Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kassel: pohádky bratří Grimmů a moderní umění

Zámek Wilhelmshöhe

Zámek Wilhelmshöhe © DZT/Florian Trykowski

Německý Kassel je městem mnoha tváří. Najdete tu pohádkový svět bratří Grimmů, moderní umění ve veřejném prostoru nebo také jednu z největších a nejdůležitějších sbírek Rembrandta a slavnou antickou sochu Kasselského Apollóna v zámku, jenž obklopuje úchvatný park – výkladní skříň zahradní architektury vrcholného baroka.

Šarm 50. let a atmosféra centra města

Město není v dnešní podobě ani tolik výsledkem rekonstrukce po válce, jako spíše nové výstavby na staré půdě. Východiskem projektu bylo totiž radikální skoncování s dědictvím minulosti. Přesto je Kassel dnes na řadu zdařilých ukázek architektury 50. let veskrze pyšný, jako např. na komplex Treppenstraße, který je již dlouho památkově chráněný. Centrum města nyní zdobí i moderní novostavby, umění na veřejných prostranstvích a nekonvenčně transformované plácky a náměstí.

První německé divadlo a Goethův slon

Kassel se také může pochlubit jednou z nejdelších divadelních tradic v celém Německu: v roce 1605 zde bylo postaveno vůbec první německé kamenné divadlo, dnešní Státní divadlo Kassel. Všechnu čest městu dělá – vedle stálice, zámku s barokním parkem Wilhelmshöhe (památka UNESCO), – i nabídka muzeí: v Nové galerii jsou k vidění ukázky umění z posledních dvou století, v Muzeu přírodních věd pak slavný Goethův slon. Kromě toho Kassel Muzeem bratří Grimmů vzdává čest památce dvou přeslavných jazykovědců a pohádkářů, kteří zde strávili 30 let života.

Svět bratří Grimmů oslovuje generace

Futuristická budova Světa bratří Grimmů se na okraji zelené aleje Karlsaue tyčí jako tajemný monolit. Muzeum Grimmwelt založené v roce 2015 interaktivním způsobem zprostředkovává napínavý kreativní život a dílo bratří Grimmů v období 19. století. Jedinečný muzejní projekt nabízí dočasný kouzelný domov malým i velkým, znalcům pohádek a fanouškům grimmovských děl. Vzhůru tedy do Kasselu – města víc než pohádkového!

Svět bratří Grimmů v Kasselu

Svět bratří Grimmů v Kasselu © GIMMWELT Kassel/H.S.

Barokní park Wilhelmshöhe – největší „skalka“ Evropy

Vskutku, tak bychom mohli nazvat barokní park Wilhelmshöhe, který leží v těsném sousedství stejnojmenného zámku. Rozsáhlý zahradní komplex, jenž zabírá plochu 240 hektarů, je skvělým příkladem prolínání různých směrů zahradní architektury z doby vrcholného baroka. Zpod více než 70 metrů vysokého podstavce bronzové sochy Herkula tu prýští denně více než 750 tisíc litrů vody do koryt potůčků a vodních náhonů dlouhých více než 12 kilometrů, jimiž voda proudí do Velké fontány zámeckého rybníku, aby pod přirozeným tlakem vylétla až do výšky 52 metrů. Obzvláště s příchodem soumraku je to skvělá podívaná, kdy jsou vodní kanály nasvícené od Herkula až k zámku. 

Park Wilhelmshöhe

Park Wilhelmshöhe © DZT/Florian Trykowski

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín