Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krása památek, kterou nezničí ani zemětřesení

Seismograf na měření síly zemětřesení

Seismograf na měření síly zemětřesení Shutterstock

Také se vám v minulém týdnu sevřelo srdce při pohledu na zkázu, kterou za sebou zanechalo zemětřesení, jež ničivou silou zasáhlo Turecko a Sýrii? Série otřesů má na svědomí tisíce zmařených životů, obrovské materiální škody i zánik historických památek nedozírné hodnoty. V nekonečné záplavě negativních zpráv se jen stěží hledá jiskřička naděje. Až skončí vyprošťovací práce a čas zhojí šrámy na tělech i duších místních, do ulic měst se znovu vrátí život a s ním i turisté. Historie zná mnoho míst, která po živelné katastrofě dokázala vstát z popela jako bájný Fénix.

Starověké Pompeje

Italské Pompeje

Italské Pompeje Shutterstock

Jedním z míst, jež vděčí za svou proslulost přírodní katastrofě, jsou bezesporu Pompeje (UNESCO). Starověké město, pohřbené při masivní erupci sopky Vesuv, si do dnešních dní uchovalo jedinečnou atmosféru. Vrstvy sopečného prachu tu dokonale zakonzervovaly měšťanské domy, chrámy i umělecká díla. Během prohlídky si tak uděláte dokonalý obrázek o tom, jak se žilo bohatým měšťanům v 1. století n. l.

Zájezdy do Itálie

Barevný Lisabon

Tramvaj na ulici v LIsabonu, Portugalsko

Tramvaj na ulici v LIsabonu, Portugalsko Shutterstock

Pohnutou historii má i malebná portugalská metropole. Kosmopolitní město, rozprostírající se v kopcích s krásným výhledem na řeku Tejo, vám učaruje křivolakými uličkami, impozantní Belémskou věží (UNESCO), výjimečnými památkami, lahodnou kuchyní, čilým nočním životem i plážemi jako stvořenými pro relaxaci. V roce 1755 zasáhlo Lisabon zemětřesení, které srovnalo se zemí velkou část městské zástavby. Dnes byste tu stopy po ničivém přírodním živlu hledali marně.

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Čtěte také:

4 důvody proč Portugalsko změní váš pohled na dovolenou

Dobrodružný Nepál

Údolí v Káthmándú, Nepál

Údolí v Káthmándú, Nepál Shutterstock

Zemětřesení padla v roce 2015 za oběť i známá historická věž Dharahara (UNESCO), jež byla ozdobou historické části nepálské metropole Khátmandú. V pohádkově krásné zemičce krčící se ve stínu osmitisícových velikánů, jež je Mekkou dobrodruhů i unavených managerů, toužících po mimořádných zážitcích, se jednalo o nejsilnější otřesy za posledních osmdesát let.

Oblíbené Turecko

Citadela v Aleppu, Turecko

Citadela v Aleppu, Turecko Shutterstock

Únorové zemětřesení v jižním Turecku a Sýrii nevratně poškodilo celou řadu historických míst. Mezi ta nejvýznamnější patří majestátní hrad v Gaziantepu vystavěný Římany ve 2. až 3 století n.l. Povážlivé trhliny utržila i nedaleká mešita ze 17. století.

Jen na fotografiích v turistických průvodcích se pro budoucí generace dochová neporušená krása Citadely (UNESCO) v nejlidnatějším syrském městě Aleppo.  Rozsáhlý hrad, zdobící jedno z nejstarších měst Blízkého východu, jež v minulosti čelilo útokům ozbrojených povstalců, přišel o části věží i obranných zdí.

Historická pevnost Diyarbakir, Turecko

Historická pevnost Diyarbakir, Turecko Shutterstock

V řece Tigris ještě uplyne hodně vody, než se znovu zaskví v celé své kráse historická pevnost Diyarbakir (UNESCO) s přilehlými, pečlivě udržovanými zahradami. Zdejší středověké městské hradby, postavené z černého kamene, se táhnou v úctyhodné délce pět a půl kilometru a dáte-li se do hovoru s místními rodáky, dozajista se dozvíte, že se jedná o druhé nejdelší hradby na světě.

Záchranářské týmy i představitelé vlád okolních zemí dělají vše pro to, aby se život v zasažených oblastech vrátil, pokud možno co nejdříve, do starých kolejí. Svou troškou můžete pomoci i vy. Plánujete-li svou letní dovolenou, zkuste si vybrat některé z letovisek na turecké riviéře. Spojíte tak příjemné s užitečným. Dlouhé písčité pláže, luxus hotelových resortů, letoviska s orientální atmosférou i moře zábavy potěší vás i vaše nejbližší a zároveň vás bude hřát fakt, že i díky vám se podaří vrátit poškozeným památkám dřívější lesk, aby lidé žijící v jejich blízkosti měli znovu důvod k úsměvu.

Dovolená v Turecku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín