Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitlerovo Orlí hnízdo

Bavorské Alpy

Bavorské Alpy

Bavorské Alpy patří díky pohádkově krásné přírodě k oblíbeným turistickým cílům. Právě zde, poblíž jihobavorského města Berchtesgaden, přímo na vrcholku hory Kehlstein, vyrostla v letech 1937-1938 honosná horská chata známá pod názvem „Hitlerovo Orlí hnízdo“.

Hitlerova čajovna

Oficiální název, který najdeme ve všech brožurách, mapách a informačních materiálech je Kehlsteinhaus nebo také Kehlstein Teehaus (čajovna). Chatu nechal postavit pro samotného vůdce jeho nejbližší spolupracovník a osobní tajemník Martin Bormann u příležitosti Hitlerových 50. narozenin. Právě zde bylo rozhodnuto o zahájení II. světové války.

Jízdenky na Orlí hnízdo

Na centrálním parkovišti je třeba si zakoupit jízdenku nahoru a ihned po příjezdu na stanoviště autobusů přímo pod Kehlsteinem i zpáteční lístek s přesně stanoveným časem odjezdu. Kdo si zpáteční jízdenku nekoupí, ten nejede. Na prohlídku Orlího hnízda vám budou stačit 2-3 hodiny.

Na Kehlstein vede i turistická stezka. V tomto případě je vhodné si vyčlenit na výlet celý den.

Trasa na Orlí hnízdo - autobus, tunely a výtah

Cesta na Orlí hnízdo Adolfa Hitlera začíná 6,5 km dlouhou jízdou speciálně upraveným autobusem po strmé silnici zaříznuté ve skále. Během 15 minut vystoupáte 700 výškových metrů, projedete pěti tunely. Jakmile dorazíte na horní parkoviště pod vrchol hory Kehlstein (1.834 m n. m.), projdete mramorem obloženým tunelem až k dobovému výtahu, který vás vyveze ještě o 124m výše, přímo do nitra samotné chaty.

Tunel pod Orlím hnízdem

Tunel pod Orlím hnízdem Corey Leopold

Orlí hnízdo zdobí i krb od Mussoliniho

Honosnému interiéru Orlího hnízda dominuje osmihranná místnost s překrásným mramorovým krbem, který Hitlerovi věnoval Benito Mussolini. Hlavní místnost byla dříve používána pro významné návštěvy, dnes slouží jako výletní restaurace. V budově se také nachází pokoj tehdejší milenky vůdce, Evy Braunové a prosklená galerie, ze které je nádherný výhled do okolí.

Krb od Mussoliniho

Krb od Mussoliniho Dennis Jarvis

Výhledy z Kehlsteinu nejen na jezero Königsee

Z hory Kehlstein je úchvatný výhled na Alpské vrcholky, Národní park Berchtesgaden,  jezero Königsee, které je nejvýše položeným jezerem v Německu a mnoho okolních vesniček. V případě opravdu hezkého počasí stojí zato absolvovat pěší procházku po hřebeni směrem k velkému dřevěnému kříži vyznačujícímu nejvyšší bod Kehlsteinu.

Výhled z Kehlsteinu

Výhled z Kehlsteinu

Orlí hnízdo - otevírací doba a vstupné

Orlí hnízdo můžete navštívit v období od května do října. První autobus vyráží z dolní stanice v 08:30 hodin, posední v 16:00 hod. Vstupné činí cca 16Eur na osobu.

Doporučená doba návštěvy je hned ráno, než se začnou hrnout davy turistů. Čím více lidí, tím rychleji se kouzlo z tohoto místa vytrácí.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín