Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místa, kde se natáčela Hra o trůny

Nesmírně úspěšný a oceňovaný seriál televize HBO, jehož předlohou je oblíbená fantasy sága Píseň ledu a ohně George R. R. Martina, se natáčel na tolika místech, že téměř každý má některé z nich poblíž. Možná jste ho dokonce už navštívili a ani o tom nevíte. I pouhá zmínka o všech lokalitách by vydala na pořádně dlouhý článek. Vybrali jsme pro vás proto deset nejzajímavějších.

Island

Rozsáhlá hornatá oblast na jihovýchodě Islandu tvoří největší evropský ledovec Vatnajökull. V seriálu je onou tajemnou zemí za Zdí, domovem mýtických bytostí. Vypravte se na východ od Reykjavíku, kolem modravého ledu a vzdálených hor, a možná začnete věřit v Bílé chodce.

Ledovec Vatnajökull aneb krajina za Zdí

Ledovec Vatnajökull aneb krajina za Zdí

Skotsko

Středověká tvrz Doune Castle u obce Doune ve čtvrti Stirling si zahrála v několika filmech a seriálech, např. v klasické adaptaci Ivanhoe s Elizabeth Taylorovou. Byla mj. využita pro pilotní díl coby úplně první pohled na Zimohrad, sídlo rodu Starků.

Doune Castle ve Skotsku si zahrál Zimohrad

Doune Castle ve Skotsku si zahrál Zimohrad

Severní Irsko

Hrad Castle Ward posloužil filmařům jako nádvoří v Zimohradu. Zahrál si především v první a druhé řadě. Příjezd krále Roberta Baratheona a jeho doprovodu byl natočen právě na zdejším dvoře.

Castle Ward posloužil jako nádvoří Zimohradu

Castle Ward posloužil jako nádvoří Zimohradu

A věděli jste, že v Severním Irsku lze také navštívit nejkrásnější alej bukových stromů na světě? Stromořadí The Dark Hedges se v seriálu proměnilo na cestu vedoucí z Králova přístaviště. Tudy Arya prchala z města v chlapeckém převleku.

Dark Hedges aneb cesta z Králova přístaviště

Dark Hedges aneb cesta z Králova přístaviště

Španělsko

Jedním z nejkrásnějších natáčecích míst je bezesporu biosférická rezervace Bardenas Reales, ohromující pouštní krajina posetá podivnými skalními útvary, jež skoro připomíná povrch Měsíce. Našli byste ji  poblíž městečka Tudela v provincii Navarra na severovýchodě Španělska. Objevila se v šesté sérii.

Bardenas Reales ve Španělsku

Bardenas Reales ve Španělsku

Působivá je též Santa Florentina, tvrz z 11. století nacházející se severně od Barcelony. V šesté sérii byla sídlem rodu Tarlyů.

Tvrz Santa Florentina ztvárnila domov Tarlyů

Tvrz Santa Florentina ztvárnila domov Tarlyů jordi domènech

Maroko

Vydejte se po stopách dračí královny Daenerys Targaryen do Aït-Ben-Haddou,  opevněného města zhruba 100 km jihovýchodně od Marrákeše. Jeho starobylý vzhled láká turisty i filmaře. Zahrálo si mj. v Mumii, Gladiátorovi či Princi z Persie. Ve smyšleném světě Essos se z něj stalo Žluté město neboli Yunkai, jedno ze tří měst v Otrokářském zálivu, a také Pentos, největší ze svobodných měst.

Aït-Ben-Haddou ztvárnilo Yunkai i Pentos

Aït-Ben-Haddou ztvárnilo Yunkai i Pentos

Chorvatsko

Až budete hledat Královo přístaviště, sídlo králů Západozemí, vydejte se do Dubrovníku. Toto monumentální město bylo vybráno jako jedna z hlavních dominant Západozemí, a není divu! Dubrovník je obklopen silnými kamennými zdmi a nalézá se na poloostrově obklopeném dramatickým kamenným útesem. Navíc je velice oblíbeným a vyhledávaným cílem turistů, stejně jako města Šibenik nebo Split, která si v seriálu rovněž zahrála.

Královo přístaviště hledejte v Dubrovníku

Královo přístaviště hledejte v Dubrovníku

Malta

V první sérii přijížděli lady Catelyn Stark a Ser Rodrik Cassel do Králova přístaviště přes nádhernou bránu ve městě Mdina, aby vyšetřili útok na Brana.

Maltské město Mdina

Maltské město Mdina

Na maltském ostrově Gozo byste dříve našli také 50 metrů vysokou vápencovou skalní bránu, známou jako Azurové okno, která tvořila kulisu pro svatbu Daenerys Targaryen a Khala Droga. Nedávno se ovšem vinou silných bouří zřítila do moře, a svět tak ztratil výjimečnou přírodní pamětihodnost. Zůstane nám ovšem zachována alespoň ve filmech, kromě Hry o trůny jí slávu získal např. Souboj Titánů (1981) či Hrabě Monte Cristo (2002).

Azurové okno již bohužel nenavštívíte

Azurové okno již bohužel nenavštívíte

Výše uvedené země nabízejí dohromady na čtyřicet atraktivních filmových míst ze Hry o trůny. Jsme tedy teprve na samém počátku. Dál už ale musíte vyrazit sami. A buďte opatrní – zima se blíží…

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín