Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské jezero Lago di Garda

Západ slunce u Lago di Garda

Západ slunce u Lago di Garda

Na severu Itálie mezi Pádskou nížinou a Alpami, se v nadmořské výšce 65m rozprostírá největší italské jezero Lago di Garda neboli Gardské jezero. Nachází se v regionech Lombardie, Veneto a Trentino-Alto Adige a díky vysokým horám, které jezero obklopují, zde panuje středomořské klima.

Dobrá dostupnost

Jezero Lago di Garda se těší velké oblibě českých turistů, a to nejen díky krásné přírodě, horám, křišťálově čisté vodě, vynikajícímu jídlu, přímořské atmosféře, ale také díky dobré dostupnosti – vzdálenost od Brna je přibližně 870km. Netrváte-li striktně na slané vodě, je pro vás Lago di Garda tím pravým dovolenkovým rájem.

Torbole u Lago di Garda, Itálie

Torbole u Lago di Garda, Itálie

Monte Baldo

Severní strana jezera je hornatá, zasahuje do Dolomit, skaliska místy připomínají norský fjord. Právě tato část je rájem pro horské turisty, horolezce, vyznavače nordic walkingu i paraglidingu. Na nejvyšší horu Monte Baldo (2218 m n. m.) se můžete vydat lanovou dráhou z města Malcesine.

Na vrcholku Monte Baldo, Itálie

Na vrcholku Monte Baldo, Itálie

Stanice San Michele je přestupní, odsud absolvujete druhou část jízdy unikátní lanovkou, jejíž kabinky se během výstupu otáčejí kolem své osy, čímž umožňují krásný panoramatický výhled. Vyjedete až do výšky 1753m n. m. a pěší túrou pak pokračujete až na samotný vrchol hory, odkud jsou nádherné výhledy na jezero a okolní města a vesničky.

Panoramatická lanovka na Monte Baldo

Panoramatická lanovka na Monte Baldo

Rovinatý jih

Na jihu si přijdou na své milovníci přímořské krajiny a atmosféry. Kdo by odolal olivovým hájům, rozlehlým vinicím, ze kterých pochází mimo jiné známé a vyhlášené víno Bardolino, subtropické květeně jako jsou cypřiše, oleandry, kamélie, podél pobřeží dokonce i palmy a hlavně azurově modré, průzračné vodě. Celková délka pláží 50 km skýtá opravdu dostatek prostoru pro milovníky slunění a vodních radovánek. Najdete tu jak velké centrální pláže s lehátky a slunečníky, tak malé plážičky, kde si užijete i trochu toho soukromí.

Jedna z pláží u jezera Garda v Itálii

Jedna z pláží u jezera Garda v Itálii

Cyklisti jsou vítáni

Pro vyznavače cykloturistky a in-line bruslení je oblast Lago di Garda splněným snem neboť patří k nejlepším cyklistickým regionům v Evropě. Kilometry a kilometry cyklistických tras všech obtížností, avšak té nejvyšší kvality proto nikoho nepřekvapí.

Cyklostezka u Malcesine, Lago di Garda

Cyklostezka u Malcesine, Lago di Garda

Okolní městečka

K nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším městečkům v okolí Gardského jezera patří bezesporu Malcesine a Limone sul Garda.

Malcesine

Městečko v regionu Veneto, které řada turistů považuje za nejkrásnější z celé oblasti, leží na břehu Lago di Garda přímo pod mohutnou horou Monte Baldo. Město má rozlohu cca 68 čtverečních kilometrů a žije zde okolo 3600 stálých obyvatel.

Historické centrum

Malebné centrum města je plné úzkých, spletitých uliček, obchůdků, hlasitých pouličních prodejců, kaváren a restaurací, ze kterých se line vůně tradičních italských pokrmů, ale hlavně historicky cenných památek. Asi nejznámější památkou v Malcesine je hrad Scaligero, který byl na počátku 20. století vyhlášen národní památkou, dále pak kostel Santa Maria della Fontana, radnice z 18. století, Kapitánský palác v goticko-benátském stylu a řada dalších.

Malcesine, Lago di Garda, Itálie

Malcesine, Lago di Garda, Itálie

K městečku patří malý přístav s barevnými domky, ve kterém kotví jak rybářské loďky, tak i luxusní jachty.

Limone sul Garda

Oblíbené turistické letovisko v regionu Lombardie se nachází na západním břehu jezera, hned za městem se tyčí vysoké, strmé skály. Zajímavostí je, že toto původně rybářské městečko bylo dlouhou dobu izolováno od okolního světa a bylo dostupné pouze lodí přímo z jezera, případně horskými cestami.

Všudypřítomné citroníky

Městečko je známé především díky pěstování citronů, vyhlášené je však také kvalitním olivovým olejem. V Limone je krásná kolonáda, kde volně rostou a pronikavě voní citroníky, nechybí restaurace, pizzerie, obchůdky. Na své si přijdou příznivci surfování, plachtění, cyklistiky, pěší turistiky nebo jen relaxace a nicnedělání v klidném prostředí uprostřed překrásné přírody.

Limone sul Garda, Itálie

Limone sul Garda, Itálie

Za zábavou do Gardalandu

U jižního cípu Lago di Garda se nachází zábavní park Gardaland – největší zábavní park v Itálii, kde vás čeká více jak 30 atrakcí jako plavba vorem, 4D kino, strašidelný dům hrůzy, volný pád z výšky 40m a hlavně jedna z nejrychlejších horských drah v Evropě dosahující rychlosti až 120km/hod.

Modré Tornádo v Gardalandu

Modré Tornádo v Gardalandu © Michael Paraskevas

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín