Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na co myslet, pokud se chystáte na dovolenou do exotiky?

Co vše vyřídit před exotickou dovolenou?

Co vše vyřídit před exotickou dovolenou?

Nastává roční doba, kdy lidé utíkají za teplem do exotických destinací. Patříte mezi ty, kteří si také letos vysnili dovolenou za oceánem? Nenechávejte nic náhodě a na poslední chvíli, je mnoho věcí, které musíte před odletem zajistit.

Rozhodně se nespoléhejte, že koupíte zájezd na poslední chvíli za lepší peníze. Dálkové lety fungují na jiném principu, a čím více letecká společnost naplní letadlo, tím jsou ceny letenek mnohonásobně vyšší.

Zaplatili jste dovolenou na poslední chvíli a právě jste zjistili, že nemáte platný pas? Letíte do rozvojových zemí, kam je potřeba očkování? A co vstupní víza? Na toto všechno potřebujete dostatek času k vyřízení.

Cestovní doklady

Platnost pasu je standardně u exotických zemí vyžadována minimálně 6 měsíců po návratu z destinace. Nezapomeňte, že je často třeba mít volné místo v pasu na udělení víza. Některé země také neakceptují pasy, kde je uvedeno izraelské razítko. Patří mezi ně například Spojené arabské emiráty. Naopak například ve Spojených státech by se jim nemusel líbit pas, jenže je plný arabských razítek. Pokud hodně cestujete, nezoufejte, v České republice můžete bez problému vlastnit i dva pasy.

Spojené Arabské Emiráty

Spojené Arabské Emiráty

Vstupní a výstupní povinnosti si raději ještě před plánovanou cestou ověřte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Vstupní podmínky do exotických zemí

Vízum či turistické karty je ve většině případů potřeba vyřídit dopředu již v České republice. Každá  země má taktéž jinou délku schvalovací lhůty. Je třeba počítat s několika denním i týdenním čekáním, proces není možné urychlit.

Jedna z nejznámějších zemí, kam je třeba vízum, ale je možné jej sjednat až po příletu do destinace, jsou například Kapverdské ostrovy.

Do Ruska či Číny potřebujete vízum a navíc zvací dopis (buď zajistí cestovní kancelář při organizovaném zájezdu nebo je nutné, aby Vás pozval občan dané země).

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď

Na Kubu vám bude stačit vyřízení turistické karty. O tu lze zažádat na Velvyslanectví Kubánské republiky v Praze. Případně vám jej zařídí cestovní kancelář, která zájezd pořádá. Na konzulátu vám ji vystaví na počkání, cestovní kancelář ji vyřídí do několika dní. Obdobně je na tom i například Dominikánská republika.

Při vstupu do USA je třeba vyřídit ESTU (cca 14 USD). Registraci do systému ESTA je doporučováno provést minimálně 72 hodin před odletem a pouze na stránce Ministerstva vnitřní bezpečnosti USA.

Pro vstup na Srí Lanku je třeba se online registrovat v systému ETA (cca 35 USD). Toto je možné udělat i po příletu na letišti.

Turistické vízum není například potřeba do Thajska, Spojených arabských emirátů, na Bali či Maledivy.

Maledivy

Maledivy

Očkování

Do některých zemí jsou očkování doporučována, do jiných naopak vyžadována. U speciálních očkování jako je japonská encefalitida, vzteklina či meningokok, je třeba očkování podstoupit 5-6 týdnů před odletem. V případě kratší doby již nestihne vzniknout imunita vůči dané nemoci. Standardní očkování, která jsou doporučována do exotických destinací, je proti žluté zimnici či břišnímu tyfu.

Pokud jste pro letošní rok zvolili dovolenou na safari, je nutně vyžadováno očkování proti žluté zimnici. Certifikát o očkování nabývá platnost 10 dní po provedeném zákroku a platí na dobu cca 10 let.

Očkování do exotických destinací

Očkování do exotických destinací

Splnili jste všechny výše zmíněné kroky? Stačí se tedy začít těšit na dovolenou v jednom z exotických rájů. Možná ještě jedna rada nakonec: při výběru pobytu dávejte pozor na období dešťů v dané zemi.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín