Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaunas - typicky litevské město

Kaunas, Litva

Kaunas, Litva

Do Litvy už dávno nemíří jen nadšení turisté, lačnící po panenské přírodě. Tento pobaltský stát má co nabídnout i obdivovatelům umění a architektury. Jejich kroky vedou obvykle do hlavního města Vilnius. Druhé největší litevské město má však také co nabídnout. Okouzlí vás svými památkami, krásnými parky i muzeem ve kterém přestanou zlobit i ti největší nezbedníci. Pokud chcete načerpat něco málo z národní povahy Litevců, tak nezapomeňte navštívit toto malebné město, ležící na soutoku řek Neris a Němen.

Kaunas se nachází ve středu Litvy a se svými 420 tisíci obyvateli leží ve stínu hlavního města Vilnius. Oproti kosmopolitnímu Vilniusu působí spíše provinčním dojmem. Téměř 95 % zdejšího obyvatelstva se hlásí k litevské národnosti. Mezi světovými válkami byl Kaunas krátce hlavním městem. Právě z této doby pochází celá řada reprezentativních budov a paláců v centru města. Najdete tady také největší přehradu v zemi, které je pro její rozlehlost přezdíváno kaunaské moře.

Kaunaská přehrada

Kaunaská přehrada
 

V minulosti býval Kaunas důležitým centrem obchodu a od roku 1440 také členem hanzy. Čilý obchodní ruch s obilím, dřevem, vlnou, solí, voskem či kožešinami podléhal přísným pravidlům. Rozmach města zbrzdily až útoky ze strany švédské a ruské armády. V době carského Ruska byl Kaunas prohlášen za hraniční a obranné město říše. V letech 1919 – 1939 se stal Kaunas z důvodu polské okupace Vilniusu hlavním městem Litvy. Až do druhé světové války byl převážně židovským městem. Listopad 1941 se zapsal do historie města černým písmem. Po německé okupaci zde proběhlo masové vraždění Židů. Bylo zastřeleno na 5 000 obyvatel. Devátá pevnost, ležící na okraji města se stala vězením pro 30 000 Židů, kteří sem byli deportování z Německa či Francie. Jejich památku zde uctívá 32 metrů vysoký betonový památník. Rozpad Sovětského svazu nastartoval přerod v moderní město. I přes nesporné kouzlo je mezi místními patrioty patrná nevraživost vůči obyvatelům Vilniusu.

Památník u Deváté pevnosti

Památník u Deváté pevnosti
 

Atmosféru města nejlépe nasajete během procházky po širokých bulvárech. Během procházky byste neměli minout Radniční náměstí, ze kterého vzhlíží jeho dominanta radniční věž, jejíž bílá věžička jí vysloužila přezdívku Bílá labuť. S trochou štěstí tady můžete pozorovat i tradiční litevskou svatbu.

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani katedrála, vystavěná z červených cihel s bohatě zdobenými interiéry. Bazilika sv. Petra a Pavla zaujme prolínáním architektonických stylů gotického, renesančního i barokního. Na konci pěší zóny se nachází obrovský kostel, postavený v tradičním pravoslavném stylu. Impozantní modro-bílý svatostánek svatého archanděla Michaela slouží, navzdory svému vzhledu, katolické církvi. Jen několik minut od rušného náměstí se nachází proslulý Perkunasův dům, pojmenovaný po pohanském božstvu hromu. Dům postavený v 15. století nezapře svou podobu s vilniuským kostelem Sv. Anny. V budově, dříve sloužící jako kaple či hanzovní dům, dnes sídlí škola.

Kostel svatého archanděla Michaela

Kostel svatého archanděla Michaela

Příjemným protipólem dávné historie je moderní pěší zóna, která bývala středověkou výpadovkou z Kaunasu do Vilniusu. Možná podlehnete svodům naleštěných výloh obchodů či symfonii vůní některé z mnoha restaurací. Zkuste ochutnat tradiční šaltibarščiai – studenou polévku z červené řepy, kopru a vajíčka na tvrdo, doplněnou o teplé brambory. Příznivci sportu mohou obdivovat úspěchy místních borců v Litevském muzeu sportu na Starém městě. Za návštěvu stojí také umělecká galerie Mykolas Žilinskas - hlavní litevské shromaždiště mezinárodního umění od egyptských mumií až po současnost. Obdivovatelům starých sovětských automobilů je určeno Muzeum Retromobile s několika naleštěnými pamětníky starých časů. Naprostým unikátem je pak Muzeum čertů, v jehož sbírkách je více než 5 000 kusů rozličných masek, soch a dalších předmětů připomínající pohádkové pekelníky.

Tradiční polévka šaltibarščiai

Tradiční polévka šaltibarščiai
 

V Kaunasu se nachází také jediná zoologická zahrada v zemi. V příjemném prostředí dubového háje si můžete prohlédnout na 270 druhů zvířat z různých kontinentů. Dáváte-li přednost odpočinku v přírodě, pak vás nadchnou místní pečlivě udržované parky.  Ne nadarmo je Kaunas nazýván nejlitevštějším z litevských měst. Příjemným bonusem je snadná doprava. Severně od města se nachází mezinárodní letiště, které s centrem propojuje hustá síť autobusových linek.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín