Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mystický Halloween

Halloween

Halloween

Dnes už v Česku není asi nikdo, kdo by neslyšel o Halloweenu. Ještě před několika lety to pro nás byl cizí výraz, jejž jsme znali jen z amerických filmů a seriálů. V poslední době se však stává čím dál populárnějším i u nás a našich sousedů. Děti vydlabávají dýně, vyřezávají do nich strašidelné obličeje a vystavují je přede dveřmi osvětlené svíčkami, aniž by možná tušily, co se za tímto zvykem skrývá. Lidé zdobí své domky papírovými netopýry, pavouky a jinými ručně vyrobenými dekoracemi. Obchodní domy a specializované prodejny nabízejí smějící se čarodějnice, keramické dýně a další stylové drobnosti. Kde a jak to celé začalo? A kam až to dospělo? Podívejme se společně, jak se slaví Halloween napříč světem!

Původ rozverného svátku hrůzy

Anglosaský lidový svátek Halloween se slaví 31. října, vpředvečer svátku Všech svatých, z jehož oslav se vyvinul v Irsku. Nejtypičtější představa s ním spojená je patrně halloweenské koledování. Děti ve strašidelných kostýmech a maskách chodí po setmění od domu k domu a žádají o sladkosti za použití slov „trick or treat“, tedy „koledu, nebo vám něco provedu“. Za touto hrozbou se obvykle skrývají různé rošťárny, jako je házení vajíček na dveře nebo malování na auta. Předstírat, že nejste doma, se vám tedy rozhodně nevyplatí, alespoň ne v Americe. Svátek se v 19. století přenesl do USA, kde se značně rozšířil a odkud byl přejímán dalšími zeměmi.

Trick or treat?

Trick or treat?

Tradiční znaky Halloweenu

Kromě čarodějnic s košťaty, netopýrů a pavouků patří k dalším charakteristickým znakům a symbolům Halloweenu například černé kočky, kostlivci, všelijaké příšery a samozřejmě duchové. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

Již zmíněné vyřezávané dýně se svíčkou, nazývané jack-o'-lantern, představovaly duše zemřelých drahých bytostí. O jejich původu však koluje řada legend. Umisťovaly se v oknech a na verandách k uvítání pozůstalých. Sloužily ale i jako ochrana proti zlým skřítkům.

Halloween - vyřezávané dýně

Halloween - vyřezávané dýně

K děsuplnému oslavování neodmyslitelně patří také hororové historky a různé strašidelné příběhy. V duchu této myšlenky vysílá i řada seriálů v čase Halloweenu speciální čarodějnické díly (za všechny jmenujme Simpsonovi).

Přízračnou atmosféru přiživují i neobvyklé halloweenské pochutiny. Servíruje se cukroví ve tvaru lidských prstů nebo očí, zdobené muffiny, perníčky v podobě koček, netopýrů či dýní. V Americe se lidé neobejdou bez tříbarevných bonbonů „classic candy corn“. Jsou bílé, žluté a oranžové, vyrábějí se již přes sto let a svou chutí trochu připomínají marcipán.

Halloweenské sladkosti

Halloweenské sladkosti

Kde a jak se Halloween slaví?

Svátek se slaví především v anglicky mluvících zemích – v USA, Kanadě, Velké Británii a Irsku, v Austrálii, na Novém Zélandu aj. Ve větších zemích se pořádají tradiční halloweenské průvody se soutěží o nejhezčí a nejnápaditější kostým. Zřejmě nejznámější je newyorský průvod The Village Halloween Parade. Velmi oblíbeným místem pro sraz masek je také nejstarší část Manhattanu, Greenwich Village.

Village Halloween Parade

Village Halloween Parade InSapphoWeTrust

Američané berou oslavy Halloweenu skutečně vážně, připravují se na ně s několikadenním předstihem a za výzdobu svých obydlí jsou ochotní utratit téměř tolik peněz jako před Vánoci. V Irsku a Kanadě probíhají oslavy podobně, děti v kostýmech obcházejí domy, zpívají koledy a čekají na sladkosti. Naproti tomu třeba ve Francii je takové koledování vzácné. Halloween tu byl až do roku 1996 prakticky neznámý. Lidé se v současnosti scházejí v kostýmech spíše na párty nebo v klubech. Ještě větší odlišnosti lze pozorovat například v Číně, kde jsou zapalovány svíčky a ohně v domech i na ulicích, aby osvětlovaly cestu do nebe duchům těch, kteří zemřeli násilnou smrtí, utonutím nebo po úrazu. Ve Španělsku zdobí lidé oltáře přímo ve svých domovech, mrtvé uctívají sladkostmi a pitím nebo pořádají pikniky přímo u jejich zdobených hrobů. U našich sousedů v Rakousku se zase věří, že když necháme na stole chléb, vodu a osvětlenou lampu, přivítáme tak mrtvé duše zpět na Zemi v noci, která překypuje silnými kosmickými energiemi. V Německu lidé během halloweenské noci odkládají nože, jelikož nechtějí riskovat, že ublíží vracejícím se duchům. Ve Švédsku je Halloween známý jako „Alla Helgons Dag“ a slaví se od 31. října do 6. listopadu.

Halloweenská výzdoba domu v USA

Halloweenská výzdoba domu v USA Smallbones

Halloween v Česku, pro děti i dospělé

Ačkoli je zatím spíše svátkem dětí a mládeže, rozvíjí se Halloween pozvolna i v naší republice. Pořádají se karnevaly, oslavy na hradech a opuštěných zříceninách nebo dokonce v zoologických zahradách. Tak třeba v Brně se v sobotu 28. října 2017 od 16:00 do 19:00 koná akce nazvaná Strašidelná ZOO aneb Halloween v Zoo Brno. Na návštěvníky čeká tisícovka dýní, řada soutěží, ochutnávka dýňových specialit i strašidelná procházka po zoo.

Vyřezávání dýní

Vyřezávání dýní

Ve stejný den proběhne akce, která cílí čistě na dospělé zájemce. Přístupná je až od osmnácti let. Bloody Sexy Halloween, největší party tohoto druhu v ČR, odstartuje 28. října 2017 ve 21:00. Navštivte Forum Karlín a dostane se vám přehlídky neuvěřitelných masek, působivé fire & light show a uber-sexy vystoupení. Bude to pořádně pekelná párty, tak si ji nenechte ujít.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín