Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní města světa, která vám učarují

Šest světadílů, nespočet států, nespočet překrásných měst. Která světová hlavní města jsou ta nej? To nelze jednoznačně říci, neboť každý cestovatel upřednostňuje něco jiného. Jednoho zajímají památky,  jiného nekonečná pohoda na písečných plážích, dalšího třeba výstup na některou z osmitisícovek. Následující řádky vám alespoň některé ze světových metropolí představí.

1. Řím – Itálie (Evropa)

Známé rčení praví, že všechny cesty vedou do Říma. Jedna z hlavních světových metropolí má mnoho tváří. Společenské, kulturní i politické centrum Itálie soustřeďuje na svém území bezpočet historicky cenných památek, přičemž celá řada z nich se dá spatřit během jediného dne. Už jste viděli Pantheon s pověstnou dírou ve stropě, dřívější dějiště gladiátorských zápasů - monumentální Římské Koloseum či jste hodili minci do Fontány di Trevi?

Řím – Itálie

Řím – Itálie

2. Bejrút – Libanon (Asie)

Hlavní město Libanonu plné starobylých chrámů, krásných koloniálních domů, které jsou protikladem moderního, velmi luxusního centra města, bývá nazýváno „Paříží Blízkého východu“. Poměrně netypické arabské město vás mile překvapí vcelku příznivými cenami a hlavně minimem turistů, což potěší hlavně ty, kteří touží prohlédnout si toto krásné město a jeho památky v klidu, bez tlačenic a front u vstupů.

Bejrút – Libanon

Bejrút – Libanon

3. Tokio – Japonsko (Asie)

Po příjezdu do japonského Tokia nabudete dojmu, že už nikdy a nikde na světě nespatříte takový mumraj, chaos, davy lidí, množství blikajících neonových reklam a světel, jako právě v rušné japonské metropoli. Zorientovat se v tak složitém lidském mraveništi bude úkolem přímo bojovým, avšak ne nesplnitelným. Jakmile překonáte prvotní šok, můžete začít plnými doušky nasávat neopakovatelnou atmosféru tohoto obra mezi hlavními městy.

Tokio – Japonsko

Tokio – Japonsko

4. Victoria – Seychely (Afrika)

Hlavní město nádherných Seychelských ostrovů, Victoria, je vůbec nejmenším hlavním městem na světě. Třetina populace celých Seychel, okolo 25 tisíc, žije právě zde. Victoria se pyšní nádhernými botanickými zahradami se spoustou exotických rostlin, koření i mnoha druhy orchidejí a ovocných stromů.  Navštívit můžete i buddhistický chrám, jako suvenýr si nezapomeňte koupit pravou vanilku, kokosový olej či voňavé mýdlo.

Victoria – Seychely

Victoria – Seychely

5. Ottawa – Kanada (Severní Amerika)

Poměrně konzervativní kanadská metropole bez mrakodrapů, zato plná památek s nádechem romantiky, ale i moderní zástavbou, má turistům rozhodně co nabídnou. Nenechte si ujít návštěvu Národní galerie/National Gallery of Canada, 92m vysoká věž Peace Tower vám ukáže město z ptačí perspektivy. Milovníky kultury potěší možnost zúčastnit se některé z kulturních akcí či festivalů, třeba květnového festivalu tulipánů, který patří k největším na světě. Pravou perlou mezi turistickými cíli v Ottawě je Wellington street, což je obrovský komplex novogotických a viktoriánských objektů s překrásnými francouzskými a anglickými zahradami.

Ottawa – Kanada

Ottawa – Kanada

6. New York – USA (Severní Amerika)

Jedinečné velkoměsto s atmosférou, kterou jinde nezažijete, to je New York. Obří metropole, kde se střetávají různé národnosti a kultury, město umění a sportu je nejnavštěvovanějším městem celých Spojených států. Zajímá vás, která místa mají turisté nejraději? Bezpochyby největší americký symbol - Sochu Svobody, nechybí Central Park plný zeleně, Times Square, Wall Street, Manhattan…. Výčet newyorských zajímavostí by byl nekonečný.  Jen málo míst v USA nabízí tolik turisticky atraktivních míst jako právě NY.

New York – USA

New York – USA

7. Havana – Kuba

Metropole Kuby, to je temperamentní kráska plná starých bouráků, překrásných Kubánek vlnících se v latinsko-amerických rytmech, prosycená vůní doutníků a bílého rumu, tak živá a svá, jako celá Kuba. Pestrobarevná koloniální architektura města, usměvaví lidé i všeobecná pohodová atmosféra vás úplně pohltí. Vydáte-li se po stopách Ernesta Hamingwaye, který zde žil celých dvacet roků, brzy zjistíte, proč autor nesmrtelných literárních děl toto město i celou Kubu tak miloval.

Havana – Kuba

Havana – Kuba

8. Buenos Aires – Argentina (Jižní Amerika)

Nejdůležitější argentinský přístav se řadí mezi světové metropole, jejichž popularita stále stoupá. Město je proslulé krásnými zelenými parky, okouzlujícími promenádami, bohatým nočním životem, četnými muzei i ohromujícími historickými památkami. Srdcem a také hlavním centrem města je náměstí Plaza de Mayo s celou řadou zahrad, soch a fontán. Město mimo jiné ukrývá jeden z nejkrásnějších operních sálů na světě - Teatro Colón, který se stavěl celých 28let. Tato pozoruhodná renesanční stavba hostila v minulosti řadu světoznámých umělců.

Buenos Aires – Argentina

Buenos Aires – Argentina

9. Lima – Peru (Jižní Amerika)

Hlavní město země Inků rozprostírající se na březích Tichého oceánu se pyšní množstvím překrásných staveb, jichž je historické centrum plné. I přes četná zemětřesení se dochovala celá řada novoklasicistních a barokních staveb v koloniálním stylu. Krásný střed města je ale v přímém kontrastu s chudinskými čtvrtěmi a slumy, ve kterých žije či spíše přežívá velká část místních obyvatel. I toto je bohužel realita peruánské metropole.

Lima – Peru

Lima – Peru

10. Canberra (Austrálie)

Australská metropole patří mezi nejmladší hlavní města na světě. Ve městě plném zeleně a jezer nenajdete mnoho historických památek, vaši pozornost upoutají spíše jiné objekty, třeba nádherná botanická zahrada, galerie či Telstra Tower neboli 195m vysoká rozhledna.

Canberra - Austrálie

Canberra - Austrálie

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín