Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krkonošský národní park nadchne sportovce i rodiny s dětmi

Sněžka, Krkonoše

Sněžka, Krkonoše

Krkonošský národní park byl vyhlášen 17. května 1963 a rozdělen do tří zón. Do prvních dvou, přísné přírodní a řízené přírodní, je vstup mimo značené cesty zakázán. Ve třetí zóně, okrajové, se návštěvníci smějí pohybovat obvykle volně i po lesích a loukách. Zdejší příroda je rozmanitá a uchovává mnoho vzácných druhů rostlin i živočichů. Posláním parku je vedle zlepšování přírodního prostředí taktéž využívání dané oblasti k ekologicky únosné turistice. Chráněné území Krkonošského národního parku leží na severozápadu okresu Trutnov a z části též v okresu Semily a Jablonec nad Nisou. Státní hranice jej odděluje od Karkonoskiego Parku Narodowego v jihozápadním Polsku. V roce 1992 byly oba parky zařazeny do sítě biosférických rezervací UNESCO.

Pěší turistika v Krkonošském národním parku

Dlouholetou tradici má v Krkonoších pěší turistika. Je samozřejmě zapotřebí dodržovat návštěvní řád, držet se turisticky značených cest a chovat se v souladu se zákonem o ochraně přírody. Pak si můžete v klidu a s potěšením užívat přibližně 700 km turisticky značených tras, jež vedou všemi zónami a díky rozmanitému terénu pochopitelně nabízejí i různou náročnost. Jsou tedy vhodné pro rodiny s dětmi, příležitostné výletníky i pro zapálené sportovce. V zimě ale bývají některé z nich uzavřené. V tomto období usnadňuje orientaci chodcům i lyžařům tyčové značení doplněné plechovými značkami se symboly osad, vrcholů apod.

Turistický chodník v Krkonošiach

Turistický chodník v Krkonošiach

Dopřejte si výlet po některé z mnoha naučných stezek. Stezka Černohorské rašeliniště vás např. zavede na nenáročnou cestu do sedla mezi Černou horou a Světlou. Začíná na Václaváku a dozvíte se na ní, jak vzniká rašeliniště nebo kdo ho zabíjí. Cestu vám navíc ještě usnadní lanovka z Janských Lázní na Černou horu. Ta nicméně není vhodná pro kočárky. Okruh je dlouhý celkem 3,5 km a má pět zastávek.

Stezka Černohorské rašeliniště

Stezka Černohorské rašeliniště

Velmi oblíbený výlet takřka dokonalým ledovcovým údolím pak nabízí stezka Labský důl, která ovšem není vhodná pro kočárky. Je dlouhá 7,5 km a má osm zastávek. Ukáže vám mj. stopy po obří lavině či opravdový kotel keltských druidů. Nejsnazší přístup sem vede po modře značené cestě ze Špindlerova Mlýna.

Jestli ale toužíte po výletu, kam se snadno dostanete i s kočárkem, zkuste stezku Živá mrtvá Mumlava kolem Mumlavského vodopádu. Vydejte se pohodlnou cestou z Harrachova. Trasa je dlouhá 4,7 km a má šest zastávek.

Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád

Krkonošský národní park - ráj sportovců

Krkonošský národní park přitahuje také vyznavače cykloturistiky, lyžování, snowkitingu, horolezectví a lezení na ledopádech, vodních sportů nebo i paraglidingu. Každý milovník adrenalinu si zde najde to své. Mějte ovšem na paměti, že jízda na kole je možná pouze na vyznačených cyklotrasách, které jsou vhodné pro rodiny i nenáročné turisty. Co se týče lyžování, patří Krkonoše k jeho kolébkám. Pro sjezdové i běžecké lyžování mají ty nejatraktivnější terény. Horolezectví a ledolezectví je možné jenom v povolených lokalitách, jako jsou Lubošské skály na Harrachovsku nebo Hranostají skály ve Strážném.

Lyžování v Krkonoších

Lyžování v Krkonoších

Tipy na výlety

Ke Krkonošským horám neodmyslitelně patří rovněž četné sakrální památky. Krásné kostely na vás čekají např. v Harrachově, Rokytnici nad Jizerou, Poniklé, Špindlerově Mlýně, v Rudníku či Horním Maršově aj. Do Harrachova se vydejte také za pěknou kaplí sv. Alžběty, která je klenotem mezi krkonošskými kaplemi. K nejmladším sakrálním stavbám Krkonoš pak náleží kaple sv. Huberta, patrona myslivců, v Benecku. Zajímavou kapli sv. Vavřince najdete na Sněžce, nejvyšším bodu parku i celé České republiky.

Kostel v Kořenově

Kostel v Kořenově

Z technických památek, které rozhodně stojí za návštěvu, jmenujme kupříkladu rozhlednu Štěpánka, nejstarší a nejznámější rozhlednu na pomezí Krkonoš a Jizerských hor. Její stavba na vrchu Buchstein (Hvězda) byla zahájena již před více než 160 lety. Milovníci skoků na lyžích rádi zavítají ke skokanským můstkům na severním svahu Čertovy hory v Harrachově. Avšak nejen sportem živ je Harrachov! Najdete tu také areál nejslavnější krkonošské sklárny s původní brusírnou. Ze všech možných krkonošských výletů si vybere opravdu každý, třeba i ten, kdo má rád temné a strašidelné prostory. Ten pak může navštívit historický důl Kovárna v Obřím dole, nejrozsáhlejší důlní dílo Krkonoš.

Sklárna Harrachov

Sklárna Harrachov

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín