Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gran Canaria: Malý "kontinent" uprostřed Kanárských ostrovů

Kanárské souostroví je seskupení několika jedinečných světů, z nichž každý dokáže okouzlit něčím jiným. Pokud však hledáte skutečně originální místo, zkuste navštívit Gran Canarii. Díky rozmanitému rázu krajiny a velkým kontrastům mezi živoucími městy a ospalými vesničkami se Gran Canarii trefně přezdívá „malý kontinent“.

Dovolená na tomto „malém kontinetu“ proto může vypadat všelijak – můžete ji strávit na pláži v obležení majestátních písečných dun, dobrodružnými túrami po vysokých horách či poznáváním místních vzácných pamětihodností. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu – anebo zvolíte starou dobrou možnost „od všeho trochu“, z Gran Canarie budete nadšeni!

Gran Canaria je s rozlohou 1560 km2 třetím největším ostrovem Kanárských ostrovů. Žije zde asi 850 tisíc obyvatel, z nichž 382 tisíc žije v hlavním městě ostrova i celého souostroví, v Las Palmas. Nejvyšší hora Gran Canarie se jmenuje Pico de las Nieves, jejíž vrchol se tyčí do úctyhodných 1 949 metrů nad mořem. Hlavním zdrojem obživy většiny obyvatel je „překvapivě“ cestovní ruch, který je na ostrově frekventovaný celoročně.

Za celoroční zájem turistů může mimo jiné zdejší velmi přívětivé klima – ne náhodou je přece Gran Canaria přezdívána „ostrovem věčného jara“. Příjemné teploty, které se v létě pohybují okolo 26 a v zimě okolo 20° C, tvoří v kombinaci s 320 slunečnými dny v roce skutečně ideální podmínky pro návštěvu ostrova v průběhu celého roku.

Hory nebo písek? Sever nebo jih?

Celý ostrov by se dal rozdělit na dvě části: sever a jih. Zatímco severní oblast, kde leží také hlavní město Las Palmas, se vyznačuje hornatějším charakterem krajiny s chladnějším podnebím, jih ostrova je nížinatý a převládá zde teplejší počasí.

Mezi turisty se větší oblibě těší především jih Gran Canarie. Kromě přívětivějšího počasí jsou to také obrovské písečné duny, které majestátně okupují široké pobřeží ostrova. Pohled na obrovské, až 30 metrů vysoké, duny, které se postupně svažují k pobřeží a končí až hluboko na mořském dně, je vskutku úžasný. Jedny z nejvyšších dun se nacházejí v okolí oblíbeného letoviska Maspalomas, kde zabírají plochu až 400 hektarů.

Pureto Mogán je zase krásné městečko na jihozápadním pobřeží, kterému se díky vodním kanálům a kouzelné atmosféře přezdívá „malé Benátky“.

A pokud si svou dovolenou nedovedete představit bez noční zábavy, je tu pro vás Playa del Inglés. Jakmile se obloha začne halit do červánkových odstínů zapadajícího slunce, začne se z nekonečných řad barů a diskoték ozývat hudba, v jejíchž rytmech můžete protančit klidně celou noc.

V kontrastu k letoviskům na jihu ostrova je tu sever a vnitrozemí, jejichž ráz krajiny nemá s písčitým jihem moc společného. Vysoké duny na jihu zde totiž střídají vysoké hory sopečného původu, jimž takřka v samém srdci ostrova vévodí Pico de las Nieves. Celé pohoří, v němž tato hora leží, je jedno z nejlepších míst na Kanárských ostrovech, kam vyrazit za turistikou, horolezectvím i cyklistikou.

Takřka povinností na severním pobřeží je návštěva hlavního města Las Palmas s nádherným historickým centrem Vegueta. Atmosféru starých Kanárských ostrovů můžete dodnes okusit v městečkách Santa María de Guía nebo Puerto de las Nieves. A jestli milujete historii, navštivte třeba město Arucas s nádhernou neogotickou katedrálou či Teror se zachovalou koloniální architekturou.

04.08.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín