Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kombucha: Váš domácí elixír zdraví

Nápoj z kombuchy

Nápoj z kombuchy Shutterstock

Možná jste si toho také všimli – žádné trendy bistro ani kavárna se bez ní neobejde. Na první pohled zaujme cool obalem, dlouhým seznamem pozitivních účinků na naše zdraví i množstvím více či méně exotických příchutí. Zářivá hvězda hipsterských kaváren, jež vám jako mávnutím kouzelného proutku odčaruje únavu, posílí imunitní systém, zkvalitní spánek, vylepší náladu a prozáří pleť. Fermentovaný nápoj z kombuchy si můžete snadno připravit i doma.

Blahodárný zázrak z Číny

Park Behai v Pekingu, Čína

Park Behai v Pekingu, Čína Shutterstock

A co že se to skrývá za tajemným názvem? Zázračná kombucha je vlastně shluk zdraví prospěšných bakterií a kvasinek, který na první pohled připomíná plodnici houby. Její kořeny sahají do Číny. Název dostala podle korejského lékaře Kombu, který použil fermentovaný nálev jako lék pro japonského císaře. V zemi vycházejícího slunce pak doplnili jméno lékaře koncovkou cha, označující čaj, a legendární léčivý nápoj byl na světě.

Chcete-li si užít léto v co nejlepší kondici, pak je právě teď ideální čas na výrobu fermentovaného nápoje z kombuchy. Příjemně osvěžující alternativa domácích limonád skvěle chutná a připraví vaše tělo na dny plné zážitků. Bohatý zdroj probiotik vylepší vaše trávení, pomůže s hubnutím do plavek, zatočí s alergiemi a zvládne ochrání buňky před volnými radikály i rakovinou. To vše díky kyselině octové, která vzniká během fermentace.

Objevujte s námi svět

Jak připravit osvěžující nápoj z kombuchy?

Kvasinky a bakterie k výrobě kombuchy

Kvasinky a bakterie k výrobě kombuchy Shutterstock

1. Hlavní přísadou jemně perlivého nápoje, na kterém si mohou bez obav pochutnat i malé děti nebo těhotné ženy, je mateční kombucha. Tu si můžete koupit v obchodě se zdravou výživou nebo si ji objednat ve specializovaných skupinách na Facebooku. Ač se kombucha velmi snadno množí, jedná se o živý organismus, který vyžaduje speciální zacházení. Mějte proto na paměti, že při manipulaci s houbou i s výsledným nápojem, je nutné používat výhradně dřevěné nebo plastové náčiní – kovu se vyhněte velkým obloukem. S předstihem si připravte a pečlivě vymyjte také minimálně 3 litrovou skleněnou láhev se širokým hrdlem.

K tomu, aby se v kombucha aktivovala je třeba připravit nálev z kvalitního černého nebo zeleného čaje a doplnit jej o 4 dl nálevu z kombuchového čaje. Začátečníci by měli pro začátek volit sypaný černý čaj. Přidání třtinového cukru aktivuje zdraví prospěšné kvasinky.

2. Přelijte 8 g sypaného černého čaje 2 litry vroucí filtrované vody. Přidejte 150 g třtinového cukru.

3. Nechte schladit na pokojovou teplotu a přes plastové sítko přelijte čaj do připravené sklenice.

4. Přilijte 4 dl kombuchového čaje.

5. Vložte mateční kombuchu světlejší stranou směrem nahoru.

6. Hrdlo sklenice přikryjte plátýnkem a upevněte jej gumičkou nebo provázkem. Látka ochrání nápoj před nečistotami i nálety octomilek.

7. Sklenici s kombuchou umístěte na stinné místo bez přímého slunečního světla.

8. Uchovávejte při pokojové teplotě po dobu 8–13 dní. Délka skladování má vliv na chuť nápoje. Sladkou chuť, připomínající burčák, získáte po pěti dnech fermentace. Kyselých tónů se dočkáte po týdnu. Pokud by se vám zdál nálev příliš kyselý, pravděpodobně jste propásli optimální dobu kvašení a získali jste kombuchový ocet. Ten je možné využít jako všestranný domácí úklidový prostředek.

9. Osvěžující nápoj nabitý vitamíny slijte a uchovávejte v ledničce – zabráníte tak dalšímu kvašení. V uzavřené lahvi by měl vydržet minimálně 20 dní. Můžete si jej dochutit čerstvým ovocem, bylinkami, zázvorem nebo ovocnou šťávou.

Cestovní pojištění: Neviditelný strážce vaší dovolené

Čtěte také:

Cestovní pojištění: Neviditelný strážce vaší dovolené

Tipy, jak s kombuchou dále pracovat

Domácí čaj z kombuchy

Domácí čaj z kombuchy Shutterstock

Před přípravou dalšího nápoje je nutné matiční kombuchu důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. Nezapomeňte si nechat 4 dl nápoje pro další použití.

Kombucha během kvašení postupně dorůstá. Jednotlivé vrstvy můžete oddělit a podarovat s nimi své přátele nebo dát do sklenice více hub. Kvašení pak probíhá rychleji. Mateční houbu lze použít na 5–6 dávek nápoje, poté je nutné ji vyměnit.

Nápoj z kombuchy je ideální pít po ránu na lačno, kdy výborně nastartuje zažívání a večer před spaním pro příjemné sny.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín