Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humr - v Mexiku levná pochoutka

Mexiko je nádherná země a místní kuchyně patří mezi nejzdravější na světě. V každém jídle můžete najít ovoce, zeleninu nebo luštěniny. Výrazné koření dodá pokrmům ten pravý říz nebo dochutí nezbytnou salsu. Naopak maso abyste v tradiční mexické kuchyni pohledali. Příjemným zpestřením jídelníčku tak bývají ryby nebo dary moře. Čerstvé krevety, slávky, mušle či humři jsou v místních restauracích velmi levnou pochoutkou. Právě Mexiko bylo destinací, ve které jsem poprvé ochutnala humra. Tohoto krásného mořského korýše jsem do té doby znala jen jako vězně v akváriích luxusních přímořských restaurací. Zdálo se mi zbytečné a snobské usmrtit to vznešené zvíře jen kvůli kousíčku masa. Horké mexické slunce a hlavně příznivé ceny na chvilku nalomily mé přesvědčení a přeci jen jsem humří maso ochutnala. Je opravdu výtečné. Jemné, delikátní a velmi dietní. Chutná výborně jen s bylinkovým máslem, v doprovodu krevet i grilované s chilli papričkami. Po návratu z Mexika jsem chtěla dopřát tuto lahůdku i svým blízkým. Dovolte mi abych vás seznámila s jednoduchou úpravou humra a la Mexiko.

Recept na přípravu humra a la Mexiko:

Přípravu humra bych rozdělila na dvě části. Ta první (a pro mě ne úplně příjemná) je usmrcení. Humří maso se totiž velmi rychle kazí a proto je lepší koupit si svou večeři ještě živou. Ideální je spotřebovat humra v den zakoupení. Preparování masa z krunýře a následnou kuchařskou úpravu zvládne i úplný začátečník. Pojďme se tedy pustit do vaření.

Fáze první – usmrcení a porcování

Humra lze usmrtit dvěma způsoby. Ponořením do vroucí vody nebo probodnutím do středu těla. Útlocitnějším povahám a začátečníkům doporučuji první variantu.

Budete potřebovat velký hrnec a umyvadlo napuštěné studenou vodou. Pro lepší manipulaci je ideální si přivázat humra na vařečku. Pozor nikdy nesundávejte gumičky z klepet, jsou to mocné zbraně. Osolenou vodu přiveďte k varu a vložte do ní humra po hlavě (nemrská sebou ani nepíská). Zhruba po 5 – 10 minutách (záleží na velikosti zvířete) by měl změnit barvu na sytě červenou. To je ideální čas na vyjmutí z vroucí vody a zchlazení v umyvadle (zastaví se tak var a maso zůstane křehké).

Uvařeného humra si položte na prkénko a odlomte klepeta. Tělo rozřízněte ostrým nožem od hlavy k ocasu, odstraňte vnitřnosti a vyjměte maso. K získání masa z klepet je ideální použít paličku nebo tupou stranu nože (pozor v levém klepetu je kost). Udeříme do kloubů a krunýř odstraníme. Pokud budete postupovat jemně, můžete použít krunýř jako originální servírovací misku. Maso je nutné ještě umýt ve studené vodě. Odstraní se tak případné zbytky krunýře. Ze zbylých částí humra lze uvařit chutný vývar. Fajnšmekři si mohou pochutnat i na jikrách či vysát maso z nožiček.

Fáze druhá – jdeme vařit

Humří maso je samo o sobě vynikající a tak není nutné přebíjet jeho chuť mnoha ingrediencemi. Budeme potřebovat.

  • Maso ze dvou humrů (nakrájené na plátky)
  • 0,5 kg loupaných krevet
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 4 jarní cibulky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Parmezán na posypání

Ve velké pánvi krátce orestujeme na olivovém oleji maso z humra spolu s krevetami a šalotkou. Dochutíme solí a pepřem. Po chvíli maso a krevety vyjmeme a do pánve nalijeme bílé víno a vaříme asi 2 minuty. Uvařeným masem naplníme připravené a očištěné krunýře. Zalijeme omáčkou z vína, posypeme parmezánem a dáme zapéct do předehřáté trouby. Stačí jen pár minut k roztavení sýra. Ideální přílohou je bageta nebo stylovější tortilla.

A kdybyste si chtěli pochutnat v Cancúnu na specialitách z humra či mořských plodů, tak vám mohu doporučit útulnou restauraci El Fish Friganta. Obsluha má vždy úsměv na tváři, jídlo je vynikající a čerstvé a chodí sem posedět i mnoho místních obyvatel.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín