete, však ještě nemusí znamenat vítězství – cache jsou uloženy v krabičkách či barelech, aby byly chráněny před nepřízní počasí a tyto ochranné schránky jsou poté uloženy do keře, vykotlaného pařezu, nenápadné mezery mezi stromy, nebo na jakékoli jiné bezpečné místo, vždy podle aktuálních možností tvůrce.

Nemusíte být ani oficiální geocacher, abyste se mohl honby za pokladem zúčastnit – velice časté jsou skupinky, ve kterých má pouze pár členů aplikaci reálně staženou a ostatní se s nimi vydají hledat cache pouze pro zábavu. Svým způsobem je toto škoda, jelikož pořízení těchto aplikací je zcela zdarma a pomůže lépe zaznamenat již navštívené cíle. Velice oblíbená je například aplikace c:geo a užitečné informace nalezne každý zvědavý začátečník také na stránkách Geocaching.com.

Stáhněte si aplikaci a vyražte na lov!

Stáhněte si aplikaci a vyražte na lov!

Navštivte oblasti nevídané

Po celém světě existuje přes 2 miliony schránek čekajících na nalezení. Není tedy divu, že se cache krom historicky bohatých či jinak známých míst nacházejí i v ukrytých oblastech uprostřed krásné krajiny. Nejednou je tedy třeba překonat hory, ujít dlouhou trasu napříč krajinou, či přebrodit nějaký ten vodní tok.

Rozhodně doporučuji zařadit nalezení jedné ze schránek do programu při absolvování dovolené, mohli byste si díky tomu rozšířit obzory, dozvědět se něco nového o další části země a především navštívit krom turisticky běžně vyhledávaných míst také oblast, která není tak známá a je tudíž klidná a jen vaše. Navíc je téměř jisté, že bez geocachingu by tato místa hned tak objevena nebyla.

Při cestování po České republice jsou například oblíbené schránky v okolí vodních toků, které vznikly poměrně nedávno. Zajímavé poklady tak naleznete u Vírské či Brněnské přehrady, nebo u nádrží Nové Mlýny. Po celém světě pak najdete plno netradičních míst, jejichž dosažení je především pro ty zkušenější hledače – cache nalezneme na dně oceánu, na vrcholcích hor, zavěšené stovky metrů nad zemí, hovoří se i o schránce ve vesmíru.

Kešky mohou být schované kdekoliv

Kešky mohou být schované kdekoliv

Děti a poklady? Ideální kombinace

Základní principy geocachingu jako by lákaly rodiny s dětmi – protože poklady má rád každý, ale kdo si u nich užije nejvíc dobrodružství? Přece ti nejmenší! Proto je v některých schránkách krom bločku a tužky na zapsání návštěvy také několik maličkostí, které zde nálezci nechávají. Tuto pozornost si můžete odnést a vyměnit ji za jinou drobnost, která zase udělá radost někomu jinému. A i zde se můžete držet originality, jelikož není pevně stanoveno, co musí onou maličkostí být. Běžně tak v krabičkách najdete postavičky z kinder vajíček, klíčenky, placky, žvýkačky, šperky, přívěsky, nebo cokoliv jiného, co se do takové krabičky vejde. Děti si tak krom skvělého zážitku a výletu přírodou odnesou i hrstku informací o nalezeném místě a milou pozornost z krabičky. Výměnou za to nechají i ony nějakou drobnost, která i po letech připomene, že ony zde byly.

Děti v kešce mohou najít něco na památku

Děti v kešce mohou najít něco na památku

Další pravidlo pak říká, že kešky jsou od sebe vzdáleny minimálně 160 metrů. K přepravě mezi jednotlivými schránkami samozřejmě můžete použít jakýkoli dopravní prostředek dle vlastního výběru, vzhledem k cílům této turistiky je samozřejmě nejlepší zvolit jízdu na kole, nebo si udělat pořádný výšlap. A co víc, díky široké škále míst a přepravních možností se můžete vydat za dobrodružným hledáním schránek opravdu kdykoli podle vašeho aktuálního umístění – pokud máte kešek v okolí hodně, můžete je prozkoumat při venčení domácích mazlíčků. Jestli se rádi procházíte, může být keška další zastávkou při klidné procházce. No a pokud rádi cestujete s dětmi či ve skupinách, hledání kešek může být vaším programem třeba na celý víkend!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín