Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koňský ráj jménem Lipica najdete ve Slovinsku

Lipicán

Lipicán

Ve Slovinsku, nedaleko hranic s Itálií, vedle jezera Bled a Postojné, leží v nadmořské výšce cca 400m malebná vesnice Lipica proslulá především chovem elegantních, sněhově bílých a mimořádně učenlivých koní Lipicánů. V současné době se v Lipici nachází okolo 350 těchto vznešených sudokopytníků.

Název vesničky Lipica je odvozen od lípy, která roste v celém okolí. V Lipici nenajdete žádnou historicky zajímavou stavbu. Tím, co každý rok přiláká davy turistů z celého světa, je nejstarší evropský hřebčín Lipica.

Historie chovu Lipicánů

Hřebčín byl založen již v roce 1580 arcivévodou Karlem, který dovedl z Pyrenejského poloostrova na císařský dvůr španělské koně, kteří byli kříženi s německými, italskými a dánskými koňmi. Postupně se podařilo vyšlechtit inteligentní, učenlivé, elegantní a v neposlední řadě velmi krásné a kvalitní plemeno. Lipicání se vyznačují dobrou povahou, díky prostředí a celkově výborným podmínkám jejich chovu se dožívají až 30 let. Zajímavostí je, že Lipicání se rodí s tmavým zbarvením, které si zachovávají až do sedmi až osmi let věku. Poté mění barvu na typickou sněhově bílou.

Lipicáni se rodí tmaví

Lipicáni se rodí tmaví

Ohrady obklopené zelení

Příjezd do krásného prostředí hřebčína je lemován bílými ohradami obklopenými zelení. Na první pohled ráj pro koně. Přijedete-li právě ve chvíli, kdy vyhánějí stádo chovných klisen s hříbátky na pastvinu, naskytne se vám neskutečný výjev. Tolik vznešených běloušů pohromadě, navíc ve cvalu, jen tak neuvidíte.

Stádo klisen

Stádo klisen

Parkovné stojí 3Eura, v ceně je i volný vstup do parku. Vstupy do stájí, muzeí nebo na výcvik koní platíte zvlášť.

Prohlídka hřebčína Lipica

Po zakoupení vstupenky se můžete projít a odpočinout si v parku, využít nabídky občerstvení v restauraci, pro děti je k dispozici hřiště. Poté můžete směle vstoupit do samotného hřebčína. Velmi zajímavá je komentovaná prohlídka ve stájích a to ve čtyřech jazycích – ve slovinštině, italštině, angličtině a němčině, při které se dozvíte mnoho zajímavých informací o chovu koní. Stáje se nacházejí v krásných historických budovách, ta nejstarší s klenutým stropem zvaná Velbanca byla postavena roku 1703.

Rozhodně si nenechte si ujít prohlídku stáje Borjača, kde klisny pečující o svá hříbátka. Ve stáji plemenných hřebců, kde má každý kůň svůj prostorný box, se můžete pokochat pohledem na tyto vznešené, respekt vzbuzující, hrdé koně. Ovšem z dostatečné vzdálenosti, na koně je zakázáno sahat a to jak z hygienických, tak hlavně z bezpečnostních důvodů.

Stáj Borjača

Stáj Borjača © Žrebčín Lipica

Ukázky jezdecké školy

Navštívíte-li hřebčín v období od dubna do října v úterý, pátek nebo v neděli, můžete zhlédnout ukázky Klasické jezdecké školy. Přibližně 45minut dlouhé představení je precizně připraveno a provedeno, jezdci jsou oděni do přesně střižených, nažehlených uniforem, koně předvádějí neskutečné výsledky drezury, jejímž hlavním pilířem je dokonalá souhra jezdce a koně.

Hřebčín Lipica

Hřebčín Lipica © Žrebčín Lipica

Projížďka na koni či v kočáře taženém Lipicány

Na těchto hrdých, ušlechtilých koních se můžete i svézt. Pro děti jsou připraveni roztomilí poníci. Pakliže ve vás Lipicáni vzbuzují větší respekt, než byste chtěli, můžete se povozit v bryčce a prožít tak jízdu z bezpečné vzdálenosti, ale i přesto v dostatečném kontaktu s koňmi.

V hřebčínu se nachází i jezdecká škola, která zaručuje velmi kvalitní výuku. V případě zájmu se můžete zapsat do některého z jezdeckých kurzů.

Muzeum kočárů

Vstupné zahrnuje i prohlídku muzea kočárů, kde si můžete prohlédnout jak nejnovější typy kočárů, tak i nejstarší kousky, které hřebčín vlastní.

Muzeum kočárů

Muzeum kočárů © Žrebčín Lipica

Navštivte muzeum Lipikum

V historickém jádru hřebčína se nachází moderní, plně interaktivní a multimediální muzeum Lipikum otevřené od roku 2011. Při prohlídce se dozvíte spoustu zajímavých informací o historii chovu Lipicánů, ale i o jejich běžném životě. Vstupné činí cca 7Eur, děti a studenti platí méně.

Kaple Panny Marie

Nedaleko hřebčína narazíte na malou, do skály vytesanou kapli se sochou Panny Marie. Věřící se k této soše vydávají pomodlit, neboť legenda praví, že zde bylo v dávných dobách uzdraveno mnoho poutníků.

Kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie © Žrebčín Lipica

Hřebčín Lipica patří k místům, která byste při svých toulkách Slovinskem neměli vynechat. Klidné okolí, kouzelná, nedotčená příroda, četné cyklostezky, příjemné procházky a hlavně stovky sněhobílých lipicánů, to je ten pravý, koňský ráj na zemi.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín