Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamburk: hrdá krása severu a evropská zelená metropole

Hamburk - Chilský dům

Hamburk - Chilský dům

Se svým přístavním šarmem a otevřeností vůči světu patří hanzovní město Hamburk mezi nejkrásnější evropské metropole a nabízí svým hostům městský i zelený život ve své ryzí podobě: rozmanité hotely, restaurace, divadla a obchody, vkusné polabské pláže a zelené břehy řeky Alster, čilý přístav a pamětihodnosti z více než 1200leté historie města.

Město superlativů. A nejhříšnější třída na světě

Ve druhém největším německém městě čeká návštěvníky vytříbená nabídka: nejvybranější umění a kultura, muzikály slavící celosvětové úspěchy, báječná muzea, náročné i zábavné divadlo, opery, jeden z nejlepších baletních souborů na světě, vynikající gastronomie, luxusní nakupování, rušný noční život a památky, z nichž nejstarší vznikly před více než 1 200 lety.

Budova Labské filharmonie

Budova Labské filharmonie

Hamburk je moderní a kosmopolitní, mondénní a trendem – a plný protikladů. Doslova na každém rohu vám nastaví trochu jinou tvář a vtáhne do trochu jiné atmosféry – a přesto tu vše tvoří harmonický celek: tu mírně ztřeštěná čtvrť St. Pauli s pověstnou Reeperbahn, možná nejhříšnější třídou na světě, tam bohaté předměstí Blankenese s honosnými vilami.

Anebo hamburské City – jediná část, jejíž břehy omývá přehrada s názvem Alstersee. Její větší část, vodní plocha o rozloze 160 hektarů s názvem Außenalster, je rájem jachet a člunů. Jedná se o nejbližší hamburskou rekreační oblast ze všech a místo, kde se dá velmi dobře aktivně relaxovat anebo jen tak nečinně odpočívat. Podobné kvality má i druhá, menší část, tzv. Binnenalster, přímo v srdci města, která je lemována kavárnami, obchody a exkluzivní ulicí Jungfernstieg.

Hamburská čtvrť Speicherstadt

Hamburská čtvrť Speicherstadt

Během návštěvy Hamburku byste si každopádně neměli nechat ujít prohlídku přístavu a historické čtvrti Speicherstadt se starobylými mosty. Jen tady je navíc k vidění i Miniatur Wunderland, kouzelný svět miniatur, největší model železnice na světě v hamburské přístavní čtvrti Speicherstadt, který je superlativem sám o sobě. A nesmíme zapomenout na symbol "hudby budoucnosti“ - Labskou filharmoni. Tato impozantní koncertní síň, která byla slavnostně otevřena v lednu 2017, je novou dominantou HafenCity a celého města.

Kouzelný svět miniatur

Kouzelný svět miniatur

Staré město, přístav a Rybí trh: místa, které si prostě nesmíte nechat ujít

Mnozí však považují za nejatraktivnější oblast staré město. Návštěvníka přenese do časů dávno minulých, kdy tu bohatým kupcům vzkvétaly nesmírně výnosné obchody s kávou, čajem a kořením, stačí zajít např. do ulice Cremon se slavným chilským domem. Anebo do Deichstraße, další ze starých kupeckých ulic s obchodními a činžovními domy ze 17. až 19. století a řadou výtečných restaurací a hospůdek, kde se dá příhodně vzpomínat na staré dobré časy.

Hamburský přístav

Hamburský přístav

Absolutním vrcholem každé návštěvy Hamburku je však bezesporu okružní plavba přístavem, kterou lze nastoupit z nábřežních mostů. Odtud je to co by kamenem dohodil i ke Starému labskému tunelu: v budově s markantní kopulovitou střechou se skrývají čtyři velké výtahy, které sjíždějí s lidmi i osobními automobily již od roku 1911 do téměř 24metrové hloubky. Po krátké procházce pod tokem Labe vyjdete či vyjedete na labském ostrově Steinwerder opět na denní světlo.

Odtud se lze kochat pohledem na polabské panorama s výběžky přístavu, na věž sv. Michela a tři historické muzejní lodě kotvící v přístavních vodách. A další povinný bod: Rybí trh v Altoně. Každou neděli se zde od brzkých ranních hodin rozjíždí dražba čerstvých ryb v podání poměrně svérázných chlapíků – nákup, na který nezapomenete.

Rybářský přístav a Dockland

Rybářský přístav a Dockland

Yeah, yeah, yeah: Beatles a Hamburk

Nezapomenutelní jsou i Beatles: tito hoši z Liverpoolu se na Hamburk v 60. letech snesli se svými až osmihodinovými vystoupeními v legendárním Star-clubu jako smršť. V samém středu St. Pauli je této tzv. famózní čtyřce zasvěcen neobyčejný památník: náměstíčko s žulovou dlažbou, jejiíž spáry jsou vyplněny tenkými, kruhovitými ocelovými pásy, do kterých je vyryto na 70 titulů písní. Tuto kruhovou plochu lemují zapuštěná osvětlovací tělesa, jejichž pohyblivé světlo vytváří iluzi otáčející se gramofonové desky, na které stojí i samotní členové skupiny, John, Paul, George a Ringo, resp. jejich ocelové obrysy. Ať už jste fanouškem Beatles či nikoliv: Hamburk si vás získá tak jako tak. 

Hamburk

Hamburk

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín