Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lanzarote - malý ostrov s obrovským kouzlem

El Golfo, Lanzarote

El Golfo, Lanzarote

Pokud už vás omrzely klasické přímořské destinace se zlatým pískem, tyrkysovým mořem a všudypřítomnými palmami, zkuste změnu. Na nejvýchodnějším z Kanárských ostrovů najdete vše, co od takové dovolené u moře očekáváte – nepřijdete tu o slunné pláže ani krásná letoviska – ovšem v případě Lanzarote to bude všechno tak trochu „jiné“.

Lanzarote se totiž jakožto jeden z nejstarších Kanárských ostrovů dokázal během 22 milionů let své existence zformovat do takové podoby, která má málokde na světě obdoby. Charakteristická je pro něj vulkanická krajina, která poněkud neskrývaně naznačuje, jak „rušno“ zde muselo v dobách vzniku ostrova asi být. Ostatně ztuhlé lávové řeky, všudypřítomný šedý lávový štěrk a pláže s černým lávovým pískem jsou toho důkazem dodnes. Zdánlivě nehostinnou krajinu však obývá početná fauna i flóra, která si podmínky na ostrově nemůže vynachválit. Znamenitě se tady daří také zemědělství, zvlášť zdejším úrodným vinicím, kde se rodí výborné víno.

Objevování ostrova

Napříč Lanzarote autem i autobusem

Napříč Lanzarote autem i autobusem

Ostrov, jenž na své nejdelší přímce měří 60 km, je díky své malé rozloze poměrně snadné poznat třeba i během týdenní dovolené. Zaručeně nejjednodušším způsobem, jak se na takovou jízdu po ostrově vydat, je automobil, který si můžete vypůjčit třeba hned po přistání na letišti v Arrecife. Další možností je autobusová doprava, jejíž linky zajíždějí téměř do každého města i vesnice na ostrově.

Nechte se okouzlit Lanzarote

Sezóna po celý rok

Pláž Papagayo na Lanzarote

Pláž Papagayo na Lanzarote

Celoroční velmi příjemné klima, kterým jsou Kanárské ostrovy pověstné, vládne samozřejmě i na Lanzarote. Díky tomu můžete na ostrov zavítat v kterémkoli ročním období. Celý ostrov by se dal – co do turistických i geografických specifik – rozdělit na dvě hlavní části: sever a jih. Zatímco sever ostrova je oblíbený především pro své přírodní krásy, jih se chlubí nádhernými plážemi a živoucími resorty.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ať už vyhledáváte rušné destinace, místa s božským klidem, anebo snad od každého trochu, na Lanzarote budete spokojeni. Veliké pláže s perfektním zázemím střídají odlehlé zátoky, kde za celý den nespatříte živáčka; energická města s nespočtem barů a restaurací zase ospalé vesničky, v nichž jako by se zpomalil čas.

Co si nenechat ujít?

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen

Pokud se těšíte na pohodovou dovolenou u moře, pak si bezesporu užijete oblíbená prázdninová letoviska na jihu a východě ostrova. Největším z nich je Puerto del Carmen, které je vyhlášené nejen krásnými plážemi, ale také neutuchajícím nočním životem, který vám rozpumpuje krev v žilách. Dalším oblíbeným letoviskem je Playa Blanca. Přestože od Puerto del Carmen leží asi 25 km, budete si tu připadat snad jako na jiném ostrově. V kontrastu k živoucímu letovisku je totiž Playa Blanca i přes neustálý rozvoj turistického ruchu stále poklidným střediskem, které si oblíbí každý, kdo vyhledává trochu klidu. Třetím nejznámějším je Costa Teguise, jehož hlavním atributem je luxus. Právě přepychové služby, pláže s modrou vlajkou a bydlení na vysoké úrovni jsou tím hlavním, co do tohoto střediska kousek od Arrecife přitahuje turisty. Tato část pobřeží je velmi oblíbená mezi surfaři, kteří sem za dokonalými vlnami jezdí z celého světa.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Národní park Timanfaya

Národní park Timanfaya

Máte-li v sobě ovšem dobrodružného ducha, rozhodně nezůstávejte jen u moře. Lanzarote je příliš krásný ostrov na to, abyste celou dovolenou proleželi jen na pláži. Po celém ostrově je nespočet míst, která jen čekají, až vás budou moci okouzlit svou krásou. Pokud byste měli navštívit třeba jen jediné místo na Lanzarote, pak by to rozhodně měl být národní park Timanfaya. Jeho vulkanická krajina, která bez nadsázky vypadá jako z povrchu Měsíce, vás naprosto dostane. Ostatně nebudete první, ani poslední – díky lunárnímu vzhledu se právě zde natáčelo mnoho filmů z vesmírného prostředí. Dalšími nádhernými místy, která byste měli navštívit, jsou unikátní, dodnes takřka nedotčené, biosférické rezervace La Geria, El Golfo nebo La Graciosa.

Kaktusová zahrada dle Césara Manriqueho

Kaktusová zahrada dle Césara Manriqueho

Za úchvatný vzhled celého ostrova můžeme dodnes vděčit lanzarotskému rodákovi, umělci, designerovi, architektovi a envronmentalistovi Césaru Manriquemu, který se v první polovině 20. století výrazně zasloužil na tom, jakou podobu si Lanzarote zachovalo do dnešní doby. Vytvořil tu také několik center umění, kultury a turismu, která jedinečným způsobem poukazují na kouzlo ostrova i jeho obyvatel.

01.09.2020 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín