Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je vám zima? Ve vesnici Ojmjakon v listopadu 2017 naměřili -55 °C

Ojmjakon

Ojmjakon

Ojmjakon, vesnice s pěti sty padesáti obyvateli, leží na Dálném východě v ruské republice Sacha (nebo též Jakutsku) a je jedním z nejchladnějších trvale osídlených míst na planetě. V lednu 1926 tu dokonce naměřili neuvěřitelných -71,2 °C, čímž si vesnička vysloužila titul vůbec nejchladnějšího obydleného místa na světě. Od hlavního města Moskvy je Ojmjakon vzdálen přibližně 5300 km na severovýchod.

Běžný život na Sibiři

Obyvatelé vesnice Ojmjakon se živí rybolovem, myslivostí, chovem skotu a sobů. Kvůli nízkým teplotám nemohou pěstovat plodiny, a jsou proto odkázáni na dovoz některých potravin. To však neznamená, že by se jim nedostalo i moderních vymožeností. Ve vesnici je internet, mobilní komunikace a letiště, které vzniklo během druhé světové války. Navzdory krutým mrazům jsou místní na svůj domov patřičně hrdí. Jak tedy vlastně vypadá život na jednom z nejstudenějších míst? Auta stojí ve vyhřívaných garážích a předtím, než řidič vyjede ven, zahřívá motor alespoň deset až patnáct minut. V kabinách automobilů jsou instalována kamna, používá se arktická motorová nafta (smíchaná s petrolejem). Mnoho řidičů si vyrábí speciální domácí potrubí pro spalování paliva. Pokud tu někdo někam potřebuje převézt krávu, musí jí předtím dát na vemeno speciální podprsenku, aby nezamrzlo. Děti chodí do školy i při teplotě -50 °C, proudy nezamrzají ani při -70 °C a na ulici se lze setkat s ženami v kapronových punčochách. Dospělí se však oblékají hlavně do kožichů, bund, kožešinových klobouků, bot ze sobí kůže, zateplených kalhot a pochopitelně teplých ponožek. Kdo nechce mít omrzliny na obličeji, neměl by zapomenout ani na kuklu či roušku. Lidem tak často koukají ze zachumlaných tváří jenom oči. V Ojmjakonu jsou k dispozici nejen školy, ale i knihovna, tělocvična, nemocnice, čerpací stanice, pekařství a obchody. Ceny jsou zde ovšem vyšší než v Moskvě, např. bochník chleba zakoupíte za 50 rublů. Jedinečný ruský region je přesto stále oblíbenější i mezi turisty.

Život v Ojmjakonu je drsný pro všechny

Život v Ojmjakonu je drsný pro všechny

Sibiřský pól chladu

Nejkratší prosincový den tady trvá tři hodiny. V létě naopak panují tzv. bílé noci – světlo je po celý den. Léta se také vyznačují velkým teplotním rozdílem. Během dne může teploměr vyšplhat až na 30 °C a v noci pak klesnout pod nulu. Ojmjakon je dokonce jedním z mála míst na Zemi, kde teplotní výkyvy překonávají 100 °C.

Pohádková příroda

Drsnost prostředí a nesnadné živobytí je vynahrazeno nádhernou a jedinečnou přírodou. Jak už bylo zmíněno, existují tu proudy, které nezamrznou ani při sedmdesátistupňovém mrazu, a led, jenž naopak neroztaje ani při teplotě 30 °C. Cestovní ruch je v poslední době velmi rozvinutý. Co sem tedy táhne cizince z celého světa? Bezpochyby tajemné jezero Labynkyr; Moltanské skály se skalními kresbami, které jsou důkazem starověké kultury severních kmenů; majestátní ledovce; působivé polární noci; rychlá horská řeka Indigirka; nespočet vzácných rostlin a zvířat. Kromě přírodních krás přitahují pozornost turistů také muzea a gulagy. Na jaře se tady každoročně koná populární Festival pólu chladu, na němž se sejdou všichni představitelé zimy, včetně Dědy Mráze, Santa Clause a Pána chladu.

Příroda v okolí Ojmjakonu

Příroda v okolí Ojmjakonu

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín