Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější francouzské kláštery

Klášter Beauport

Klášter Beauport

Francie, země plná dechberoucích krás, vzácných památek a tajuplných zákoutí, ukrývá spoustu pokladů. Patří k nim nepochybně i mnohé kláštery, jejichž zvláštní posvátná atmosféra a kouzlo minulosti vzbuzují úžas i dnes. Poznejte tajemství těch nejkrásnějších z nich ještě dnes!

Klášter Fontevrault

Areál kláštera Fontevrault, jejž byste našli ve vsi Fontevraud-l'Abbaye, je skvělou ukázkou stavebního umění románské a gotické doby. Od roku 2000 je součástí seznamu světového dědictví UNESO. K hlavním turistickým atrakcím patří pohřebiště anglické královské dynastie Plantagenetů, dále ložnice a refektář, tj. společná jídelna mnichů. V majestátním klášterním kostele z románského období se zachovaly sloupy s vyřezávanými hlavicemi. Křížová chodba je renesanční.

Křížová chodba kláštera Fontevrault

Křížová chodba kláštera Fontevrault

Klášter Moissac

Abbaye Saint-Pierre de Moissac je benediktinské opatství ve vsi Moissac, založené v 7. století. Románská a gotická architektura se tu proplétají v pozoruhodné souhře. Mezi zdejší mistrovská středověká sochařská díla patří bezesporu tympanon (plocha nad dveřmi) jižního portálu. V slavném románu Umberta Eca Jméno růže je tympanon podrobně popsán (sám klášter je ale v knize umístěn do Itálie). Kostel byl také využit pro natáčení některých scén ze stejnojmenného filmu. Opatství je od roku 1998 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Klášter Moissac

Klášter Moissac

Le Mont-Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel (Hora svatého Michaela) je skalnatý žulový ostrůvek, respektive poloostrov, uprostřed písečných břehů vystavených silným přílivům v zálivu u normandského pobřeží. Nachází se zde gotické benediktinské opatství, věnované archandělu Michaelovi, a vesnice, která vyrostla ve stínu jeho velkých zdí. Opatství, postavené mezi 11. a 16. stoletím, je technickým a uměleckým skvostem, jenž byl nucen přizpůsobit se problémům tohoto jedinečného přírodního místa.

Le Mont-Saint-Michel a jeho zátoka je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů ve Francii a jedním z nejznámějších v Evropě. Každý rok ho obdivuje téměř 2,5 milionu návštěvníků z celého světa.

Le Mont-Saint-Michel

Le Mont-Saint-Michel

Klášter Murbach

Klášter Murbach náleží k nejznámějším benediktinským klášterům v Alsasku. Najdete ho u paty pohoří Grand Ballon ve Vogézách, poblíž obce Guebwiller. Byl založen roku 727. Budovy, včetně kostela s jednou z nejranějších románských kleneb, byly zdevastovány během francouzské revoluce (1789). Nedlouho poté došlo ke zrušení kláštera, který byl ovšem roku 1841 zapsán mezi monument historique, významné historické a kulturní pamětihodnosti.

Klášter Murbach

Klášter Murbach

Klášter Saint-Benoît-sur-Loire

Benediktinský klášter, nazývaný též Fleury-sur-Loire a založený v roce 630, leží na Loiře asi 160 km jižně od Paříže, v diecézi Orléans. Byl jedním z nejvýznamnějších středověkých klášterů a také důležitým poutním místem, jelikož uchovává ostatky svatého Benedikta. V 11. století, v době své největší prosperity, nemělo opatství místo hodné památek svých otců. Abbé Guillaume (asi 1067) a jeho nástupci proto začali stavět kryptu a svatyni. Stavba baziliky byla patrně dokončena v roce 1218.

V současnosti přebývá v klášteře 32 mnichů, žijících v souladu s pravidly svatého Benedikta – tráví život hledáním Boha v modlitbách a prací pod vedením opata Etienna Ricauda.

Klášter Saint-Benoît-sur-Loire

Klášter Saint-Benoît-sur-Loire

Klášter Sénanque

Klášter Sénanque, nacházející se poblíž obce Gordes, je nejznámějším cisterciáckým klášterem v Provence. Založen byl v roce 1148 a spolu s kláštery v Silvacane a Le Thoronet tvoří tzv. „provensálské sestry“. Ještě stále je obýván cisterciáckými mnichy, kteří zde pěstují nádherné levandule a chovají včely. Umístění kláštera, jeho architektura i styl připomínají návštěvníkům účel komplexu budov – být školou ve službě Pánu.

Klášter Sénanque

Klášter Sénanque

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín